Last news in Fakti

31 Август, 2022 16:42 6 779 51

"Изневяра в Хавай". Неизвестното минало на министър Христов, който обяви "Газпром" за неизбежен

  • росен христов-
  • газпром-
  • калифорнийски университет

Разследване на Генка Шикерова за "Свободна Европа"

"Изневяра в Хавай". Неизвестното минало на министър Христов, който обяви "Газпром" за неизбежен - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Учил е в Америка, представлявал е голяма фирма в Русия. Това пише в биографията на министъра на енергетиката. Нито за едното, нито за другото обаче има писмени следи. Такъв човек се оказа на най-горещия пост в най-горещия момент, разследва "Свободна Европа".

Когато България започна да се откъсва от руската енергийна зависимост, той обяви връщането към "Газпром" за неизбежно. Росен Христов влезе в обувките на служебен министър на енергетиката в пика на енергийната криза в Европа. Цените растат, Русия намалява и спира доставки на газ без предупреждение и без икономическа логика.

В този момент Христов се появи сякаш от нищото. Назначи го президентът Румен Радев. Името на Христов не е популярно за широката публика. Това не е необичайно за сферата на енергетиката, където експертите не са толкова много. Необичайното е, че той се оказа непопулярно име и в професионалните среди, свързани с енергетиката.

В разпространената биографична справка за него пише, че е завършил в САЩ и е представлявал голяма международна фирма в Русия. Проверки на Свободна Европа не откриха писмени следи нито за едното, нито за другото. Самият Христов също не отговори на въпросите къде е завършил и кога е работил в Русия.

Докато въпросите за миналото остават без отговори, той влезе с летящ старт в новата си роля. Първите действия и изказвания на Росен Христов показаха, че той ще действа радикално. Той първо опита да спре газовата връзка с Гърция, а после излъга, че не го е направил. После каза, че връщането на България към доставки от "Газпром" е неизбежно, което означава отказ от водената досега политика на освобождаване от зависимостта от Русия.

Кой е човекът, който се оказа точно в този момент с властта да взима решения, които ще се помнят дълго? Обществото не знае отговора на този въпрос, а малкото представени факти може и да са измислени.

Фактите от биографията

Известните факти от биографията на Росен Христов не са много. Основното е, че е завършил в САЩ и е работил в две компании с бизнес Русия. Така пише в справката, която беше изпратена до медиите след назначаването му. Така пише и на сайта на Министерството на енергетиката.

Нито за първото, нито за второто обаче могат да бъдат открити писмени следи в регистрите.

Според официалното представяне "Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки високи отговорни позиции в международни компании".

Пише също, че Христов е бил регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания "Дитсман".

Пише още, че Христов е работил за италианската енергийна компания "Енел", отговаряйки за "реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия". Пише също, че Христов е бил регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи "Дитсман".

Самият Христов също изтъкна предимствата, които има от опита си в международни компании. Това се случи в деня, в който обяви разговорите с "Газпром" за доставка на газ за неизбежни.

"Изгонихме всички дипломати, прекратихме всякаква комуникация, така че ситуацията изобщо не е розова. Ние очевидно ще трябва да се обърнем към тях, нито очакваме лесни, нито бързи преговори, нито кой знае какъв резултат, при все опита ни. За разлика от предишния министър, аз не съм продавал телефони, преди да стана министър на енергетиката".

Той имаше предвид бившия министър на енергетиката Александър Николов ("Има такъв народ"), който в началото на кариерата си е работил във финансовия отдел на мобилния оператор "Йетел" (бивш "Теленор" и "Глобул").

Николов не е продавал точно телефони, но пък не е известно какво точно е продавал Христов.

Някъде в Калифорния

Според официалната биографична справка Росен Христов е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ.

Калифорнийският университет обаче не е един, а въпросът къде точно е завършил министърът се оказа неудобен. Повече от седмица Свободна Европа не получи отговор от Министерството на енергетиката и Министeрския съвет, а опитът Христов да бъде питан лично завърши с рязка смяна на посоката и затваряне в сградата на президентството.

Т. нар. Калифорнийски университет е система от 10 публични университета.

Свободна Европа изпрати въпроси до всичките 10 университета, обединени като Калифорнийски университет, и до този момент не можем да открием мястото, където се е дипломирал Христов.

От публичните данни в американските регистри става ясно, че в периода 2009 – 2017 г. Росен Христов е бил съсобственик във фирмата „Ari International“, чийто офис се намира близо до университета в Сан Диего. Това обаче все още не означава, че е завършил и университета там.

Повече капитан и малко рекламист

Търговският регистър хвърля известна светлина върху бизнеса и връзките на Росен Христов. Той е съдружник и управител в 5 фирми. В началото на август сайтът BIRD описа част от съдружията му.

От петте фирми, с които е свързан Христов, само една работи в сфера, близка до енергетиката. Това е фирмата „Вариант Еко“, която се занимава с консултантска дейност, свързана с разработка и управление на проекти за намаляване на въглеродния отпечатък и негативното въздействие върху околната среда.

Предметът на дейност на останалите фирми е основно търговия с имоти, реклама, продуцентска дейност, връзки с обществеността, сервиз и отдаване под наем на яхти.

Това, че служебният министър на енергетиката е познат с морските си занимания, стана известно в първите дни след назначаването му от няколко поста в социалните мрежи.

Именно с яхта е свързана и една от малкото публични изяви на настоящия служебен министър, която може да бъде открита. През 2020 г. в интервю за корпоративен сайт на агенция, която предлага наем на яхти, Христов рекламира дейността си като капитан на яхта.

"Специално за нас очаквам по-натоварен сезон", казва тогава Христов.

"Започнах да се занимавам с ветроходство като хоби преди 10 години, а последните 5 съчетавам приятното с полезното като чартирам лодката си - ветроходен катамаран модел "Lagoon 400 S2“, казва Христов.

Имахме агенция, която да създава различно съдържание за социалните мрежи и да се занимава с инфлуенсър маркетинг.

Даниел Петканов

От регистрите става ясно, че през 2018 г. Росен Христов е бил съдружник с Даниел Петканов и Александра Петканова. Двамата са известни с участието си в риалити предаването "Биг Брадър", както и като хора, които публично разказват за личния си живот.

"Имахме агенция, която да създава различно съдържание за социалните мрежи и да се занимава с инфлуенсър маркетинг", каза за Свободна Европа Даниел Петканов. Това е тип маркетинг в социалните медии, който включва одобрение на продукти и позиционирането им от популярни хора с много последователи в социалните мрежи.

"Росен беше двигателят на това. Участваше в криейтива и намирането на съдържание", каза Петканов. Един от проектите, които са реализирали съвместно, са серия от видео клипове, заснети на тенис турнир в Хавай.

"Той имаше връзки в този турнир", каза Петканов. Част от резултата от работата на Даниел Петканов и Росен Христов може да бъде открит в YouTube канала на Mix Media Fun. Един от епизодите е озаглавен "Неочаквана изневяра в Хавай" и разказва за "страстни танци, тенис, стрелба с копия".

Енергиен профил с руски акцент

Публичната информация за Росен Христов не позволява да се проследи в детайли опитът му като експерт в областта на енергетиката. Според официалната биографична справка на министъра той е работил за италианската компания Енел в Русия, а след това е станал регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка на холандското дружество „Дитсман“.

В руските публични регистри не се появява името на Росен Христов, но може да се проследят връзките на компаниите, в които е работил, с руското правителство и политици.

„Енел Русия“ (Enel Russia) е публично дружество. Италианската компания "Енел" е основен собственик в нея до юни 2022 г. В управата на дружеството през годините влизат различни хора, част от които са свързани с правителството в Кремъл. Като Михаил Абизов - бивш министър и съветник на руския президент, разследван за мрежа от офшорни компании. Друго политическо лице, което е било в управата на компанията, е Анатолий Копсов - бивш премиер на Башкирия.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 51 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    81 38 Отговор
    Кремълска слуга-продажник

    Коментиран от #43

  • 2 Хаха

    67 23 Отговор
    Коалиция ГаZпром за България!

    Коментиран от #30

  • 3 Ясен е този

    87 24 Отговор
    Човека си е бушон поставен от мафията Радев,Борисов,Доган.Беше си ясно от самото начало.Да свърши мръсната работа да провали шанса за арбитраж срещу Газпром.Да спестят на руснаците милиарди.
  • 4 Какъв

    65 17 Отговор
    да е друг - заклет комунист , ДС субект, милиционер или военен !
  • 5 Баста

    51 26 Отговор
    Русия намалява и спира доставки на газ без предупреждение и без икономическа логика.>бих казал без никаква здрава логика!

    Коментиран от #16

  • 6 Псевдоним

    22 14 Отговор
    Не е правоверен...наказанието е кал и оплювки.
  • 7 Тити

    64 26 Отговор
    Това са хората на фатмака Радев искат да станем Беларус -2

    Коментиран от #11

  • 8 Обективно

    42 11 Отговор
    Унгарците навреме се усетиха и забраниха всякакви нпо-та.Ние обаче ще д.у.х.а.м.е. супата .
  • 9 ХаХа

    47 15 Отговор
    Този освен мурZилка, ще се окаже и калинка.....
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    29 9 Отговор
    С Тази физиономия,ако е учил в америка..........тогава явно физиономията лъже....А,може би аз не съм гросмайстор и двукратен шампион на Народна Република България!

    Коментиран от #13, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Страничен

    44 13 Отговор
    От всякъде си личи че човека е ментак!

    Коментиран от #15, #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пунчо

    18 15 Отговор

    До коментар #5 от "Баста":

    Чакай бе, нали основната идея сега е: никакъв газ от Русия. Защо ли тези, които които обявиха руския газ за греховен, сега най силно квичат.
  • 17 Борислав

    42 10 Отговор
    Вече се подразбира, че човекът няма никаква диплома, още по-малко от Калифорния.
  • 18 Маца

    24 21 Отговор

    До коментар #12 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Виж Кирчо и Кокорчо от всякъде са американски възпитаници, нищо общо с България.

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Всичко

    41 5 Отговор
    около другаря обвито в мъгла , сложен за министър и му дали енергетиката ?! И това в демократична България , член на ЕС.........
  • 21 Перо

    32 7 Отговор
    Кадрите на Радев ги търсете при масонските зидари! Няма да ги намерите в експертните организации,фирми сдружения,научни институти!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 вуйчо

    21 28 Отговор
    Генка Шикерова този път си заслужи паричките на чичко Сорос.
  • 24 НЯКОЙ

    20 1 Отговор
    Остап Бендер ряпа да яде!
  • 25 А и с тая

    28 3 Отговор

    До коментар #14 от "Страничен":

    аграрна "одухотворена" физиономия ?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Голем смех

    27 3 Отговор
    Слаба ракия е Христов. Силните ветрове на любимия му катамаран са издухали всички от шилятата му главъ.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Реалност

    14 24 Отговор
    Няма как да е по зле от завършилия в Харвард Кирчо. Генке, между другото появи ли се най накрая писмената следа, че Киро се е отказал от канадското си гражданство?
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Болярче

    25 3 Отговор
    Всеки идиот като му облечеш костюм става министър.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пъци

    21 5 Отговор
    Аммм,някой знае ли "новината",че неизбежния Газпром официално е отказал да доставя газ на България?Колко други греди в очите на русите поклонници трябват за да престанат да плачат за сламките в очите на прогледналите
  • 36 Този сламен човек

    19 2 Отговор
    има бекграунда на световния меринджей, продавач на плавници и шнорхели, когото партия със затихващи функции предложи за министър-председател...
  • 37 Западните неолиберални джендъри

    13 11 Отговор
    в безсилиет си започват да разпространяват откровени клевети и злобни лъжи. А Мечо Пух вече написа: Американската пропоганда и местните им клакьори, спонсорирани от "Америка за България" полагат неистови усилия да разпространят отровата на омраза и русофобия. Резултатът, очаквано, е точно обратен - ескпоненциално нарастване на нивата евро-атлантически скептицизъм в българското общество и нескрито презрение към прокламираните му "ценности". ПРИЕМЕТЕ РЕАЛНОСТТА И ПРЕКРАТЕТЕ ГЬОБЕЛСОВАТА ВИ ЦЕНЗУРА!
  • 38 ууу

