Last news in Fakti

29 Май, 2012 09:42 1 135 0

Световната титла на Англия е най-яркото събитие от царуването на Елизабет II

  • футбол-
  • англия-
  • световна титла-
  • елизабет ii
Световната титла на Англия е най-яркото събитие от царуването на Елизабет II - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Победата на националния отбор по футбол на Англия на финала на Световното първенство през 1966 г. беше избрана за най-яркото събитие в 60-годишното царуване на кралица Елизабет II, съобщава БГНЕС.

Мачът на стадион "Уембли", който завърши с победа на Англия с 4:2 над ФРГ оглави класацията, съставена след допитване до 2000 души.

20 години по-късно стадион "Уембли" отново е мястото, където се състои второто най-забележително събитие от царуването на Елизабет II - благотворителният концерт Live Aid през 1985 г., организиран от Боб Гелдоф и Мидж Ур. Неговата мисия е да се съберат средства за гладуващите в Етиопия. На концерта присъстваха 72 000 души и той беше наблюдаван по телевизията от 1,9 милиарда души от цял свят.

Третият любим момент на британците от царуването на Елизабет II идва през юли 1981 г., когато 600 000 души излизат на улицата, за да зърнат принц Чарлз и Лейди Даяна Спенсър на сватбения им ден. На четвърто място остана коронацията на Елизабет II през 1953 г., следвана от избирането на Маргарет Тачър за първата жена премиер на Великобритания през 1979 г.

Сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън миналата година остана на шесто място. Последният концерт на Бийтълс на покрива на Епъл Рекордс през 1969 г. е на седмо място. Победата на фигуристите Джейн Торвил и Кристофър Дийн на Зимните Олимпийски игри през 1984 г. в Сараево е под номер осем. Достигането на песента "God Save The Queen" на групата Секс Пистълс до номер едно в класациите през 1977 г. е на девето място, а на десето остана достигането на групите Оейзис и на Блър до първо място в класациите съответно с песните "Roll With It" и "Country House".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА