Last news in Fakti

10 Март, 2015 22:31 883 0

Саутхемптън може да се гордее с школата си

  • саутхемптън-
  • школата-
  • топ академии

Вижте Топ 5 на най-печелившите академии в света на футбола

Саутхемптън може да се гордее с школата си - 1
Снимка: БТА/АП

Проучване на Центъра за спортни изследвания (CIES) излезе с много любопитна статистика. Отборът на Саутхемптън впечатлява с футболната академия, която изкарва най-сериозни приходи сред всички отбори от първенствата на страните от топ 5 в ранглистата на УЕФА.

Това показва проучването на експертите от Швейцария. Резултатите говорят, че "светците" печелят 90,2 милиона евро от пордажба на свои продукти, сред които Адам Лалана, Люк Шоу и Калъм Чембърс, от юли 2012-а година.

Школата им е следвана от тази на френския Лил, която пък е изкарала 76 милиона евро от Джани Бруно, Матийо Дебюши, Лукас Дин, Еден Азар и Дивок Ориги. Трети е Реал Сосиедад с 62,2 милиона евро прихоид от трансферите на Антоан Гризман и Асиер Яраменди съответно на мадридските Атлетико и Реал.

Топ 5 на водещите Академии допълват Севиля с 51,5 милиона и Борусия (Дортмунд) с 43,5 милиона. Реал Мадрид е на 6-о място с 43 милиона евро, а Барселона е веднага след тях с 38,3 милиона.

Байерн (Мюнхен) е на скромното 12-о място с 31,1 милиона евро печалба от продажба на собствени кадри.

Най-добре представеният отбор от Серия А е Дженоа, като спечелените 24,5 милиона евро е на 15-о място в тази ранглиста.

Общият приход при трансфери на собствени юноши към други отбори е 1,072 милиарда евро за изследвания период.

За да бъде признат един играч за чист продукт на школата на всеки клуб, те трябва да имат поне три последователни сезона между 15 и 21 годишна възраст. Парите, които е спечелил тимът на Роналд Куман, пък оформят около 40 процента от общите приходи за цялата Висша лига.

Най-много собствени юноши използват отборите от френската Лига 1. 24,6 процента от футболистите, които играят всеки уикенд, са продукт на местните школи като данните са до първия дял на тази спортна година. Следва Примера дивисион с 22,4 процента, Бундеслигата залага на 16,4, Премиършип е с 13,9 процента, а Серия А е с 9,6. Барселона води в класацията за най-голям брой играчи от академията, които играят в мъжкия отбор на каталунците или в други отбори от клубовете в топ 5- общо 43. 13 от тях са си в Барселона, а 30 в други отбори.

Аржентинският Ривър Плейт е клубът извън Европа, който е произвел и продал най-много играчи, които играят в топ 5 на континента- общо 17.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА