Last news in Fakti

5 Март, 2022 12:41 1 436 2

Петьо Костадинов: Не представихме концепция, а обосновка за концепция

  • петьо костадинов-
  • полковника-
  • обосновка за концепция-
  • концепция-
  • български футбол-
  • бфс

Тя почива на дългогодишните ни наблюдения и анализи

Петьо Костадинов: Не представихме концепция, а обосновка за концепция - 1
Петьо Костадинов

Принуден съм да внеса уточнение. Пред медиите (и не само) в Овалната зала на Българския футболен съюз, координираният от мен екип не представи КОНЦЕПЦИЯ, а ОБОСНОВКА за Концепция. Тя почива на дългогодишните ни наблюдения и анализи, на особено интензивна работа през последните две години в изследване и прогноза за демографското бъдеще, оценка и изводи за инвестиционната среда във футбола.

Внесохме и две основни, кардинални предложения, първото от които за преструктуриране на шампионатите на професионално ниво и елитните в детско-юношеския футбол. Второто - отмяна на "каноничните" изисквания към аматьорските клубове за задължително развитие на детско-юношески формации, именно поради ясните изводи за демографските процеси в България.

Първото ни предложение оптимизира състезанието и бюджетите на клубовете. А именно, закриване на елитните групи до 17 и до 19 години. Създаване на национална група до 18 години, като минимум едно полувреме в състава следва да се състезават 3 момчета до 17 години.

С освободения бюджет от елитната група до 19 години да се задължат клубовете от елита и желаещи да формират дублиращи формации, които заедно и с поканени тимове да формират трета линия на професионалния футбол. В Професионална група "Изток" и Професионална група "Запад". Не "Север" и "Юг", поради резкия демографски дисбаланс. Дублиращите формации следва задължително да започват минимум едно полувреме с 3 момчета до 19 години и две до 21, вариант също е до 23 години. Групите да бъдат от 10 отбора, за да е невъзможно при четири кръга да се образува състезателна среда. А да се поддържа напрежение и качество на състезанието.

Дублиращите отбори могат да бъдат шампиони и да се изкачват в по-горна дивизии, но не и в тази на представителния тим на съответния клуб. Ако първият отбор изпаднe в дивизия на дублиращия, то той, дори да е шампион изпада в по-долна дивизия. Състезателите от дублиращите отбори могат да се състезават за първия тим, както и от първия да играят за дублиращия състав.

Съществено е и внесеното от нас предложение за преразглеждане на географията на Аматьорското ниво, веднага след професионалните групи. За оптимизиране на разходите предлагаме вариант с покриване 1 към 1 с районите за икономическо планиране, т.е. 6 зонални групи. Другият вариант почива на разглежданите от компетентните институции на държавата варианти за промяна на районите за икономическо планиране и те да станат четири, също поради тенденции на демографските движения и плътност.

УТОЧНЕНИЕ: Неведнъж в годините, включително с настоящите ръководители сме обсъждали идеите си. Някои вече са входирани. Но по мое настояване тези следваше да ги представим публично. Идеята и искането е мое, на на БФС. За да се чуе. Защото тишината позволява на пропагандните болонки да лаят и срещу прелитащите комари.

УТОЧНЕНИЕ 1: Имаме общата култура, а някои от нас са икономисти по образование или занятие, юристи. Поради което избягвайте да моделирате свободни съчинения. Отлично познаваме правилата за планиране с близък и среден хоризонт на стратегии. Именно поради това сме дали предложение за старт след следващия шампионат, като ясно съзнаваме, че това е притискащ срок и много по-реалистично е да се изгради Концепция и Стратегия със старт след шампионат 2023/2024 година.

УТОЧНЕНИЕ 2: Нещо, което казах, но не е написано и не е записано и излъчено е, че сме длъжни да съхраним създаденото, а с всички сили да пазим достигнатите позиции на представителство в структурите на УЕФА и ФИФА. Позиции, които никога преди не са били наши.

УТОЧНЕНИЕ 3: Всички входирани материали в Българския футболен съюз, включително тази много по-мащабна ОБОСНОВКА, са резултат само и единствено на доброволен труд. БЕЗВЪЗМЕЗДНО. За осигуряване на по-добри решения при функционирането на българската футболна система. БЛАГОДАРЯ на всички медии, които разбраха смисъла на нашия труд. Специално на БЛИЦ.БГ за публикуването в почти пълен размер, с изключение на някои експозета.

Прилагам запис със съкращения на gong.bg, включително с експозетата на моите колеги и съмишленици. Прилагам и част от графиките, за да се ориентирате в основните идеи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко

    0 0 Отговор
    Този боклук за пари е готов на всичко. Питайте Ганчев на една сбирка в Тауър какво му поиска за Чочев
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.