Last news in Fakti

3 Май, 2017 16:01 5 998 28

Стефка Костадинова: Защо пипат рекорда ми?

  • костадинова-
  • рекорд-
  • заличаване-
  • преразглеждане-
  • обида

"Няма как да отнемат това постижение от мен и от България", заяви легендарната лекоатлетка

Стефка Костадинова: Защо пипат рекорда ми? - 1
Снимка: БТА

Председателят на БОК и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова излезе с официална позиция по повод идеята за ревизия и евентуално анулиране на световни рекорди в леката атлетика:

"За втори пореден път в рамките на 4 месеца съм длъжна да заявя, че намирам предложението за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди за несериозно, некоректно и дори подигравателно. Тук не става дума само за мен, а за всички, които честно и с огромен труд са постигнали нещо значимо в глобален мащаб, записали са своя връх в кариерата, който е и връх в човешките постижения".

"Аз съм скочила 209 см на високо, Кайша Берквист от Швеция скочи 208 см, което е световен рекорд в зала - защо това трябва да се забрави и анулира без причина? По тази логика утре ще поискат да премахнат постиженията на Юсеин Болт, Сергей Бубка, Майкъл Фелпс. Освен това, ако се вземе подобно решение сега, какво гарантира, че след година-две някой няма да поиска пак "пренаписване" с нови мотиви... Нямам обяснение защо нещо се предлага отново, само месец след като Международната атлетическа федерация(ИААФ) се произнесе категорично против".

"Скочих рекордните 209 см по време на Световно първенство, на живо пред погледите на милиарди зрители и с възможно най-строгия допинг контрол. Най-трудно е да поставиш рекорд по време на шампионат на планетата, защото обикновено там мислиш предимно за златото. Тествана съм стотици пъти по цял свят на най-престижните турнири в атлетиката и отговорност на други е бил броят на допинг пробите и колко години да се съхраняват".

"В кариерата си имам 197 скока над 2 метра, скачала съм за световен рекорд 207 см, после 208 см, три пъти подобрих световните рекорди в зала, заслужих да бъда отличена със спортен "Оскар", спечелих 7 световни и 5 европейски титли, олимпийско злато. Това не е случайно извървян път за да ме подлагат сега на съмнения и ревизии. Това е нещо, с което се гордея като българка и няма как да го зачеркнат с "нови критерии и стандарти". Освен това този рекорд е на България и няма как да се съглася да отнемат без основание нещо на страната ми".

"Спомням си как точно Свен Арне Хансен ме поздравяваше и прегръщаше, когато побеждавах в Осло, където все още държа рекорда на турнира "Бислет" с 205 см от 1987 г. Тогава Хансен бе директор на турнира и бе повече от щастлив с моя резултат. Сега същият норвежец, като президент на ЕАА, предлага ревизии и отмяна. Може би защото му липсват резултати над 2 метра. Как тогава бях герой, а сега ме подлагат на ревизии и съмнения?"

"Несериозно, некоректно, дори подигравателно с нашия труд е да се зачеркне всичко случило се досега в историята. И защо никой друг освен европейската атлетика не прави това? Е Да - за доказаните нарушения и прегрешилите нека има санкции и анулиране, но защо трябва да страдат и останалите? Повтарям, че реакцията ми е не само заради световния рекорд в скока на височина, а заради всички, които честно и с огромни усилия са направили нещо значимо като доказателство за човешките възможности."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ключаря

    12 54 Отговор
    Че не беше ли рекордът ти по времето, когато и нашите щангисти цепеха въздуха.Когато, обаче допинг-контролът се повиши техните рекорди секнаха.Ама тогава секнаха и вашите - на скок височина.Да, вярно БЪЛГАРКА си, но не можеш да ме убедиш, че не си цуцкала зоб за да скочиш 209 см.Наистина цоцкали са и другите, но това не означава, че човек без зоб може да скочи толкова - затова от години няма превзети подобни височини.

