Last news in Fakti

11 Януари, 2024 15:16 10 674 29

Винетките на Промяната

  • асен василев-
  • даниел лорер-
  • станислава арнаудова-
  • фирми-
  • имоти-
  • сделки

Бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова, известна като Кралицата на Винетките

Винетките на Промяната - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Бивша фирма на Асен Василев е с блокирани сметки заради иск на американски гражданин за 5 милиона лв., но е успяла да спаси имотите си с изгодна сделка. Купувач е фирмата на Станислава Арнаудова, известна като Кралицата на Винетките – привилегирован посредник, прибиращ 7% от всяка винетка. Въпреки заявките този процент да се промени, до момента промяна няма и комисионните си вървят. Освен това Арнаудова в лично качество е придобила и имот на Даниел Лорер за рекордна цена, което навежда на хипотезата за насрещна престация, показва разследване на BIRD.

Спасяването на министър Василев

На 29 декември 2023 г. Марио Иванов Сотиров, управител и настоящ собственик на “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и приближен на “Продължаваме Промяната”, и министър Василев, подава в Търговския регистър внесената ден преди това молба до съда за обявяване на фирмата в несъстоятелност.

Причината за това е, че на 17.11.2023 г. американският гражданин Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв. (5 013 317.86), издадена на негово име, и е наложил запор на сметките на фирмата.

Претенциите на Бретшнайдер към други активи на фирмата обаче са предвидливо неутрализирани два месеца по-рано. На 7 септември 2023 г. “СТВ Консълтинг” продава дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София за близо 3 милиона лева. И три месеца след това фалира.

Първите симптоми за проблеми на “СТВ Консълтинг” се появяват през лятото на 2023 г., когато за кратко фирмата задлъжнява към НАП, като първоначално е вписана с близо 30 хил. лв. задължения към хазната. След като през август съобщихме за задължението, фирмата бързо изплати остатъка от почти 6 хил. лв.

“Спасителят” на “СТВ Консълтинг” е небезизвестната “Кралица на винетките” Станислава Арнаудова. Тя плаща над 3 милиона лв. за т.нар. “офис на Промяната” на Чаталджа. Парите обаче се изпаряват в неизвестно направление и Себастиян Бретшнайдер успява да блокира само 561 790 лв.

Винетките на Промяната

Пълният текст на молбата до съда може да изтеглите и разгледате от партидата на “СТВ Консълтинг” ЕООД в Търговския регистър.

Марио Сотиров е дългогодишен управител на фирми на Асен Василев, както и на “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД – и двете собственост на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. Както разкрихме в наша публикация по-рано, офшорката и към днешната дата е собственост на министъра на финансите Асен Васков Василев, според информацията в Търговския регистър. Освен това, двете фирми не са подавали финансови отчети през последните три години и са в нарушение.

Станислава Арнаудова е мажоритарен собственик във фирмата “Интелигентни Трафик Системи” АД, която получи по съмнителен начин посреднически права да продава винетки на системата BGToll с комисионна от 7%. В публичното пространство тя е свързвана с Борис Марков, бивш председател на СДС и служител на австрийската Kaptsch, която изгради тол-системата със скандален договор и продължава да я поддържа срещу още милиони.

Сделка на Лорер с 1,5 милиона лв. печалба

Това обаче не е всичко. Арнаудова прави сделка и с Даниел Лорер, депутат от “ППДБ” и бивш министър от “Продължаваме Промяната” в кабинета на Кирил Петков. Той също има имоти в тази сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София. Лорер ги продава в същия ден като “СТВ Холдингс”, но на Арнаудова в лично качество. Продава ги с огромна печалба.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” 351 950 лв. преди малко повече от година. Тогава той е министър на иновациите от Промяната. На 07.09.2023 г. Лорер продава имота за 1 858 038.50 лв.

Продажба за 1,9 млн. лв. през 09/2023

Даниел Лорер купува имота от “СТВ Консълтинг” в станалата известна като “Офис на Промяната” сграда на ул. “Чаталджа” 3 през април 2022 г., докато е министър. Имотът е деклариран на последните два реда (2 х 175 975 лв.) в таблицата с имоти във финалната му декларация.

Покупка за 352 хил. лв. през 04/2022

“СТВ Консълтинг” продава на “СИ Трейдинг 2016”

Промяна, ама друг път…

Безобразните комисионни на посредниците в търговията с държавните винетки станаха причина за парламентарни въпроси към служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков, който разкри, че те са получили над 110 милиона лева печалба от препродажба на винетки. Имаше намерения тяхната комисионна да се намали от 7% на 3%, които обаче потънаха в небитието. А многомилионните сделки на Арнаудова с водещи политици от Промяната са индикатор, че промяна за този доходоносен бизнес не се очертава.

Прави впечатление и новаторският подход на политиците от Промяната, в сравнение с техните коалиционни партньори от ГЕРБ. Докато при ГЕРБ имахме добре отработена схема за купуване на евтини имоти на данъчна оценка, за да не се показват недекларирани доходи, при Промяната имаме продажби на имоти на рекордни цени, от които намирисва на насрещна престация за корупционни услуги. И в двата случая злоупотребата е видна като въшка на чело, но много трудно доказуема.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    54 3 Отговор
    Прмонянаджиите се готвят да забегват в нелегалност по островите..

    Коментиран от #8

  • 2 Бизнес

    8 30 Отговор
    Къде е скандалното ?

