Last news in Fakti

26 Май, 2013 19:14 3 201 0

Нико Розберг е големият победител от екшъна в Монако (видео)

  • гран при-
  • монако-
  • формула 1-
  • нико розберг
Нико Розберг е големият победител от екшъна в Монако (видео) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нико Розберг е големият победител на Гран При Монако, като това е първа победа за пилота на Mercedes за този сезон и втора в кариерата му, след Гран При на Китай през миналата година.

Може да се каже, че германският пилот триумфира „у дома”, тъй като още от дете, той живее в Монте Карло. Другата причина, която прави 27-годишния Розберг изключително щастлив е, че  триумфът му в Гран При на Монако идва точно 30 години, след като баща му Кеке Розберг спечели същото състезание.

Надпреварата в Монако бе изключително трудна и хаотична, след като в нея имаше инциденти, на три пъти кола за сигурност  и червени флагове. Пистата в Монте Карло е смятана за една от най-опасните и това не е случайно. Днес станахме свидетели на не една или две катастрофи, които предизвикаха спиране на състезанието на няколко пъти.
Розберг спечели пол позишъна, не загуби лидерската си позиция нито веднъж в хода на надпреварата, но така и не успя да запише най-бързата обиколка. Тя бе дело на Себастиан Фетел - 1:16.557 минути.

Втори в днешното Гран При  финишира Себастиан Фетел, следван от съотборника си Марк Уебър. Късметът не бе на страната на Кими Райконен в Монако и  той финишира 10-ти, записвайки една единствена точка.
Състезанието започна с много добър старт от страна на Нико Розберг, който успя да запази лидерската си позиция. Съотборникът му  Люис Хамилтън, който стартира от второ място, пазеше плътно гърба на Нико от агресивно атакуващия Себастиан Фетел.

Инцидентите започнаха още от втората обиколка, когато Пастор Малдонадо влезе в бокса за смяна на предно крило след контакт. Съперничеството между двамата пилоти на McLaren също се прояви, когато Перес изпусна шикана на излизане от тунела и засече Бътън. Екшънът се разрази още в десетата обиколка, когато болидът на Шарл Пик се запали на входа в питлейна, което предизвика първите жълти флагове по улиците на Монако.

Първи за своята смяна на гуми влезе Марк Уебър в 26-та обиколка, а една по-късно това направиха Кими Райконен и Дженсън Бътън. Алонсо направи своето спиране в 29-та обиколка, но не можа да изпревари Райконен, който профуча точно пред него.

Точно в този момент, в 30-та обиколка, нещата станаха много напечени, тъй като Фелипе Маса се разби тежко на завоя "Сен Дево". Всъщност бразилецът пропусна квалификационната сесия, тъй като в последната свободна тренировка се удари на абсолютно същото място.

Това принуди излизане на кола за сигурност в 31-та обиколка, като точно преди това Себастиан Фетел направи безпрепятствено своето спиране.

И този път Фелипе загуби контрол над машината и удари лявата част на болида си, след което спря в предпазните стени. На Фелипе бе оказана лекарска помощ, като по всичко личеше, че пилотът на Ferrari изпитва болка във врата.
В 39-та обиколка колата за сигурност се прибра и пред пилотите се откри възможността за една чиста втора половина на надпреварата. Но тъй, като говорим за Гран При на Монако, съвсем очаквано нещата не се развиха по планувания начин и само седем обиколки по-късно, червените флагове отново бяха развети.

В 46-та обиколка състезанието бе спряно, тъй като Жулс Бианки и Пастор Малдонадо се блъснаха и пилотът на Уилямс се разби тежко в предпазните огради. Колата му остана на пистата така, че нямаше как останалите пилоти да минават покрай него.

След около половин час пауза, състезанието бе подновено за втори път, а Нико Розберг отново поведе безапелационно. Адриан Сутил изпревари Фернандо Алонсо за седмата позиция в 58-ата обиколка. Така колоната се подреди: Розберг, Фетел, Уебър, Хамилтън, Райконен, Перес, Сутил, Алонсо.

В 60-ата обиколка Жул Бианки отпадна тотално от надпреварата при злия завой номер едно, което и върна жълтите флагове на трасето.

В 63-ата обиколка на излизането от тунела Грожан и Рикиардо също не се разминаха без инцидент. Ромен се удари в задната част на автомобила на Рикиардо и това доведе  до трети сейфти кар, който се прибра обратно в 66-ия тур.
След подновяване на състезанието Перес пробва изпреварване срещу Райконен на излизане от тунела. Финланецът обаче го затвори така, че не му остави място и практически блъсна мексиканеца в мантинелите. С това обаче Райконен спука гума и се наложи да влезе в бокса, а при излизане от него, той заемаше 16-та позиция на пистата и със сетни сили успя да финишира 10-ти.

Перес пък получи леки повреди, които забавиха темпото му и зад него се получи опашка от коли. Бътън се възползва от това и изпревари Алонсо. Четири обиколки преди края Перес не можа да продължи и отпадна, паркирайки колата встрани от пистата.

С отпадането си, Серхио придвижи напред до петата позиция Айдриан Сутил. Германецът направи много силно състезание, след като успя да изпревари Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо.
Осми и девети  завършиха Жан-Ерик Верн и Пол ди Реста, следвани от Кими Райконен.       

Класиране Гран При на Монако
Място  Пилот Тим Обиколки Време Точки
           
1 Нико Розберг Mercedes GP 78 2:17:52.056 25
2 Себастиан Фетел RedBull 78 +3.800 сек 18
3 Марк Уебър RedBull 78 +6.300 сек 15
4 Люис Хамилтън Mercedes GP 78 +13.800 сек 12
5 Айдриан Сутил Force India 78 +21.400 сек 10
6 Дженсън Бътън McLaren 78 +23.100 сек 8
7 Фернандо Алонсо Ferrari 78 +26.700 сек 6
8 Жан-Ерик Верн Toro Rosso 78 +27.200 сек 4
9 Пол ди Реста Force India 78 +27.600 сек 2
10 Кими Райконен Lotus 78 +36.500 сек 1
11 Нико Хюлкенберг Sauber 78 +42.500 сек 0
12 Валтери Ботас Williams 78 +42.600 сек 0
13 Естебан Гутиерез Sauber 78 +43.200 сек 0
14 Макс Чилтън Marussia 78 +49.800 сек 0
15 Гийдо ван дер Гарде Caterham 78 +62,400 сек 0
16 Серхио Перес McLaren 72 +6 обиколки 0
17 Ромен Грожан Lotus 63 +15 обиколки 0
18 Даниел Рикардо Toro Rosso 61 +17 обиколки 0
19 Жул Бианки Marussia 58 +20 обиколки 0
20 Пастор Малдонадо Williams 44 +34 обиколки 0
21 Фелипе Маса Ferrari 28 +50 обиколки 0
22 Шарл Пик Caterham 7 +71 обиколки 0

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА