Last news in Fakti

5 Юни, 2022 21:55 3 616 22

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна

  • уелс-
  • украйна-
  • андрий ярмоленко-
  • мондиал 2022-
  • футбол

Автогол на капитана на гостите Андрий Ярмоленко след удар на Гарет Бейл в 34-ата минута донесе историческия успех на "драконите", които не играли на световни финали от 64 години

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Уелс се класира за Мондиал 2022 след победа с 1:0 над Украйна във финалния плейоф. Автогол на капитана на гостите Андрий Ярмоленко след удар на Гарет Бейл в 34-ата минута донесе историческия успех на "драконите", които не играли на световни финали от 64 години. С огромен принос за триумфа на домакините бе 35-годишният вратар Уейн Хенеси, който с фантастичните си намеси отчая украинците.

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Още в 3-ата минута страстите на терена се нажежиха след един груб фаул на Алън от домакините. Последваха бързи два жълти картона за него и съотборникът му Джеймс, а докато отборът на Уелс редеше стената си, Зинченко прати топката във вратата на Хенеси. Естествено, голът не бе признат, а при повторното изпълнение на прекия свободен удар Малиновский шутира много силно, но право в ръцете на стража на домакините.

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна
Снимка: БГНЕС

В 8-ата минута Циганков показа силата на левия си крак с удар по земя от ъгъла на наказателното поле, който обаче бе избит от опитния вратар на "драконите". Отборът на Украйна продължи да бъде по-агресивният отбор и в 12-ата минута се откри чудесна възможност пред Ярмоленко. Той се измъкна от засадата и излезе очи в очи с Хенеси, но не успя да го преодолее. Едва в 21-ата минута Гарет Бейл се опита да изненада Бушчан с шут от дистанция, който обаче не се получи и топката мина далеч от вратата на Украйна. Секунди по-късно Караваев получи подарък в наказателното поле, но слабият му удар не затрудни Хенеси.

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Украинците продължиха да налитат като оси към вратата на "драконите", където Уейн Хенеси бе принуден да прави чудеса. В рамките само на наколко секунди в 30-ата минута той отрази първо далечен шут на Зинченко, а след това с решаващо излизане изпревари Циганков.

Пропуските на Украйна бяха наказани в 34-ата минута и противно на логиката домакините поведоха. Гарет Бейл изпълни коварен пряк свободен удар, а Ярмоленко в опита си да пресече топката, я прати с глава в собствената си врата - 1:0.

Пет минути преди почивката гостите поискаха дузпа за нарушение на Джо Алън срещу Ярмоленко, но след проверка с ВАР реферът отказа да посочи бялата точка.

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Втората част започна със страхотна контраатака на "драконите", която като по чудо не завърши с гол. Нико Уилямс подхвана нападението, което премина през Даниел Джеймс и Кийфър Муур и завърши с отлично подаване към Аарън Рамзи. Ветеранът на Рейнджърс обаче разочарова, след като отблизо отклони топката в аут. Отговорът на Украйна не закъсня. В 55-ата минута шут на Циганков бе избит от вездесъщия Хенеси, а при добавката Яремчук не успя да намери очертанията на вратата от непосредствена близост. Четири минути по-късно Бен Дейвис с шпагат за учебник изби топката от краката на връхлитащия Ярмоленко. Вратарят на Украйна Бушчан пък трябваше да се намесва решително в 62-ата минута, когато удар на Джеймс рикошира в крак на защитник и топката застрашително полетя под гредата.

Вратар прати Уелс на Мондиал 2022, автогол сложи край на мечтите на Украйна
Снимка: БГНЕС

Футболистите на Олександър Петраков продължиха да търсят гола и в 66-ата минута феновете на трибуните изтръпнаха след удар на Малиновский, който препарира Уейн Хенеси, но топката излезе в аут. Гредата спаси гостите четвърт час преди края след удар на резервата Бренан Джонсън, а в следващата минута вратарят Бушчан спаси шут на Бейл. Голямата звезда на домакините бе сменен в 83-ата минута под бурните аплодисменти на феновете, които секунди по-късно изтръпнаха след удар с глава на резервата Добик. Миколенко сложи топката на главата на Добик, който я насочи към вратата на Уелс, но Хенеси за пореден път не позволи да бъде преодолян с майсторско избиване. Три минути преди края Миколенко опита късмета си с хубав шут по земя от дистанция, който обаче бе уловен от безгрешния в този мач вратар на Уелс.

В добавените 5 минути на мача Украйна натика "драконите" в наказателното поле пред Хенеси и опита всичко, но домакините устояха на канонадата от удари и изпаднаха в дива радост след последния съдийски сигнал.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски

    51 5 Отговор
    Искам служебна победа!

    Коментиран от #22

  • 2 Делю Хайдутин

    28 5 Отговор
    Хакери пуснаха по украинските телевизии вместо мача Путин.

    Коментиран от #19

  • 3 Така е

    41 4 Отговор
    Всички бият Украина вече. Гейовизия свърши
  • 4 един само един

    51 5 Отговор
    Подло и нечестно спрямо един геройски народ! Украйна заслужава световната титла! Напред Зеленски, напред бойци, още малко и Москва ще падне! Мачът ще се преиграе след като световната общност се противопостави и санкционира виновните за тази несправедлива загуба. Цял свят е с вас, украински герои! Муахахахахахахахаха...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Кутиите

    37 1 Отговор
    Как може такова нещо , защо не им присъдиха служебна победа?
    Зеленски веднага да заповяда на ООН , САЩ , ЕС , Папата , Ходжата , ФИФА , УЕФА и Киро да се даде световната купа направо на Украйна , като Зеления лично трябва да я получи он-лайн в Туитър.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ЗЕЛЕНИЯ

    25 0 Отговор
    ДА СЕ ПРЕИГРАЕ МАЧА ТОВА Е НЕ СПРАВЕДЛИВОСТ!!!
  • 11 така така

    32 2 Отговор
    Една добра новина, странно как са загубили, мислех, че ще е същият фейк като евровизия. Браво на Уелс едни нацисти по малко на световното
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тошо

    20 1 Отговор
    ЗАСЛУЖЕНО АУТ.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Неее,

    16 2 Отговор
    бях заложил,че укристан ще са шампиони ! Зеленски да им се скара сега ! На Уелс.
  • 16 БУЛГАР ЗАПАЛЯНКО😡

    8 8 Отговор
    НА,УКРАЙНА СЕ ПОДИГРАВА А НЕ ГЛЕДА ЧЕ ГРУЗИЯ БИЕ (.....)С ПЕТ ГОЛА РАЗЛИКА😂
  • 17 Путин

    14 2 Отговор
    Я виноват
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Така или иначе 1:0.Губи Окрайна.
  • 20 Тия уелсци са агенти на Путин

    4 1 Отговор
    Е не са прави Уелс... цял свят(поне 1/3) дава и дарява на Окрайна ей тъй не толкова да и помогнат, но по скоро да навредят на Русия... то не беше песен на Евровизия, то оръжия, то хибридия, а тия да не ги пуснат на световният форум.... срамота!!!
  • 21 Мдаааа

    6 3 Отговор
    Ей тъй ще завърши и оня мач с Путин... уж цял свят помага с оръжие, с наемници, със съветници и с какво ли не....
  • 22 Гошо

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Зеленски":

    Горките уелсци, направиха всичко възможно да подарят на украинците победата, даже спряха да се движат ама урките си вкараха автогол. Съдията се направи че не вижда ама от бибиси били задрямвали та заснели автогола. Нямат късмет урките и това е.