    Коментиран от #19, #23

  • 3 Сатана Z

    53 5 Отговор
    Врътките на ПП Палавият пдраст Асен тепърва ще излизат наяве ,но това по никакъв начин няма да се отрази на сглобката от мошеници ,които управляват България в това тежко за народ ни време.
    Този тип няма деца нито семейство .Дори няма постоянно местожителство в България .Какво очаквате ?
  • 4 БеГемот

    46 6 Отговор
    Просто едни по примитивни крадци от ГЕРБ се сменят с по рафинирани...те и затова бързо се сдушиха ..краставите магарета отдалеч се подушват...
  • 5 ХАХАХА

    32 4 Отговор
    ХАХАХА, разследване на разни медии изкарват кирливите ризи на управлението и каква полза от това ! Нима пък ние не знаем за далаверите им ,тези ни закон ни нещо ги лови ,само си разследват мисирите на принципа за лудо работи за лудо не стои.
  • 6 Трол

    12 8 Отговор
    Тази русата фурия е на Асен гаджето, нормално е да я уреди.

    Коментиран от #24

  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    40 3 Отговор
    ТАКИВА ЛЪЖЦИ ДАЛАВЕРАДЖИИ И КРАДЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ
  • 8 ртбъхуий

    35 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Те се готвят да ходят по едни острови, но имат генерален проблем:

    Парите им се контролират от фащ и утре краварите като решат да хвърлят тея мошеници на тълпата буквално първото което ще направят е да им блокират сметките и да запорират всичките им имоти... И това важи не само за вашите пеперасти, а и за много други... Из цяла ивропъ скоро ще се надигне силен вой на политици... Но пък то е нормално- винаги крадецът квичи силно когато му вземат откраднатото...
  • 9 Казуар

    21 1 Отговор
    Сложни комбинации са това, на Бойко ятаците му ги носеха направо по местоживеене.
  • 10 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    21 1 Отговор
    Кой направи тази млада лъвица шеф на фирма за винетки, която слага в джоба си 7 процента от стойността на всяка закупена винетка! Кой друг освен всесилния "капи ди тути капи" Бойко Методиев Борисов!

    Коментиран от #25

  • 11 Ццц

    18 2 Отговор
    Продължавайте с промяната бързо. Още една година и ще сте за манастир. Е Лорер за метох!
  • 12 дядото

    15 2 Отговор
    и този и тези ще са същите като стоян александровци.мошеници ползващи държавната власт за прикритие.
  • 13 КРАДАТ ПРЕПИРАТ

    18 0 Отговор
    По вече от 34 години тези които са избирани и призвани да работят в обществен интерес работят единствено и само за СВОЯ ЛИЧЕН ИНТЕРЕС... БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
  • 14 Госあ

    13 2 Отговор
    Започвам да мисля, че българина не гласува, защото знае че и той ще прави абсолютното същото, ама няма тоя късмет….чутовно простолюдие….а се учат и от западняците, школуват се. На Изток не е такъв бардак, ве. Даже и да попадне некой от простолюдието в управлението, знае к’во го чака ако краде и злоупотребява за лични изгоди с положение

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Е.б.а-ч

    4 1 Отговор
    Асенчо, ти е.б.е.ш ли я Станислава?
  • 18 боко

    1 1 Отговор
    мам.а ви шарлатанска от харвард и мата хари скоро до стената ще сте
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Да.........

    4 1 Отговор
    Българският народ много искаше промяна, свали Бойко, и..... промяната е вече тук. Ама не им харесвало......, ами мислете га пускате хартийката в урната.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Другарю, не бива така!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бизнес":

    Асенчо, Василев, познах те. Скандалното е че такиво измамници, като теб ни управляват.
  • 24 Да, ама не!

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    Ти пък "гаджето му"? Ми тя е жена, не виждаш ли?
  • 25 Марков

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Да ви кажа ли как се е стигнало до 7%, когато и половин процент са много? Ами предполагам: " на мен процент, на теб също, на БМБ два, на партията ГЕРБ процент, на европейската им партия процент, на Урсула процент. Нагласих ги 7. Помните ли в прихваната разговор, как БМБ се хвалеше, че ходи на гости на Меркел и Урсула? Как се ходи с празни ръце? Никак. А и Румен Пашата трябва да работи, да носи това онова където трябва. И така колелото се върти. Е, намесиха се и новите. Някои проценти се отклониха и към тях. Това е българщината. Докато се промени ситуацията, се игнорира посолствоТО и заработил за държавата.
  • 26 М3 голд

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    А още по на изток? На стадиона, публично, на колене и в главата. Няма хън мън.
  • 27 резервист

    3 0 Отговор
    Обява! ПРОДАВАМ КЪЩА В С. РАКИТНИЦА С ГОЛЯМО НЕЖЕЛАНИЕ. АКО МЕРАКЛИЯТА КУПУВАЧ МЕ ЗАПЛАЩИ СЪС СЪРДЕЧЕН УДАР, АКО НЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ЦЕНА ОТ 50000000 ЛВ., ГОТОВ СЪМ ДА КАНДИСАМ. НА ЧОВЕК ГЛАВАТА МУ ТРОШИ А ХАТЪРА НЕДЕЙ!
  • 28 така, така

    1 0 Отговор
    ЕТО ГИ ЧЕСТНИТЕ ОТ ПП ЛИПСВА ВЕНКО ТРЪБАТА И МИТЕВ
  • 29 Алексей Сергеев

    1 0 Отговор
    За каква ПРОМЯНА ЛЪЖЕТЕ. Та вие сте си мошеници от цялата банда на Кирил-лъжеца, Асен-"мъжествения" и мазния Лорер