Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 11:27 10 473 0

Кои са най-полезните спортове?

  • тенис-
  • плуване-
  • аеробика-
  • колоездене-
  • здраве-
  • сърдечни проблеми-
  • изследване

Плуването, тенисът и аеробиката заемат челните позиции в класацията

Кои са най-полезните спортове? - 1
Снимка: shutterstock.com

Международно проучване, водено от университета в Сидни, разкри кои спортове са най-полезни за човека. Според изследването плуването, колоезденето, аеробиката и ракетните спортове (тенис, скуош, бадминтон) предлагат най-много позитиви на тялото.

Основният стълб на изследването е, че занимаващите се с тези спортове много рядко загиват от сърдечни заболявания. Проучването обхваща 80 000 души на възраст над 30 години. То изследва пряката връзка между заниманията с плуване, колоездене, аеробика, ракетни спортове, бягане, футбол и отразяването им върху сърцето на човек.

Резултатите са смайващи! Тенисът намалява рискът за смърт с цели 47%, докато плуването и аеробиката с около 28%. Колоезденето също има благоприятно въздействие върху тялото, като намалява възможността за смърт с 15%.

Още по-високи са процентите като става въпрос за получаване на сърдечни заболявания. Тенисът предотвратява сърдечните проблеми с 56%, плуването с 41%, а аеробиката с 36%.

"Резултатите от изследването показват, че не е толкова важно колко често и колко спортуваш, а какво тренираш. Практикуването на определен вид спорт спомага за подобряването на здравето и превенцията от определени заболявания. Тези резултати трябва да послужат за пример и да се обърне внимание на здравето на хората и как те могат да използват спорта за превенция.", заяви Емануел Стамакис от университета в Сидни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА