Last news in Fakti

30 Януари, 2018 10:57 2 948 7

Ето кой е виновен за допинг скандала в Русия

  • путин-
  • допинг-
  • скандал-
  • наказание-
  • мок-
  • русия

Информаторът на WADA Григорий Родченков директно обвини Владимир Путин

Бившият шеф на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков директно обвини президента на Русия Владимир Путин за огромния скандал с масово използване на допинг от руски спортисти. Основен информатор на Световната антидопингова агенция (WADA) твърди, че Путин лично е разпоредил всичко.

Досега нито WADA, нито Международният олимпийски комитет (МОК) са свързвали Путин с допинг заговора, посочвайки за виновник само спортното министерство и налагайки доживотна забрана на тогавашния спортен министър на Русия Виталий Мутко и заместника му Юрий Нагорних от олимпийското движение.

"Разбира се, че всичко това дойде от върха, от президента. Защото само президентът може да задейства контраразузнавателната спецслужба ФСБ за такава специална задача", разкри Родченков пред германската държавна телевизия ARD в интервю по телефона.

„Мутко (б.р. Виталий Мутко - тогава спортен министър, а сега вицепремиер) веднъж ми каза, че Путин много добре знае кой съм аз. Путин, въобще, знаеше за всичко. Връзката беше много проста: аз се отчитах на Нагорних (б.р. Юрий Нагорних - зам. министър на спорта), Нагорних - пред Мутко, а Мутко пред Путин. Путин не може да отрича, че е знаел за схемата с допинга”, допълва бившият директор на антидопинговата лаборатория в Москва, който избяга в САЩ през 2016 година, когато изтъкна, че се страхува за живота си след внезапната смърт на двама високопоставени служители от руската антидопингова агенция.

Родченков твърди, че Русия е провеждала организирана система за допинг по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година и през 2012 година в Лондон, а за Зимните олимпийски игри в Сочи всичко е било перфектно. След бягството си от страната той влезе в програмата на американското ФБР за защита на свидетели, докато Русия издаде международна заповед за арестуването му.

"Всеки ден се радвам, че съм още жив", подчертава Родченков.

Както е известно, Русия беше изключена от олимпийското движение през август 2016 година. На страната беше забранено да участва на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град ПьонгЧанг следващия месец, както и на Параолимпийските игри. Отделни спортисти, които могат да докажат, че са чисти от допинг, могат да се състезават под неутрален флаг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 georgi

    33 10 Отговор
    Има ли нещо за което Путин да не е виновен. Аз го обвинявам че умишлено замърсява въздуха в София.
  • 3 гост

    11 12 Отговор
    Неща, в които руснаците няма да участват през 2018-та година:
    1. Олимпийските игри в Корея.
    2. Президентските избори в Русия.

    Коментиран от #7

  • 4 балама

    14 6 Отговор
    Хубаво ще е ВАДАджиите да проведа една кампания "Чист спорт за мирен свят!" И да привлекат за лица на кампанията братятя Уйлямс и оня дънгалак, плувеца, с многото медали.

    УРА, ДРУГАРИ, ДЕМОКРАТИ!
  • 5 политическа полиция

    13 7 Отговор
    За никого не е тайна, че WADA е под диктата на американците и те я използват все по-често с политически цели. Когато можеш да променяш правилата както си искаш и не носиш отговорност пред никого, това е много лесно. А когато изтекоха документи за техни спортисти, те заявиха, че приемат тези вещества за да се лекуват....

    Коментиран от #6

  • 6 Rambaldievskievichus

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "политическа полиция":

    Именно понеже е под диктата на американците, пише истини. Ако беше под диктата на руснаците, щеше да бълва само фейкове.
  • 7 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    голям праз ,че руските престъпници няма да участват в олимпиадите!!!