Last news in Fakti

5 Април, 2022 19:00 995 1

Принудиха боса на ПСЖ да отговори на съмненията, дали клубът пере катарски пари в Европа

  • псж-
  • насер ал-хелайфи

Редица високопоставени футболни деятели се усъмниха във финансовия план на „парижани“

Принудиха боса на ПСЖ да отговори на съмненията, дали клубът пере катарски пари в Европа - 1
Снимка: БГНЕС

ПСЖ се превърна в най-мощната финансова институция в спорта по света, откакто Насер Ал-Хелайфи оглави проекта на катарските петролни магнати в Париж. Десетина години по-късно все повече хора започват да изпитват съмнения относно целите, които преследват инвеститорите с вложението си в клуба.

За нас купуването на ПСЖ беше като инвестиция в малък бизнес, който работеше на загуба. Трябваше да се инвестират много пари, за да може сега да струва много повече, отколкото платихме. Получихме доста оферти, но ги отхвърлихме. Това е проект, който успява да добави стойност към европейския футбол, а не цели да пере пари“, каза Ал-Хелайфи пред британското издание The Athletic.

„Парижани“ нееднократно са ставали обект на критика от хора на високо ниво, като Хавиер Тебас, който е президент на Испанската футболна федерация. Той многократно е заявявал, че финансовите отчети на отбора са нереалистични. Тебас даде за пример местните Реал Мадрид и Барселона, които от години оглавяват класациите по популярност и респективно по финансови постъпления, но нито един от тях не може да мери финансовите си резултати с тези на ПСЖ.

Припомняме, че през 2017 г. Неймар пристигна на „Парк де Пренс“ срещу рекордните €222 млн. и то в разгара на „Финансовия феърплей“, наложен от УЕФА. Същата година бе привлечен и Килиан Мбапе, но със странната клауза в договора си за наем от Монако, че ще играе един сезон и след това задължително „парижани“ трябва да го откупят за €145 млн. Лионел Меси пък пристигна през миналото лято и автоматично получи договор за над €37 млн. на година, макар и за него да не бе платена трансферна сума. Това са само част от колосалните разходи на клуба, които на теория се покриват от продажбите на билети, фенски артикули, телевизионни права и участие в евротурнирите. Груба сметка показва, че за изминалите 5 години само споменатите трима са стрували около €1 млрд. При това без да смятаме трансферите на останалите звезди и техните заплати.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    2 2 Отговор
    и КАКВО КАЗА ТОЙ,САКЪН,НЕ Е ВЯРНО.