Last news in Fakti

11 Юли, 2022 21:33 3 455 2

Бивша звезда на ЦСКА: През 1993 г. ми предложиха $40 000, за да продам финала с Ботев Пловдив

  • цска-
  • купа на българия-
  • ботев пловдив-
  • ивайло киров-
  • черно тото

Трима души от онзи отбор на „армейците“ са били изкушавани с предложението

Бивша звезда на ЦСКА: През 1993 г. ми предложиха $40 000, за да продам финала с Ботев Пловдив - 1
Снимка: Shutterstock

Финалът за Купата на България през 1993 г. едва не е бил с уговорен изход, след като играчи на ЦСКА са получи предложение, за да „продадат“ мача. Това разкри в интервю за родния таблоид „Блиц“ един от хората, отхвърлили примамливата оферта - Ивайло Киров.

След спечелването на купата, когато бихме Ботев (Пловдив) с 1:0 в Благоевград, Валентин Михов ни раздаде по три-четири хиляди долара премия. Тогава преди мача се случи нещо подмолно, което втрещи мен и някои от съотборниците ми. В този период „брокерите" държаха Ботев. Те имаха много пари, адски много. Преди мача пристигна техен представител при мен. Това е човек, чието име няма да спомена. Само ще подскажа, че той е минал за кратко през ЦСКА. Та идва той с едно куфарче и ми казва право в очите: „Иво, виж сега. Шефовете ти дават 40 000 долара, ако играеш симулативно. Помисли си, парите са доста, да знаеш". Аз щях да падна. Толкова пари?! 40 000 долара?! Сумата беше огромна за времето си. Казах ви колко взехме за успеха в същия мач и направете сравнение. Същият този пратеник на босовете на Ботев посети със същата оферта Краси Безински и Кирил Метков. Ние обаче му тръшнахме вратата. Бяхме хора с морал. Как ще предам аз ЦСКА и то на финал?! Как?! Никога и за нищо на света“, разказа той пред изданието.

У нас продължава да е обществена тайна, че футболът се използва за „пране на пари“, но все още правосъдието отказва да си отвори достатъчно широко очите, за да разкрие подобни престъпления, които опорочават спорта. Дори в момента има сигнали от УЕФА към българските институции, че през миналата кампания е имало няколко съмнителни срещи от шампионата, но реален резултат по тази тема все още няма.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    10 1 Отговор
    След време всичко това ще излезе на яве кой къде и какво е давал но до тогава няма да има нито държава нито футбол да живее демокрацията долу лошия комунизъм ха ха ха
  • 2 Да бе да

    7 0 Отговор
    "През 1993 г. ми предложиха $40 000, за да продам финала с Ботев Пловдив"

    Аз мисля че този " смелчага" е избързал! Само 30 г по късно ни открехва😁 но ще си спестял името ?

    Не казвам че не е истина , но е малко късно , не ли?🤣