Last news in Fakti

15 Декември, 2021 13:15 2 152 10

Макс Верстапен ще кара с кола с №1 през сезон 2022

  • макс верстапен-
  • формула 1

През 2014 бе въведена и настоящата система за номериране на колите, в която състезателните номера бяха персонализирани към пилота, а не към отбора

Макс Верстапен ще кара с кола с №1 през сезон 2022 - 1
Снимка: БГНЕС

За първи път от 2014 година на стартовата решетка във Формула 1 ще има кола със състезателен номер 1 през сезон 2022, след като новият световен шампион Макс Верстапен потвърди, че ще се възползва от това си право.

Именно през 2014 бе въведена и настоящата система за номериране на колите, в която състезателните номера бяха персонализирани към пилота, а не към отбора. Така всеки пилот си избра номер между 2 и 99, с който да се състезава в хода на своята кариера. Единственото изключение е за действащия шампион, който може да замени своя постоянен избор с №1.

„Да, ще го използвам. Колко пъти можеш да правиш това? Не знам, за мен това може да е единствен път в живота. Това е най-добрият номер. Определено ще го сложа на колата“, каза пилотът на Red Bull.

Той спечели своята първа титла във Формула 1 изпреварване в последната обиколка на драматичното Гран При на Абу Даби в неделя срещу единствения си конкурент за короната Хамилтън.

От въвеждането на тази система единствено Себастиан Фетел се възползва от правото си да използва №1 на своя болид през 2014. В годините след това Люис Хамилтън винаги е оставал с №44 на своя болид, въпреки общо шестте си титли в този период, а единствения друг шампион от началото на турбо-хибридната ера Нико Розберг се оттегли само дни след спечелването на своята титла през 2016.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брабус

    12 7 Отговор
    Евала Макс, най-интересният сезон евър, детронира Мавъра и швабите въпреки парите под масата и непозволените модификации на сър Мавър в който дори Ръсел от стана номер 1 от раз.

    Коментиран от #8

  • 2 Има си хас. ...

    8 6 Отговор
    Комплексар.....
  • 3 Мунчо юмручето

    8 2 Отговор
    По добре да го вземе ЛАТИФИ номер едно по правилно ми се струва
  • 4 Енцо

    4 5 Отговор
    Майкъл Мааси трети пилот на Мерцедес.
  • 5 Британец

    4 6 Отговор
    Това е психо атака към Хамилтън. Трудно ще го преживее британеца.

    Коментиран от #6

  • 6 На кой му пука?

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Британец":

    Живота и на белите има значение!

    Коментиран от #7

  • 7 Браво

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "На кой му пука?":

    Напълно си прав. Мерцедес са СРЕБЪРНИ СТРЕЛИ повече от 80г а заради Брикета ги боядисаха черни. На всичко отгоре пилотите трябваше да стоят на колене, защото видите ли бил репресиран, заради цвета де..... Няма друго същество откакто същесствува Ф-1 толкова нагло и безочливо. Отдавна не гледам Ф-1 по точно след като се появи "ТОЙ". И не съм само аз.
  • 8 ИГНАТИЙ

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Брабус":

    макс- НАЙ М€НТ€ЛИВИЯТ "шампион"....! НОРМАЛЕН ЧОВЕК НА негово МЯСТО ЩЕШЕ ДА ГО Е СРАМ ОТ ТАКАВА ПОДАР€НА "титла"! ОПОРОЧИХА СПОРТА!
    МАФИЯ,ОСТАВКА, майкъл ма$и и компания ВЪН от F1 и FIA !

    Коментиран от #9

  • 9 Бенитес

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "ИГНАТИЙ":

    Епа то Майкъл Мааси е ваш човек, но накрая от толкова далавери само се прбхте😃
  • 10 Дилдо

    1 2 Отговор
    Браво