Last news in Fakti

11 Август, 2016 22:26 1 545 1

Спипаха българка с допинг в Рио

  • дънекова-
  • рио-
  • допинг

Дънекова е дала положителна проба, хваната е с еритропоетин

Бълкарската лекоатлетка Силвия Дънекова е дала положителна проба за еритропоетин, съобщава BGathletic.com, позовайвайки се на няколко независими източника.

Според информацията на най-авторитетното онлайн издание за лека атлетика у нас рекордьорката ни на 3000 м стипълчейз е била тествана за допинг след пристигането си в Рио де Жанейро и в момента се очаква потвърждение на резултата й от Б-пробата.

Проверката е направена внезапно на 1 август с хитър ход на допингченгетата. Двамата агенти на ВАДА направили тест в Бразилия на 30 юли, след което се върнали за внезапна кръвна проба след два дни. Става дума за актуалния отпреди 7-8 години стимулант ЕПO – кръвен допинг, който увеличава присъствието на червени кръвни телца в организма.

След обявяването на резултата след теста на Б-пробата, атлетката трябва да получи наказание или да бъде оправдана, ако той бъде отрицателен. Евентуалното наказание на българката, която никога не е давала положителен допинг тест до сега, може да бъде доста сурово. Според променените правила на Световната антидопингова агенция от 2015 г. първа положителна проба се наказва с 4 години лишаване от състезателни права, а не както беше преди това – 2 години, припомня още атлетическият сайт.

Това се очертава като първия допинг случай в рамките на олимпиадата. По-рано днес Международният олимпийски комитет обяви, че са направени повече от 2000 проби от началото на игрите и няма положителни проби.

Говорителят на МОК Марк Адамс заяви, че са взети 2097 проби, от които 1775 теста от урина, 121 кръвни проби и 201 проверки на биологичните паспорти. МОК планира да направи повече от 5000 теста по време на олимпиадата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    да тя сега пак ще е болна
    пак развалина
    на животоподдържащи
    и ми бяга с 40 КМ/Ч
    знаем ги тия
    всички на олимпиядата са болни някакви