    Коментиран от #10, #28

  • 2 ключаря

    12 40 Отговор
    За Вас, където слагате минусите въпрос - защо от 15 години при жените трудно се минават двата метра, а за над 205 см никой не говори на състезания?
    Само не казвайте, че сега не се раждат талантливи жени, а по времето на Стефка бъкало от таланти.Че то тогава 205-207 см.беше ежедневие.Ама като се затегна контролът и двата метра вече зорят, а?
  • 3 ключаря

    10 40 Отговор
    Цъкайте си минуси, ама не отговаряте защо сега не се раждат талантливи лекоатлетки, които - хайде да не подобрят рекорда, но поне да са близо, а през 90-те и най-посредствените на олимпиади минаваха двата метра.Щото сега няма зоб, май затова!
  • 4 ключаря

    8 38 Отговор
    Ей, кефите ме!
    Като настъпани жаби сте пред простото ми въпросче - тогава скачали 208-209 см, пък сега, при сериозен допинг-контрол 10 см средно надолу.
  • 5 ключаря

    9 32 Отговор
    И още нещо - през тези последни 30 години, почти всички рекордно скочили жени са уличени с допинг
  • 6 ключаря

    8 29 Отговор
    Не може да понесете истината в очите, не Ви се иска, ама е точно така.Природата си ражда същите хора, само, че онези- преди 30 години можели, пък виждаш ли, изведнъж жените станали по-нескокливи - защо ли?
    Защото има сега допин-контрол, който доста българки на висок скок попари
  • 7 WTF

    5 16 Отговор
    Абе имате постижения като спортисти, но човек ако съди по делата ви след спортната ви кариера, тогава нещата не седят никак добре. Който от вас, велики спортисти, се хвана на ръководен пост, той му е-а майката. Корупции, скандали...просто не сте направени да ръководите отрасли... А и с този морал...
  • 8 ключаря

    6 31 Отговор
    Хайде, бе!
    Няма ли някой от минусчиите да обясни защо сега, при сериозния допинг-контрол жените в цял свят скачат средно 10 см по-малко, а по времето на майстора на бъркочите - Абаджиев, когато трудно се ловяха новите химии - скачаха толкова много.
    Професионалният спорт е смърт за човечеството и в частност за спортистите.
    Ключарят признава само рекорд, поставен от работник в завод или от канцелария, тренирал след работно време или в почивния ден.
    Толкова!

    Коментиран от #13, #15

  • 9 ba4kator

    6 13 Отговор
    Аз другаде искам да те пипна Стефчее ахх Стефчее
  • 10 STONES

    18 10 Отговор

    До коментар #1 от "ключаря":

    КЛЮЧАР , ТИ КОГА ЗАПОЧНА ДА РАЗБИРАШ И ОТ ЛЕКА АТЛЕТИКА ??? ГЛЕДАЙ СИ СЕКРЕТИТЕ И НЕ ПИШИ ГЛУПОСТИ , ПАНИМАЕШ ???
  • 11 Nick Stones

    23 8 Отговор
    КЛЮЧАР , ДА ТЕ СВЕТНА ... РЕЗУЛТАТА НА СВ ЗАВИСИ ОТ АНТРОПОМЕТРИЧНИТЕ ДАННИ НА АТЛЕТА / АТЛЕТКАТА , ОТ ТТ ХАРАКТЕРИСТИКИ , КОЕТО ВКЛЮЧВА - БЪРЗИНА , ГЪВКАВОСТ , ОТСКОКЛИВОСТ , КООРДИНАЦИЯ , ВЗРИВНОСТ + ЛУД ТРЕНЬОР + БАЗА ...В СВЕТА , ВСЕ ОЩЕ НЯМА СЪСТЕЗАТЕЛКА НА СВ С ПО - ДОБРИ ПОКАЗАТЕЛИ ОТ СТЕФКА КОСТАДИНОВА ...КОГАТО СЕ РОДИ ТАКАВА , ТО ТЯ С СИГУРНОСТ ЩЕ ПОДОБРИ РЕКОРДА И ОТ 209 см.

    Коментиран от #12

  • 12 ключаря

    7 20 Отговор

    До коментар #11 от "Nick Stones":

    Имаш много хляб да изядеш още докато дойде време да ме "светваш".Ако си спортист е обяснимо, че нищо не си разбрал от това, което съм написал.Аз през цялото време не говорех за Стефка, а за рекордите тогава и сега - след като повечето химии станаха известни, а не както преди 30 години ги джуркаха всеки ден нови и не смогваха да ги забраняват.
    Та - хайде да се съглася с тебе, че Стефка е най-добрата и друга такава вече 30 години не се е родила, ама защо в целия свят жените скачат откак взеха да ловят почти всичко средно 10 см. по-малко.Хайде, Стефка уникална, ама другите защо си понижиха резултатите - защото нямат нужния безцветен зоб - за това!
  • 13 АСК

    12 11 Отговор

    До коментар #8 от "ключаря":

    Чука ме ти минуси защото на всички ни е писнало на от хора каращи на принципа " като не можеше да ги заслепиш със блясъка си залей ги с лай**та си"

    Правилата са били еднакви за всички.