    8 9 Отговор
    ПОРЕДНИЯ КИРЧО , КОЙТО НЕ СТАВА ЗА НИЩО , ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА НЯКОЛКО МЕСЕЦА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 39 Вова

    9 2 Отговор
    Статията може да има и продължение. Г-жа Шикерова да помоли г-н Бого Манчев за едно разширено интервю F2F. Поради присъщата му самоувереност, която не е напълно безпочвена, може да бъде воден в разговора и да сподели много и даже повече от много по темата. Министърът е негово прокси, а изявите му са финансово подгряти. Няма нищо крайно да се реши, защото така ще бъдат прекратени ежедневните инжекции към "Мултигруп в енергетиката". Стилът там е тупкане на топката и оправдания "ние се борим, но виждате как е...".
  • 40 Ванко шемета

    1 7 Отговор
    Аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 😂
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 от къде ви намират

    6 4 Отговор
    Абсолютният продажник, готов да се продаде на всеки. Да го махат веднага.
  • 43 Нер

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Красимир Петров":

    Не съм съгласен. Щом е завършил в САЩ , 99 процента е вербуван от ЦРУ и изпратен да шпионира в Русия.
  • 44 Същият

    6 1 Отговор
    Госпожо Шекеровадобре е че се опитвате да информирате обществото,за този нещастен ,,щастливец",играещ ролята на енергиен Ганю Балканско.За съжаление т.н.Трета българска държава в зачатието си е по-зле от анадолското управление.Посочете ми един политик с когото може да се гордеем.Та нали войниците от фронта са дефилирали пред дома на патриарха на българската литература,а на отсрещният ъгъл политиците приемали аплаузите за тях.Разбира се те са освиркани от войниците.Това е тъжната мила родна картина.Държава,която за политици е имала хора като Б.Б.,Цв.Цв.,Нубиеца,кирчои асенчо, Станишев, Нинова,Р.Овч.,и много много от квотата на Ганьо Балкански и Данко Хаирсъзина какво повече да говорим.
  • 45 ДАРО

    8 0 Отговор
    Само не разбрахме кои са родителите и къде са работили преди.Доста от децата на ДС ъ
    отидоха да учат на запад.Едни ги връщат.Други ги държат за резерва.Трети избутват изхабени
    Но общото е че са били в СССР или Русия.В държамата на лупците и б.мозъци ринати ще има бедност.
  • 46 редактора

    5 2 Отговор
    Много думи, от които се разбира, че Генка има само съмнения. Официално потвърждаваща или опровергаваща информация за нейните твърдения - няма. Така че...Мисирски паксвил. Няма доказателства! Не защитавам Росен Христов, но нека твърденията й се докажат, а в материали има само някакви тези.
  • 47 борманиии

    6 3 Отговор
    И това изречение - Христов, който обяви "Газпром" за неизбежен, ясно показва кой й плаща на Генка от Шекер маала - Америка за България! Бинго.
  • 48 Елена Христова

    2 2 Отговор
    Жалка работа е това разследване...Зад помпозната квалификация"разследване",всъщност има елементарно начално журналистическо проучване,което е стигнало до някъде и най-вече до задънена улица...
  • 49 ганю

    3 2 Отговор
    логиката на Русия е правилна- правите гадории стоите на студено или плащате здравата
    българия е зависима от нефт и газ като ресурси значи много много не трябва да лалате ами дипломация
    като имаш 2-3 варианта стават нещата ,а като нямаш гледаш и зъзнеш
  • 50 Простото Киро

    4 3 Отговор
    Поредният калин в управлението на държавата. Не си научихме урока с харвардските шмекери и ни сервират още от същото.
  • 51 Аламаносов Баламаносов

    2 2 Отговор
    Учил и се образовал в Сащ като Кирчо и Кокорчо а ни пробутват версията за Руски агент Факти не се стряхте с дезинформацията .