Last news in Fakti

30 Август, 2017 15:03 1 215 5

Костадинова: Световният рекорд е на България!

  • костадинова-
  • рекорд-
  • скок височина-
  • българия-
  • стефка костадинова

"Успехите ми станаха факт благодарение на хората край мен", изтъкна легендата

Костадинова: Световният рекорд е на България! - 1
Снимка: БТА

Стефка Костадинова, която преди 30 години изстреля в космоса знамето на България, коментира, че феноменалният й рекорд от 209 сантиметра в скока на височина не е само неин, а на цяла България. Блестящото постижение е увековечено в музея на МОК в Лозана и в нашите сърца.

"Тези 209 сантиметра станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности", коментира Костадинова пред bgolympic.org.

"Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите", добави Костадинова.

"Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см... Емоцията беше толкова силна... Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти... Много ми се иска – и ще бъда щастлива, ако този рекорд бъде подобрен от българка. И така да си остане наш. Защото точно подобни световни върхове предизвикват респект в останалите. Само така – като побеждаваш и си на върха – печелиш уважение и признание. Благодаря за многото поздравления и като отбелязваме годишнината от световния рекорд 209 см пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха“, каза още Стефка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Emperorex

    13 0 Отговор
    Велика си!
  • 2 Българин

    12 0 Отговор
    Респект !!!
  • 3 От Тюбинген

    6 0 Отговор
    Сълзи ми капят от гордост ...Браво Стефке !!!
  • 4 Deborg

    2 0 Отговор
    30 години рекордът е на Стефка Костадинова....
    Думите бледнеят...
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    0 4 Отговор
    На нищо не мяза вече