Last news in Fakti

20 Септември, 2022 14:43 4 717 34

Der Standard за "Капитан Андреево": Мафията е печелила до €1,5 млрд. годишно

  • мафия-
  • зеленчуци-
  • пестициди-
  • капитан андреево

При управлението на бившия премиер Борисов контролът по източната граница с Турция е бил частично приватизиран

Der Standard за "Капитан Андреево": Мафията е печелила до €1,5 млрд. годишно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Мафията е печелила до 1,5 млрд. евро годишно от схемата на границата, пише австрийският всекидневник Der Standard, цитиран от terminal3.bg.

В публикацията за монополизирането на една от най-натоварените сухопътни граници в света се съобщава за вноса на отровни храни, голяма част от които са достигали и до европейския пазар. Посочени са и подробности за схемата, която според изданието е ръководена от Ами – Размиг Чакърян, който през годините се е ползвал с протекциите на Борисов.

Препечатваме текста на “Der Standard”, който е публикуван под заглавието “Мафиотски схеми по българската граница”:

При управлението на бившия премиер Борисов контролът по източната граница с Турция е бил частично приватизиран. Замърсени с пестициди храни са влизали в ЕС.

Кафявият японски бръмбар и белокрилата плодова мушица не бива да се допускат в ЕС. Всеки ден около 2500 камиона, натоварени с плодове, зеленчуци и всякакви други стоки, преминават през българо-турската граница Капитан Андреево към ЕС. Камионите първо се дезинфекцират, разтоварват се, стоките се проверяват, вземат се проби и след това отново се товарят в камионите. Но въпреки че контролът е отговорност на БАБХ, тук години наред частни фирми са печелили много пари. Граничният пункт Капитан Андреево е известен за хората и като “златния гьол”.

При управлението на бившия премиер Бойко Борисов, контролът на границата е бил частично приватизиран. Фирмата “Интерпред Еврологистик”, представлявана от Размиг Чакърян, известен още като Ами, който притежава луксозни вили, обикаля с бронирани коли и е наел 40 охранители, през 2012 г. си е подсигурила именно договор за товаро-разтоварителна дейност на камионите. Тогава службата за контрол на храните БАБХ е дала обекта под наем на фирма “Интерпред Еврологистик” и една частна компания получава монопол от държавните органи.

Така парите, които трябва да отидат при българската държава, са потекли в частни джобове. Превозвачите е трябвало да плащат за дезинфекция на стоката, като само товаро-разтоварната дейност е струвала 250 евро. Отделно е трябвало да плащат и такси за проби за пестициди и за паркинг. „Искали са до 750 евро на камион“, казва Иван Христанов, зам.-министър на земеделието при реформаторското правителство на Кирил Петков, което дойде на власт миналия декември и разкри схемата.

Министерството на финансите изчислява щетите от корупцията на границата на 2500 евро на час или почти 22 милиона евро годишно. По непублични данни до 1.5 милиарда евро на година е оценката на службите за финансовия интерес на мафията от всички източници през “Капитан Андреево”.

Според документите на Христанов от последните години проверките са продължавали средно по 6 минути, което не е достатъчно за вземане на проби. През 2020 г. броят на отчетените лабораторни изследвания надхвърля капацитета на лабораторията – до 38 на сто, а през 2021 г. между 25 и 211 на сто. Това означава, че само през 2020 г. и 2021 г. най-малко 25 700 тона плодове и зеленчуци не са били правилно контролирани.

Лимони, изпратени обратно

„Сега, когато държавата си върна контрола над границата, много повече лимони и чушки биват връщани обратно, отколкото през предходните месеци“, обяснява Христанов. През 2022 г., когато наследничката на “Интерпред Еврологистик” “Евролаб 2011” все още е отговаряла за границата, е бил отказан внос само са 6300 тона зеленчуци и плодове. Христанов смята, че тези превозвачи със замърсени с пестициди или с вредители плодове и зеленчуци са имали стимул да предложат подкуп на инспекторите, и по този начин да минат границата. Смята се, че само през първото полугодие на 2022 г. 65 000 тона плодове и зеленчуци, внесени в ЕС, са с наднормени нива на пестициди, казва Христанов. От януари до май 2022 г. са внесени 110 000 тона, които не отговарят на стандартите. За последните десет години общото количество се оценява на 410 000 – 440 000 тона.

Когато премиерът Петков инспектира границата през май, установи, че кабелите на камерите не отиват никъде – така че няма записи какво се е случило през последните години. През месец май, зам.-министър Христанов успя да върне контрола на храните обратно в ръцете на държавата. „Евролаб 2011“ вече няма право да разтоварва. Но компанията заведе дело срещу държавата и Върховният административен съд първоначално отсъди в нейна полза.

В момента се провеждат някои процедури. Съдебната система в България обаче се смята за подкопана от интересите на частни лица и партии. Всемогъщият главен прокурор Иван Гешев, довереник на Борисов, може да насочи или отмени буквално всяка процедура. Твърди се, че трите жалби от „Евролаб 2011“ са се озовали при председателя на Върховния съд Георги Чолаков, сочен за един от хората на Гешев.

А правителството на Петков беше свалено от коалиционния му партньор през юни, само след шест месеца в управлението. Христанов е убеден, че партията му “Продължаваме промяната” е била прекалено ефективна срещу мафията и това е причината да се търси възстановяване на старите условия. „Десет години по-рано те имаха институционален и политически щит около себе си“, казва той. Всъщност още през 2019 г. Антикорупционния фонд изпрати сигнали до финансовата инспекция и прокуратурата за незаконните операции на граничния пункт. Но от финансовата инспекция писаха, че нямали достатъчно административен капацитет да се провери това. А прокуратурата отказа да образува досъдебно производство, защото “нямало достатъчно данни за престъпление”.

“Ние първи успяхме да премахнем тази престъпна структура и да осветлим системата”, каза Христанов, който иска да продължи да се бори, въпреки че е под полицейска охрана и е имал смъртни заплахи. Имало е и опити за подкуп на новото ръководство на БАБХ, за да остане бизнесът на границата непокътнат. Изтече аудиозапис, в който бившият шеф на БАБХ се е опитал да даде на настоящия шеф “документ” в плик.

Според Христанов групата, която е печелила от цялата система, включва около 30-50 души в агенциите и 50-60 души извън тях. “Мъжете на върха имат коли за 200 000 евро и могат да си позволят къща на езерото Комо. Купуват си Ролс-Ройс така, както си купуват тениски”, описва “бизнесмените” Христанов.

Много неща ще зависят от това кой ще дойде на власт в България след изборите на 2 октомври и дали ще може да се създаде независима съдебна система. Решението дали замърсени с пестициди стоки ще могат да влизат в ЕС вече косвено лежи в ръцете на българските избиратели.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 33 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    57 11 Отговор
    Достатъчно пари е имало за всички.Чак до Мамфред Вебер са стигали.Да не се чудите защо тъй настървено брани Боко.

    Коментиран от #3

  • 2 честен ционист

    30 11 Отговор
    Арменци и помаци ошушкаха това загубено племе само за някакви си 33г.
  • 3 Дон Вито

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Обичам Пица, Момичета и мойта лична граница с Рая
  • 4 Теле

    16 1 Отговор
    А мнението на ЕНП
  • 5 ГОРЕЩА НОВИНА

    15 26 Отговор
    ИЗБУХВА БОМБА В ПИК! СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА ДАНС РАЗКРИВА: Кирил Петков сключва фиктивен договор за 1 млн. лв. с консултантите "WHITECASE" от Харвард за газа. Засечени 5 офшорки, свързани с ПП, през които минавали комисионни. Сигналът идва от ЦРУ, уведомен е и президентът. Прокуратурата разследва Кирил и Асен за 100 млн. лв., "ощипани" от бюджета, и ПРЕСТЪПНА договорка с МЕТ и други посредници

    Коментиран от #8, #9

  • 6 Анонимен

    5 14 Отговор
    Дойде време и най-корумпираната държава в ЕС да дава мнение за БГ хахх
  • 7 Пазели били....

    13 1 Отговор
    Границата.Трябвало да сме били в шенген вече.През крив макарон.
  • 8 Хаха

    22 6 Отговор

    До коментар #5 от "ГОРЕЩА НОВИНА":

    БоНба от ПИК може да ти гръмне само в кухата кра..на.

    Коментиран от #31

  • 9 Ох мамо....

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "ГОРЕЩА НОВИНА":

    Баш в ПИК. Я се скрий бе.
  • 10 Хи хи

    16 11 Отговор
    "Агенцията по одита на европарите посече "Промяната": Лъжат в предизборния си клип!" Вчера Кирчо Лъжеца и Кокорчо Мошеника се снимаха пред ЦСЗ със заканата , че ще предоставят 500 случая на Европейската прокуратура , както и одитната агенция , защото купила софтуер за 770 000 лева и одитирала не по правилата и не знам си какво още . И днес поредната греда. Четете писмото на агенцията , по всички точки опровергават двамата лъжци. Като се замисля, тия двамата все по вече се доближават до затвора.Капитан Андреево е същата дъвка . Последният европейски одит показа , че след Христанов и Даскалов , нещата са станали неконтролируеми. Чакам доклада на Европа , на този не му вярвам.
  • 11 Анонимен

    11 8 Отговор
    Дрън дрън. Пак поредните платени статии. Всеки излиза и си говори, каквото си иска и времето минава в едни безмислени проверки и отговори за неща отпреди 100години.
  • 12 Der Standard за "Капитан Андреево"

    27 10 Отговор
    Герберската Мафията начело с вожда борисоФ е Ограбвал България с до €1,5 млрд. годишно!
  • 13 Статията

    7 12 Отговор
    е от 30 август, чак сега ли се сетихте? И няма нищо "разследващо" в нея от страна на австрийския вестник - само простотиите на Киро и компания.
  • 14 гост

    0 7 Отговор
    Искаме Промяната! Искаме още от същото!
    А "още от същото" е ли то "промяна" ...
  • 15 Анонимен

