Last news in Fakti

2 Май, 2017 12:02 9 482 11

Преразглеждат рекорда на Стефка Костадинова?

  • костадинова-
  • рекорд-
  • висок скок-
  • преразглеждане-
  • допинг

Готвят пренаписване на световните и европейски най-добри постижения

Преразглеждат рекорда на Стефка Костадинова? - 1

Съветът на Европейската атлетическа асоциация (EAA) прие препоръки на работна група за евентуално пренаписване на списъците със световни и европейски рекорди.

Доклад на работната група призовава за по-високи технически стандарти, повишени мерки за допинг контрол и нови изисквания за лична почтеност на носителите на рекорди. Той ще бъде изпратен на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF), за да може двете организации да се координират и да приложат нови правила за признаване на рекордите.

"Това, което предлагаме, е революционно, не само защото повечето световни и европейски рекорди ще трябва да бъдат заменени, а защото искаме да променим понятието за рекорд и да повишим стандартите за признаване, така че всеки да може да бъде уверен, че всичко е справедливо и напълно честно", заяви президентът на EAA Свен Арне Хансен.

"Това предложение ми харесва, защото подчертава, че ние въвеждаме системи и технологии за борба с допинга, които са по-силни и по-безопасни от преди 15 или дори 10 години. Разбира се, за да бъдат приети новите Правила по отношение на световните рекорди IAAF се нуждае от глобално одобрение от всички континентални асоциации. Ще има атлети, които ще почувстват, че историята, която калибрираме отново, ще отнеме нещо от тях, но мисля, че това е стъпка в правилната посока", коментира президентът на IAAF Себастиан Коу.

Предложените стандарти за признаване на световните и европейските рекорди:
1 - Резултатите са постигнати в състезания по списък от одобрени международни надпревари, при които могат да бъдат гарантирани най-високите стандарти за официално и техническо оборудване.
2 - Атлетът е бил обект на одобрен брой тестове за допинг контрол през месеците преди реализиране на постижението.
3 - Взетата проба при допинг контрол, след рекорда е съхранена и налична за повторно тестване за срок от 10 години.

Препоръчано е признаването на рекорд да бъде прекратено по всяко време, ако атлетът извърши нарушение на Антидопинговите правила или на Правилата за почтеност, дори и това действие да не влияе пряко на рекорда.

Всички настоящи рекорди, които не са установени в съответствие с приетите стандарти, ще останат във вечната ранглиста, но признаването им ще зависи от споменатите вече критерии.

Световният рекорд на Стефка Костадинова от 2.09 метра в скока на височина не би трябвало да бъде застрашен при евентуалното влизане в сила на новите правила. Постижението на българката е записано по време на световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 година, а това гарантира спазването на всички технически правила за самото състезание и за провеждане на допинг контрол. Стефка Костадинова е била подлагана на стандартен допинг контрол през всички години, в които се е състезавала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чист Спорт

    62 1 Отговор
    "Чист спорт". Пълни глупости. Пак ще пренаписваме "историята" както ни изнася.
  • 2 Пешо

    47 2 Отговор
    Ей , тия западняци ще се изядат от яд , че рекорда не е техен - какви ли не еквилибристики ще измислят само и само да стане тяхната. Ето такива прояви вадят на показ същността им - циници, за всичко си имат двоен аршин и гледат само те да обират каймака. Гледат на нас като на низши твари - само някой от нас да се изправи над тях и са в състояние да предизвикат Трета световна за да ни изпепелят всички...

    Коментиран от #6

  • 3 Петър Папазов

    41 1 Отговор
    Пренаписване на рекордите е невъзможно и глупаво, защото създава прецедент за подмяна на едни рекорди с други. Утре следващите службаши ще напишат други правила. Смятам това за чист рекет!
  • 4 ЯК КАРАЧ

    36 1 Отговор
    Стефка е най-добрата!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 стероида гигантроп

    3 25 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Ами нормално е да повишат изискванията, не може една Бълхария, където се шири корупция и беззаконие и контрола е НУЛЕВ да се сравнява с някоя западна държава, където спортистите се подалагат на непрекъснати тестове.
    Как да се противопоставят на назобаните добичета от държави, като България, където закона е само на книга?

    Коментиран от #9

  • 7 Morgoth

    15 1 Отговор
    Добре де, нека да се съгласим, че предните са били подложени на по-лек режим, но пък бъдещите ще бъдат подложени на още по-строг. Като влезе нов препарат в забранителните списъци ще отваряте всички проби да ги тествате ли? А атлетите да станат врачки и да знаят какво ще бъде забранено за следващите 10 години?
    Истината е, че каквото и да правите най-богатите лаборатории ще са пред вас и ще се мами. Да не говорим, че ако стари рекорди се заличават заради бъдещи провинения пробутването на забранени субстанции на конкуренцията ще стане още по-привлекателно.
  • 8 ГоУст

    32 0 Отговор
    Лицемерието на западняците няма граници.
    Те си правят правила, те ги пренаписват...пренаписват история...пренаписват каквото си искат.
    На последните олимпийски игри точно преди Австрийски и Руски експерти да тестват допинг пробите - съвсем случайно една чистачка счупила всички проби на американските спортисти....брех....как пък само на американските спИртисти....?
    Почти всички западни спортисти и руските(които разкриха) са бъкани с наркотици(стимуланти)...как няма да постигат успехи,...ние се чудим защо изостанахме. Ами не се чудете.
    Правилата за допингите ги пишат западняците.
    Съвременен спорт = Добра Химия + "наши правила" !!!
  • 9 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "стероида гигантроп":

    Ти трябва да си доста скаран със спорта, щом вярваш на брътвежите, че западняците не се зобят!!!
    Но винаги е имало такива чуждопоклонници, които за 30 сребърника са готови да предадат и майка си!
  • 10 Чичу Ади

    5 0 Отговор
    Сега набързо с няколко думи.... Говори се за рекордите в атлетиката като цяло, а не за този на Стефка. За него се споменава къде е направен и няма две мнения по въпроса за легитимността му. Освен това, не една и две атлетки са правили опит да го подобрят така, че отпада варианта да е "нечовешки". Другия ни доскорошен рекорд падна, като той беше много по-съмнителен. Йорданка Донкова на състезание в Стара Загора..... Кой, как с какво го засече? Вятър и т.н. И все пак най-много ще пострадат американците, защото първите два рекорда, които ще отпаднат са на Флорънс Грифит Джойнър на 100 и 200 метра. Не може 30 и кусур години никой да не може да ги доближи. Марион Джоунс беше най-близо на 100 метра, и все пак на цели 2 десети, което за спринта е все едно 20 минути в маратона, но пък и тя изгоря с допинг. Точно тези два женски рекорда са раздора за цялата тази активност сред управляващите ИААФ. Стефка няма никой с пръст да я пипне. А това с 10 годишните проби се прави, за да може да се усъвършенстват апаратите за тестването. Всички знаят, че първо излиза химията, после апарата за хващането. Не се притеснявайте няма да наказват никой, който е взимал позволен препарат и после е бил забранен. Шарапова я наказаха за взимане на мелдоний след като са го забранили, а тя си каза, че от много години го е взимала. Ако нещата бяха както си мислихте, щяха да и вземат всички спечелени титли към момента. Например в колоезденето при отваряне на стари допинг проби, всички излиза
  • 11 Чичу Ади

    4 0 Отговор
    .....положителни, но към момента на първото тестване, не са успели да изолират прикриващите медикаменти и са излизали отрицателни. Ян Улрих изчака да мине давност времето от отказването му и заяви, че през цялата си кариера е зобил яко. Същото направи и Бярне Рийс, който после беше мениджър на Контадор...... Спорта преди беше политика, сега е бизнес за мноооого пари. За това и няма как да си позволиш да си чист!