    Защо няма в момента такива атлети в момента отговора е ясен начина живот. Твърде много химии, улеснения и мързел навсякъде.

    След, като разбираш толкова много обясни защо добрите маратонските бегачи в момента са все от един регион.
  • 14 Чичу Ади

    11 6 Отговор
    Ключар, пак дрънкаш някакви попари, от които не разбираш грам. За какви отстъпления ми говориш, когато Бланка Влашич през последните 10 години има над 100 скока над 200 см. Вземи да прегледаш най-добрите постижения в СВ на открито и зала. Като изключим Стефка, повечето са през новото хилядолетие. За мъжкия СВ пък да не говорим. Редовно се скачат над 240см. от 3-4 атлета. Даже се заговори, че катареца на тренировка е скачал 248. Като са толкова затегнати допинг контролите и постиженията са паднали....., как ще обясниш 9.58 на 100 метра. Както вървят нещата, скоро на 1/4 миля ще се бяга под 7 секунди и драг надпреварите ще се правят без автомобили. Специално в атлетиката почти не останаха рекорди от миналия век. Всичко се помля в последните години. Ако това става само с добри тренировки, значи ти нищо не разбираш от спорт. Просто сега химията се ползва от тези, които си плащат за това. Останалите ги уличаваме. За мен най-големия химик в спорта е Рафа Надал. Всички други изглеждат като клечки от всекидневните маратони, само той прилича на второкласен културист. Другия е Роналдо Гея, който няма да се учудя, ако се пусне на следващите ОИ срещу Болт.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    5 7 Отговор
    Ключар, нещо проблеми ли имаш с ключалките! Като не можеш да ги отвориш, са калпави ключалки! Лекувай се!

    Коментиран от #17

  • 17 ключаря

    6 7 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    Аз проблеми с ключалките нямам, но все на комунизъм ме избива.
    Мразя професионалния спорт.Ако е вярно, че тичането и изобщо спортът е здраве излиза, че цялото общество спонсорира /в случая Стефка/ за да спортува /при комунизма ги водеха формално на работа защото официално професионален спорт в България нямаше/ и следователно сме и плащали за да бъде здрава и после след завършване на спортната си кариера пак не е пипвала работа /в смисъл не е произвеждала материални блага, както и средства за да съществува тя самата/, а "работи" - БОК.И какво излиза - този, който ходи на работа плаща на спортиста за да бъде здрав, а после и пенсия.Извинявай - на тебе кой ти плаща за да спортуваш? - или живееш без да мислиш?, че после и пенсия да ти дава.
    Професионалния спорт е лошо нещо, а навремето се зобеха всички спортисти - Стефка 100% не е била изключение.Само, че понеже е нашенка или сте тъпи търтеи, живеещи на гърба на обществото не искате да го признаете.
  • 18 ключаря

    6 5 Отговор
    “Състезателките от Източния блок мачкаха в атлетиката по време и в първите години след Студената война. Мощната Донкова и сънародничките й доминираха в една ера, известна с масовата употреба на засилващи представянето вещества, които сега са забранени. Пиърсън е само на 0.07 секунди от рекорда, но се състезава във време, в което всяка седмица атлетите са тествани за допинг. Моралните победи не се броят”, оплю бившите състезателки авторът на австралийския “Телеграф” Адам Хед.

    610x.jpg“Тогава момичетата не са давали проби за допинг и времената им си стоят”, добавя 25-годишната Пиърсън, която се цели в рекорда. Тя е световна шампионка и сребърна медалистка от Олимпиадата в Пекин.