    12 17 Отговор
    Кирчо и Кокорчо пръскат пари да цапат името на БГ в името на собстветното си благо. Щом са способни да изхарчат 18000лв за вечеря за сметка на държавата, със сигурност са способни на абсолютно всичко, за да се върнат на власт.
  • 16 Тома

    14 3 Отговор
    То за това всяка седмица са зареждали чекмеджето на тиквата
  • 17 Бивш левскар

    8 16 Отговор
    На това му казват "Платен репортаж".
  • 18 ха ха

    2 0 Отговор
    Ц-ц-ц... един неизмазан дувар за Шенген и глей какви поразии прави... Баце?
  • 19 Иван Иванов

    8 2 Отговор
    Не е вярно, всичко е лъжа, както и снимките в спалнята на Боку. Човека каза, че всичко е манипулация.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кици

    4 10 Отговор
    Значи христанов иска да си купи Ролс Ройс.Да искла от Киро и Кокоро.Те са взели доста комисионни- муха ги ухапала

    Коментиран от #23

  • 23 ще го огрее

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "кици":

    ПО ЛЕСНО Е ДА ПОИСКА НАМАКЯТИ ЧЕРВЕНАТА ЦЯПКА
  • 24 Хехехехе

    7 9 Отговор
    Платена фейк статия! Пак се вижда дългата ръка на САЩ пропагандата! Надраскали сте едни цифри, далеч от това което се установи! Тарифата е 500 лв на камион с ДДС! При около 200 камиона на ден! Айде сметнете за какви пари става въпрос! И извадете ДДС-то, което е влизало в държавата, а не както лъжеца христанов бръщолевои и се прави на герой! Като махнеш и наеми и заплати, ще остане една сума от около 15-20 милиона на година! Като я умножите по 10г. ще намерите общо цифрата, нямаща нищо общо с поръчковата статия! Ако е имало отчисления към ГЕРБ, то те са част от тази сума! Та стига с тези лъжи за милиарди и страшната мафия! Със сигурност има измама, ама е далеч от приказките за голямата мафия! Крадът се милиарди от пътищата, а тук става въпрос за десетина милиона на година! Звучи смешно, но на кирчо лъжеца му трябваше ПР! И лъжеца христанов отказал 500 000 на месец, иначе се занимава с евтини лъжи! :))) Тази боза става само за блеещи!

    Коментиран от #27

  • 25 Простото Киро

    3 6 Отговор
    Платена публикация, пълна с противоречия и взаимноизключващи се твърдения.
    Има много западни издания, които за пари публикуват всичко, което им се поръча.
    Въпросът тук е, откъде харвардските шмекери имат толкова пари в черната си каса за да плащат за такива публикации и на израелски служители на тайните служби за ПР.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 политнекоректен

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хехехехе":

    Видя се че и Германските вестници са продажни! Пълна дебилщина е ситуацията с тая статия! Дойче Стандарт не е проверило нищо само, а само са препечатали това което Мафията на Промяната е доставила и платила, народа вярва като пълни балъци! Ха-ха-ха-ха! Той Даскалов си го каза в телевизионно интервю, че целият оборот на фирмата е не повече от 40 милиона лева, от които естествено трябва да се извадят присъщите разходи за дейността + данъци, такси и т.н. , докато Христанов абсолютно по същото време лъжеше, като дърт циганин, че само печалбата била 1.5 милиарда лева, а пък Дойче Стандарт ги е направило двойно, на 1.5 милиарда Евро! Ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  • 28 пример

    1 2 Отговор
    за това как Германската мафия играе с Харвардската за да унищожи България!
  • 29 МАЛКА пенсИЯ

    1 0 Отговор
    И ОЩЕ,ПИЧЕЛИ!!!
  • 30 чУвал или чувАл

    1 0 Отговор
    Това е просто още един от начините индивид като Борисов да си има шкафчета с евро и злато ! Преди време видяхте негов човек как е теглил МИЛИОНИ в сакове от банката ! Нужно ли е повече да ви убеждават ?
  • 31 фАНТОМасс

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хаха":

    ПИК достигат дъното с такива сензации с
    в стил - БОМБА , ШОК , ПОТРЕС , ИЗРИГВАНЕ.......
  • 32 Хе хе

    0 0 Отговор
    Петков Тъпото пак си е платил да му лъскат имиджа,чрез другарчето измишльон на истории Прокопчо.Как точно е разбрал че са внасяни тези стоки " отровни" като никой ,нито той нито друг са били свидетели и къде му са доказателствата?Какво значи държавата да си върне контрола?Кой е отнел контрола и къде и е референтната лаборатория?Изобщо не вярвам на измишльотините на Кирето,че връщали лимони и т.н.Напротив,назначи мутри и се заляхме с онези субстанции!
  • 33 Не думай

    0 0 Отговор
    Тия лъжата я нямат за нищо,с това живеят и се изхранват киретата.Нали провериха какво става при др.Петков на границата? ОТ 22 ч. до 08.ч няма проверки!
  • 34 76524

    0 1 Отговор
    Брей ,че и сметката измислили,а доказателства- zero!Да уронва престижа на държавата с лъжи не е ли престъпно?Ама ме такива другари текстописци,но стана много досадно.