2 396 5

Нов допинг скандал преди Олимпиадата

Новите бутилки за пробите не са достатъчно сигурни

Иво Стойнев

Допинг скандал е на път да избухне само девет дни преди началото на зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг (9-25 февруари). Този път не става дума за многобройни положителни случаи на спортисти с положителни проби. Просто хиляди тестове, направени по време на Олимпиадата, може да се окажат безполезни.

В излъченото снощи по телевизия ARD предаване „Секретният случай на допинг: Олимпийската конспирация“ беше доказано, че новите бутилки за тестовете, които предстои да бъдат използвани в Южна Корея въобще не са защитени от манипулиране на пробите.

Според репортажа т.нар. бутилки „БЕРЕГ-КИТ“, произведени от швейцарската компания „Берлингер“, може да бъдат частично отваряни след запечатването на допинг пробите. Това означава, че тестовете на спортистите може да бъдат подменяни при транспортирането им до лабораторията и от тази манипулация няма да има оставени следи. Така спортист с положителна проба може да се озове с чиста, както и обратното.

От Световната антидопингова агенция признаха за проблема: „УАДА знае за тази ситуация. Със сигурност това повдига много въпроси и съмнения. Ние получихме сигнал за проблема на 19 януари от лабораторията в Кьолн.“

„Вероятно голяма част от пробите са наред и са отрицателни. Знаейки обаче, че тестовете може да бъдат манипулирани, ще бъде наивно да вярваме, че никой няма да се възползва от това. Така всеки положителен резултат може да бъде успешно оспорван, тъй като новата система не отговаря на основното си изискване – да бъде сигурна“, коментира адвокатът по антидопингови случаи Михаел Леенер.

Новите бутилки за допинг пробите се използват от септември 2017 година и по презумпция трябваше да направят системата много по-сигурна след скандала с манипулираните тестове на руските спортисти.

Южна Корея


Още по темата

 • Чупят секс рекорд на Олимпиадата

  Чупят секс рекорд на Олимпиадата

  Секс рекорд ще бъде счупен на Олимпиадата в ПьонгЧанг, след като организаторите предвидиха 110 хиляди презерватива за участниците в ...
  2.02.2018
  38 297
  15
 • Ето кой е виновен за допинг скандала в Русия

  Ето кой е виновен за допинг скандала в Русия

  Бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков директно обвини президента на Русия Владимир Путин за огромния скандал с ...
  30.01.2018
  2 401
  7

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 17:00  31.01.18
  Ха ха ха Тъжно Но вече нищо искрено не остана!! Думата чест = цена
 • Стефан
  Отговор
  2 10:52  01.02.18
  И след като контролният орган (WADA) беше хванат и принуден да си признае, че е издавал разрешения за използване на допинг от американски, британски, френски и германски спортисти, докато същевременно е налагал санкции срещу руснаци, се налага вече да действа по друг начин. Сега просто ще заменят шишенцата с проби. Евтино и удобно. На едни - проби с допинг с такива без, а на други - проби без допинг с такива със, в зависимост от заповедите. Предния път някаква чистачка се облегнала на рафтчето, на което се съхранявали дублиращите проби, и без да иска го съборила (то рафтчето било с дължина 13,5 метра и тежало към 400 кила, де...). Поне това ни пробутаха по "медиите".
 • Янков
  Отговор
  3 11:25  01.02.18
  На всички ни е ясно, че WADA ,ООН, и още куп маргинални организации,изпълняват чинно заповедите на Вашингтон. За съжаление, зарди идиотизма на американците, да са номер едно във всичко, политизираха и спорта.
 • Владо
  Отговор
  4 21:26  01.02.18
  Факти, оправдани са 28 спортисти от Русия, обвинени в употреба на допинг. Кога ще пуснете новината?
 • Спортен Фетишист
  Отговор
  5 17:36  02.02.18
  Ааа, да не забравяме и "чистача" дето събори рафта с пробите за 20 години на всички американски спортисти )))) Инфо в нет-а колкот щеш. Нека пробите да са в стерилни помещения и да няма нужда да ги чистят "чистачи"!!!

Напиши коментар:


Публикувай