Last news in Fakti

14 Декември, 2021 20:00 2 897 3

Sports Illustrated избра най-силните боксьори за 2021 г.

  • саул алварес-
  • олександър усик-
  • тайсън фюри

Критерият „pound-for-pound“ определя силата на ударите на боксьорите обратно пропорционално на теглото им

Sports Illustrated избра най-силните боксьори за 2021 г. - 1
Снимка: БГНЕС

Боксът в момента изглежда по-жив от всякога, като на небосвода вече имаме редица шампиони, които будят всеобщо възхищение и внимание у масите. Причината е, че все по-често виждаме изключително силни атлети, които компенсират теглото си с огромна мощ в ръцете. По този повод авторитетното спортно издание Sports Illustrated (SI) избра най-добрите боксьори за отминаващата си 2021 г.

Преди това нека обясним за онези от вас, които не са сигурни, смисъла, който се влага в израза „pound-for-pound“ в бокса. Това е субективен индекс на силата на боксьорите обратно пропорционално на техните килограми. В настоящата класация разбирайте, че ще бъдат посочени за най-добри онези, които са в най-лека категория за сметка на силата на ударите им.

10. Нанито Донеир - 39-годишният филипинец е сочен за истинско чудо в категория „петел“, тъй като с възрастта се смята, че „pound-for-pound“ боксьорите стават малко по-тромави и започват да мислят по-стратегически върху мачовете си. Не и Донеир обаче. Той срази Реймарт Габайо и Нордин Убаали в рамките на само 4 рунда през годината, за да запише своите победи №41 и 42 в кариерата. Любопитното за него е, че обмисля да слезе с една категория надолу, за да се пробва за титлата срещу победителя от битката между Роман Гонзалез и Хуан Франсиско Естрада.

9. Роман Гонзалез - Известният под прякора „Чоколатито“ боец загуби решението срещу Естрада през пролетта, но мнозина анализатори са категорични, че това бе един от обирите на годината. Боецът от Никарагуа със сигурност ще иска реванш през 2022 г., но междувременно печели симпатиите на SI.

8. Василий Ломаченко - Една от последните грандиозни битки през годината бе именно с участието на украинеца, когато победи Ричард Коми със завидна лекота. Той дори на няколко пъти пощади опонента, защото той бе във видимо лошо състояние. Бившият шампион в лека категория има всички аргументи, за да си върне пояса от Теофил Лопез.

7. Джош Тейлър - Шампионът от Световните боксови суперсерии победи последователно Райън Мартин, Иван Баранчук и Реджис Прогрес, за да триумфира с титлата, а след това се справи и с Хосе Рамирез, за да обедини поясите. Той иска да бъде едва втория безспорен шампион в суперлека категория и едва ли някой би могъл да го спре.

6. Тайсън Фюри - Британецът може и да е един от най-тежките боксьори в света в момента, но движението, което демонстрира на ринга го превръща в най-непредвидимия атлет в този спорт. „Циганския крал“ нокаутира Дионтей Уайлдър за финал на трилогията помежду им, като отново потвърди, че няма човек с по-тежки удари от него в момента в дивизията.

5. Ерол Спенс-младши - След Тейлър навлизаме все по-дълбоко в територията на непобедените до момента бойци. Спенс се справи през сезона с Дани Гарсия, Мики Гарсия и Кел Брукс, но контузия му попречи, за да се изправи срещу Мани Пакиао в последния мач в кариерата на филипинеца. Той все пак се готви за ранно завръщане през 2022 г., за да се опита да се изкачи още по-високо в класацията на SI.

4. Наоя Онуе - Би било жалко, ако никога не сте го чували, защото това е човек с 21 поредни победи, който има 19 нокаута в една от най-леките категории в бокса. А всички знаем, че, колкото по-надолу върви в килограмите, толкова по-трудно е да видим подобни изпълнения. Японецът обаче рядко позволява на съперниците му да преминат отвъд средата на мачовете и затова попада в подножието на почетната стълба в тази класация.

3. Олександър Усик - Украинецът стана безспорен шампион в полутежка категория, а скоро след качването в горния тегови клас се превърна в носител на почти всички пояси, изключвайки този на WBC. Усик превърна Антъни Джошуа в посредствен боец, когато двамата се качиха на ринга, а това е нещо, което не бяхме виждали до сега в кариерата на британеца. Той е най-лекият при най-тежките и въпреки това е шампион.

2. Терънс Крауфорд - 38 мача и 38 победи, 29 от които с нокаут. Поразяващата левачка на боеца от полусредна категория го превърна в един от най-опасните бойци в света. Освен всичко той е висок едва 173 см., но размахът на ръцете му достига 188 см., което го превръща в неуловим за съперниците вече 13 поредни години. В последните си 4 мача той нокаутира съперници от топ 10 в своя клас, като най-пресният случай бе срещу Шон Портър през ноември.

1. Саул „Канело“ Алварез - Още преди да стигнете до тук най-вероятно сте се досетили, че мексиканецът ще оглави списъка на Sports Illustrated. Той е абсолютна доминантна сила в суперсредна категория, като в рамките на 2021 г. имахме честта да го гледаме цели 3 пъти, а междувременно той си осигури безспорната шампионска титла. Именно по тази причина „Канело“ вече не иска да се боксира с хора, които не са на негово ниво, а възнамерява да се качи с цели две дивизии нагоре, за да намери подходящите съперници. Дали това ще стане, предстои да разберем през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кобрю що го нема😂😂😂

    6 5 Отговор
    Преди малко са изцепи че бил в топ 10 в света😂😂😂😂
  • 2 Behemoth

    6 3 Отговор
    Пропуснали са продължаваме напред...
  • 3 Тото 1 и Тото 2

    4 4 Отговор
    А Кубрат ? В графата смешници ли е ? Или и там не го искат ?