1 090 0

Велик шампион спира със сумото заради скандал

Вторият най-титулуван действащ сумист Харумафуджи официално спира със спорта

Иво Стойнев

Вторият най-титулуван действащ сумист Харумафуджи официално подаде оставка, след като се забърка в срамен скандал, който опетни репутацията на древния японски спорт. 33-годишният йокодзуна е уведомил тази сутрин президента на Японската асоциация по сумо Хакаку за решението си да приключи своята кариера. По този начин той е поел отговорност за постъпката си, която възмути целия свят на сумото.

В средата на този месец стана ясно, че монголецът е счупил с бирена бутилка главата на сънародника си Таканойва в ресторант. Появиха се и очевидци, които разказаха какво точно се е случило на 26 октомври в югозападния град Тотори.

В разгара на празненството, на което са присъствали всички монголски състезатели, Харумафуджи под въздействието на изпития алкохол е решил, че 27-годишният Таканойва не проявява нужното уважение към велик шампион като него и затова трябва да го превъзпита. Точно в този момент смартфонът на Таканойва е започнал да звъни и това окончателно е вбесило Харумафуджи. Той е изрекъл думите "Когато разговарям с теб...", след което е хванал най-близкото бирено шише и го е стоварил с все сила в главата на "провинилия се" негов сънародник, който се е строполил на пода. Това обаче се е сторило недостатъчно на Харумафуджи и той е започнал да млати с юмруци опонента си, като му е нанесъл повече от десет удара. Няколко шамара е отнесъл и 25-годишният Терунофуджи, който се е опитал да спре побоя.

Най-титулуваният сумист за всички времена Хакухо също се е опитал да се намеси, но Харумафуджи го е изблъскал и е продължил с "възпитателната работа". После е изкрещял към Какурю, който също е с най-високия ранг йокодзуна, думите: "Точно ти го възпитаваш лошо".

Три дни по-късно Таканойва пристигнал във Фукуока с намерението да участва в турнира "Кюшю башьо", въпреки че е бил със сътресение на мозъка и фрактура на черепа. Малко след това, обаче, състоянието му рязко се е влошило и Таканойва е бил приет по спешност в болница, където е останал до 9 ноември. Ден по-късно бе оповестено оттеглянето на състезателя от ноемврийския турнир, а побойникът напусна състезанието, след като медиите разкриха причината за състоянието на Таканойва.

Харумафуджи направи опит да се извини на Таканохана, наставник на пребития сумист, но треньорът отказа категорично. Самият Таканохана също носи вина за случилото се, тъй като е ръководител на Комитета по провеждане на демонстративни състезания, а инцидентът се е случил по време на едно от тях.

Постъпката на Харумафуджи не може да бъде оправдана и ако монголецът не се бе оттеглил сам от сумото, това ще стане факт след уволнение, а тогава той щеше да загуби изключително много привилегии. Друг велик шампион, също монголец - Асашорю, приключи със спорта по сходна причина в началото на 2010 г., след като счупи носа на човек по време на пиянски скандал край нощен бар в Токио, а случаят бе разкрит от местните медии.

Япония


Още по темата

 • Масов селски бой (ВИДЕО)

  Масов селски бой (ВИДЕО)

  Масов бой се проведе в бразилско село, съобщи РЕН тв. В мелето са участвали мъже, жени и деца. На видео кадри от боя се вижда как мъж преследва ...
  1.12.2017
  13 200
  10

Напиши коментар:


Публикувай