    Преди малко повече от година британският журналист Нийл Уилсън също постави под съмнение постижението на Донкова и рекорда на Стефка Костадинова във високия скок – 2.09 метра от 1987 година. Уилсън заяви, че резултатите на жените от 80-те години на миналия век трябва да бъдат анулирани.
  • 19 ключаря

    6 4 Отговор
    Ето Ви ги рекордите в света от последните 15 години
    Скок височина СП СР
    2,03 Анна Чичерова Рус Лозана 9.7. 3 2
    2,01 Мария Кучина Рус Пекин 29.8. 1 1
    2,01 Бланка Влашич Хър Пекин 29.8. 2
    2,00 Рут Бейтиа Исп Рим 4.6. 5 3
    1,99 Камила Личвинко Пол Пекин 29.8. 4 4
    1,99 Мари-Лоранс Юнгфлайш Гер Пекин 29.8. 6 6
    1,97 Ерика Кинси Шв Чебоксари 21.6. 10
    1,97 Изобел Пули Вбр Бирмингам 4.7. 7
    1,96 Елийнор Патерсън Авл Сидни 15.3. 8 17
    1,96 Джийнел Шепър СЛч Старквил 15.5. 7 14
    1,96 Вашти Кънингхам САЩ Едмънтън 1.8. 35
    1,95 Айрине Палшите Лит Паланга 7.8. 7
    1,94 Ирина Гордеева Рус Доха 15.5. 18
    1,94 Дорийн Амата Ниг Дакар 23.5. 12 16
    1,94 Юстина Каспжицка Пол Релинген 25.5. 13
    1,94 Анна Шимич Хър Рим 4.6. 9 9
    1,94 Светлана Школина Рус Рим 4.6. 14
    1,94 Ирина Герашченко Укр Кировохрад 8.6. 26
    1,94 Морган Лейк Вбр Бедфо

    Коментиран от #21

  • 20 ключар

    6 4 Отговор
    Чичоо, къде изчезна?
    Кой е прав, а?не са ли рекордите през последните 15 години със средно 10 см надолу?, а?Или си кьорав?
    Зобали са се братче, та са се късали, а тая взела да плаче - що мипипат рекорда?
    Ами защото, Стефке, откак има контрол няма подобни резултати в света.Или вие бяхте извънземни?
    Скок височина
    Мария Кучина участва в 15 състезания на открито и спечели 10 от тях. Рускинята стана световна шампионка, победи на европейското отборно първенство, във финала на ДЛ и накрая добави.. световна титла за военни! Само Кучина (Монако и Брюксел) и Бейтиа (Рим и Ню Йорк) записаха по 2 първи места в ДЛ, другите турнири бяха спечелени от Палшите (Доха), Чичерова (Лозана) и Личвинко (Бирмингам). Бейтиа заслужи първия си диамантен трофей с трето място във финала и общо 14 точки срещу 13 на Кучина и 10 на Чичерова. Проблеми с глезена лимитираха Влашич до 3 състезания, но и в трите беше втора – на световното и на турнирите в Рим и Ню Йорк. За 4-ти път Чичерова завърши като №1 в ранглистата (2011-12, 2014). Само тя и Кучина имаха повече от едно състезание над 2.00, съответно 3 и 4. Мирела Демирева раздели 13-ото място с още 11 скачачки. Постижения над 1.96 (вкл): Бейтиа и Личвинко по 7, Кучина 6, Чичерова 5, Влашич 3, Юнгфлайш 2 и др. Кънингам изравни световния рекорд за кадети.

    Коментиран от #22

  • 21 Чичу Ади

    3 6 Отговор

    До коментар #19 от "ключаря":

    А ето ти и на теб да погледнеш историята на Скок Височина
    http://www.alltime-athletics.com/whighok.htm

    Коментиран от #24

  • 22 Чичу Ади

    4 6 Отговор

    До коментар #20 от "ключар":

    Съветвам те да отидеш и да се лекуваш. Подушвам, че си умопомрачителен комплексар, жадуващ светлините на прожектора. Кой изобщо го интересува кой е бил спечелил ДЛ? Освен това, тъпи сънароднико, никога не съм казвал, че Стефка е чиста. Аз и в предишния си коментар споделих, че сега също зобят, колкото и преди 30 години, просто някой си плащат и ги крият, други не плащат и ги уличават. Толкова е просто, почти колкото теб.....
  • 23 незнайко

    5 1 Отговор
    Някъде в постовете прочетох, че навремето спортистите се водели фиктивно на работа ! СЕГА ЩЕ МИ КАЖЕ ЛИ НЯКОЙ КЪДЕ РАБОТЯТ ФУТБОЛИСТИТЕ ? Цяла седмица на работа, събота и неделя тренират и играят- ГОЛЯМ СМЯХ !
  • 24 ключаря

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Чичу Ади":

