Last news in Fakti

19 Декември, 2023 10:11 10 859 17

Как държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните?

  • блок-
  • плевен-
  • нек-
  • продажба-
  • българия

Търгът за продажба на сградата е обявен на публична платформа и местен сайт в интернет

Как държавата продаде жилищен блок на цени в пъти под пазарните? - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Държавен блок с 60 апартамента беше продаден на търг на цена три пъти по-ниска от тази, на която хората си купуват жилища в района на имота.

Става дума за неизползван блок на Националната електрическа компания.

Търгът е проведен преди няколко седмици, а спечелилият купувач е бил единствен кандидат - без конкуренти, разказва бТВ.

От НЕК твърдят, че цената е толкова ниска, защото блокът е амортизиран и никога не е ползван.

Блокът се намира в квартал „Кайлъка“ в Плевен. Той е направен от тухла и бетон на 5 етажа, с 60 апартамента и 18 гаража и е строен преди 20 години. В него е трябвало да живеят наши и руски специалисти за обслужване на бъдещата атомна електроцентрала Белене. Ядрената централа така и не заработва и едва тази година, през ноември, собственикът на блока - Националната електрическа компания - продава сградата на търг.

„На годишна база за тази сграда за охрана, застраховки, за амортизации, местни данъци и такси, са около 100 000 лева, т.е. за актив, който всъщност не ни носи никакви ползи. Факт е, че 20 години не сме я ползвали, факт е, че се взе в крайна сметка това решение на парламента за прекратяване на проекта "Белене"“, каза изпълнителният директор на НЕК Марин Димитров.

Търгът за продажба на сградата е обявен на публична платформа и местен сайт в интернет. Началната цена е малко над 2 478 000 лева. Стъпката за наддаване е 5%. Явява се само един кандидат - голяма местна фирма за производство на дограми. Тя наддава само веднъж и печели жилищния блок за 2 602 299 лв. При обща разгърната площ от малко над 5800 квадрата това прави около 227 евро на квадратен метър. За сравнение, според брокер от Плевен, средната цена за апартаменти в този и съседните му квартали е почти пет пъти повече - 1000 евро на квадрат.

„За да е перфектно жилището – се търгуват средно около 1300-1500 евро, но в повечето случаи за около 1000 евро на квадрат се купуват жилища, които имат своите леки дребни забележки и новият собственик ще трябва да ремонтира. Има достатъчно купувачи на пазара, които са поне два пъти повече от продавачите“, каза брокерът Кристиян Цветанов.

Предвид някои пукнатини и други поражения по фасадата на блока на НЕК, той ще се нуждае от ремонт, казаха за бТВ строители. Това според тях би свалило цената на около 800 евро на квадрат - т.е. три и половина пъти над цената, на която Националната електрическа компания е продала имота.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааааааааа

    36 2 Отговор
    Интересно!
    Я кажете кой е тоя единствен купувач?

    Коментиран от #12, #17

  • 2 реалността в българия!

    31 2 Отговор
    търгът е минал много преди да се оповести !!! това е българия и случайни неща няма ваичко е нагласено видях го с очите си как се става концисионер на плаж през август а търга беше октомври документите бяха подписани пред очите ми на един бар на плажа на слънчев бряг докато работих там ..! дори “новият” концесионер(бушон) се похвали после за случилото се и почерпи
  • 3 Да,да

    27 2 Отговор
    Няма проблем. Сега купувачът ще ги продава на 1000 евро и всичко е точно.

    Коментиран от #4

  • 4 Трол

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "Да,да":

    Държавата ще го откупи обратно за 1000 евро на квадрат и по телевизора ще излезе някой да каже как това е супер изгодна сделка за България.
  • 5 Бюрокрация и

    29 3 Отговор
    тежка корупция , после защо младите не се връщат в бананастан да правят бизнес. Прогнила дъръжава
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Симо

    13 3 Отговор
    Никой не знае колко ще му излезе на купувача с обещаната комисионна на държавните чиновници!! Това е сметка с голяма неизвестна. При сделки с държавни имоти, държавата със сигурност е на загуба, НО не всички по веригата са така.
  • 8 уйко калеко

    11 1 Отговор
    Много занижена цената и това поражда съмнение за корупция,227 евро за кв.м. е силно занижена цена.Ремонта едва ли ще надхвърли 100 евро на квадрат.Фактически фирмата спечелила търга ще направи минимум 300% печалба,А предложението да бъде дадено по някакъв на чин на общината е добро ,но такава далавера не се изтърва.На 99,99 % съм убеден ,че става въпрос за корупция.КАТО ОНЯ МАГИСТРАТ КОЙТО СИ КУПИ КЪЩА С БАСЕЙН ЗА 10 000 ЛЕВА.КУЧЕТО( НАРОДЪТ) СИ ЛАЕ,КЕРВАНЪТ(КОРУПЦИЯТА) СИ ВЪРВИ И ТОВА Е.ПИСАЛ СЪМ ГО И ДРУГ ПЪТ;ОТ 1878 Г ТА ДО СЕГА В БЪЛГАРИЯ КОРУПЦИЯТА Е МЕЖДУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ПОВСЕМЕСТНА.ЗА ПРИМЕР ЩЕ ВИДАМ КНИГАТА НА АЛЕКО.ТЯ Е ИЗДАДЕНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1893Г.В НЕЯ ИМА ОТДЕЛНА ГЛАВА ЗА БАЙ ВИ ГАНЯ КАК СА СЕ ПРАВИЛИ ИЗБОРИ ТОГАВА.ЦИТАТ ОТ ТОЗИ ГЕРОЙ--,,ПА И НА МЕНЕ МИ СЕ ИСКА Я ДЕПУТАТ ,Я КМЕТ ДА МЕ ИЗБЕРАТ.КЕЛЕПИР ИМА В ТАЯ РАБОТА.ХОРАТА ПАРИ НАТРУПАХА ,ЗНАЕШ ЛИ?...--И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ТОВА Е САМО 15 ГОДИН СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО.КОГА СТАНАХА ПОЛИТИЦИ КОГА СЕ НАУЧИХА ДА КРАДАТ ОТ НАРОДА.
  • 9 Варна

    14 1 Отговор
    227 ewro на квадрат .Какво се чудите , те имотите толкова си струват , останалото е спекула !
  • 10 Любопитен

    4 2 Отговор
    Някой от тука коментиращите видял ли е с очите си какво е днешното състояние на тоя блок? Аз лично не бих си купим жилище там и след ремонта.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 5 Отговор
    Това НЕЩО отдавна няма качествата на жилищен блок...По всяка вероятност, ще бъде контролирано взривен и на местото ще се построи нов, по-голям и модерен...
  • 12 Как кой?

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааааааа":

    Пан Зеленко
  • 13 незнайко

    3 2 Отговор
    Цената е за 60 апартамента а това са 44 000 лева за гол апартамент незавършен ! Подмана на ВИК и ЕЛ инсталации, дограма ,измазване боядисване полагане на подове и още някой работи наистина ще го докарат до цена от 80 000 лева което е съвсем нормално за 90 кв. м. жилище в този квартал !
  • 14 Сарафов къде е е

    3 1 Отговор
    Къде си бе Сарафов
  • 15 Мафиозка сделка

    3 1 Отговор
    Щом е бил само един куповач , то сметката е ясна . Апартаментите в района струват 1000 - 1500 евро . Куповача се договорил с продавачите и платил апартаментите за всеки по 227евро на квадрат и на ръка под масата 770 евро на квадрат . Затова са го оставили само един кандидат , че ако са повече може да изтече информация и да се провали сделката . Чакаите тези 60 апартамента на цена 1800 --2300 евро на квадрат да излезнат за продажба след година .

    Коментиран от #16

  • 16 АБЕ ТЪПАК

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Мафиозка сделка":

    ЩО НЕ УЧАСТВА В ТЪРГА БЕ
  • 17 румен петков

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааааааа":

    фирма близка до АБВ русофили....