    Ти сляп ли си или се правия на такъв?
    Гледай по години - за 2015 например - постиженията са между 1.94 и 2.03 - фаворитката ти Влашич - 2.01 - Пекин.
    Аз през 1980 - 1987 се събуждах със спортни новини за скокове задължително над 2.05 метра.
    Айде бе, извънземните!
    По начало спортът и при комунизма и сега е дело на паралиите.
    Спомняй си за Абаджиев и бъди щастлив, че ми омръзнахте спортисти-хрантутници, не пипвали работа, не знаещи от коя страна се държи мотиката
  • 25 ключаря

    6 3 Отговор
    Това се мъча да обясня на чичката - никъде не работят и преди и сега.
    Ама я ги питай за ежедневието им- такива уста ще отворят, че внимавай да не си наблизо до някой от тях - ще те глътне.Ще чуеш за пот, много пот, чак ще се задушиш от пот като ги слушаш какви трудности преодоляват, как се блъскат по 15 часа на ден и какви лишения търпят.А ония ми ти журналисти като си зададат тъпия тривиален въпрос- какво Ви даде и какво Ви отне спортът направо да се разплачеш.Абе, спортистчетата, от къде пари да си тичкате и скачкате, кой ви ги дава, на какво основание, обществото попитано ли е има ли нужда от вас.Аз работя цял ден и искам като свърша работа да отида на градския стадион - оппа проблем, местния отбор от висшата ни лига имал точно сега тренировка.Значи - част от моите пари за построяване и поддръжка на стадиона, част от моите пари за заплати на футбалерите, за бензин и забележете за местни полицаи, които по закон пътуват с тях до чуждия стадион - писна ми да изброявам за какво отиват.
    Ще кажете - ти ако искаш, ще намериш време да спортуваш.Аз обаче през цялото време питам нещо съвсем друго - защо аз ще работя, а той/тя ще спортува и това ще и се зачита от обществото за труд, че и пенсия ще и се плаща.Нима в изказванията на ръководителите на държавата ни и преди и сега не се казва, че спортът бил за народа - да спортува и да е здрав този народ! Да ама не спортуват единици, а другите не само, че не спортуват, ами и плащат затова други да спортуват и от тов

    Коментиран от #26

  • 26 Чичу Ади

    1 5 Отговор

    До коментар #25 от "ключаря":

    Луд си, ей!!! С толкова злоба си изпълнен, че ще се пръснеш. Ами те и музикантите не копаят картофи, само грачат. Дори са много по-богати от спортистите. Художници разни.... и те не са хващали правата лопата. Ами артистите, те какво работят бе мамка му? Да не би съседката ти Зюмбюла от с. Долно Уйно да е избягала с някой скачач в столицата през 1962г. и за това толкова хейт от един стар ерген? Огледай се, за такива като теб има и мъжки половинки, току виж някой футболист се навие да те обязди на задна и да задоволи донякъде твоите душевни желания.
  • 27 ключаря

    5 1 Отговор
    Е, и?Значи ти си съгласен за това, част от парите ти от данъци и осигуровки/защото сега заради кадърната ни политика те са на едно място/ да отиват за автобуси и заплати на футболисти и една камара спортуващи!
    Аз пък съм също като тебе гражданин на тази държава и не съм съгласен - тяхното не е обществено полезен труд и за това не може тяхната дейност да се развива с обществени пари.
    Чичка, така стоят нещата!Който иска да спортува - да си спортува със собствени пари.
    А относно Стефка Костадинова - редно е сама да се откаже от рекорда си -, че е зобила само тя не знае.Как целия национален отбор по щанги знаеше, че зоби и не го криеше, само наша Сте3фка не знае!Ти сам казваш, че всички са зобили, зобят и сега, само, че едни си плащали и не ги хващали пък останалите - кучета ги яли.Защо изобщо трябва да разговарям с тебе след като ти си наясно със зоба и пак защитаваш Стефка и спортистите изобщо.
    Ти според мене си психарят и трябва да се лекуваш, момче!Послушай Ключаря и си намери добър лекар!
  • 28 БАТЕ ЖОРО

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ключаря":

    пич, едно време римските пехотинци са минавали стотици километри на марш с пълно бойно снаряжение и за почивка са участвали в сражения.
    същото важи и за нашите пехотинци при сливница. истината е, че се разгевизихме и това дава отражение и в спорта. щом не са я сванали с допинг рекорда си е рекорд!