Last news in Fakti

6 Ноември, 2022 11:18 1 011 0

Гол на Гарет Бейл донесе първа титла на Лос Анджелис в МЛС

  • гарет бейл-
  • лос анджелис-
  • млс-
  • филаделфия юнион

Уелската суперзвезда вкара за 3:3 в 128-ата минута, а при дузпите вратарят Джон МакКарти спаси две

Гол на Гарет Бейл донесе първа титла на Лос Анджелис в МЛС - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Отборът на Лос Анджелис ФК спечели за пръв път титлата в Мейджър лийг сокър (МЛС). Във финала на футболния шампионат на САЩ и Канада калифорнийци се наложиха с 6:3 след изпълнение на дузпи над Филаделфия Юниън. В редовното време мачът завърши 2:2, а след продълженията резултатът бе 3:3. При дузпите Лос Анджелис спечели с 3:0.

Героите за победителите бяха уелската суперзвезда Гарет Бейл (вляво), който вкара за 3:3 в 128-ата минута на срещата, както и вратарят Джон МакКарти, който влезе от пейката и спаси две дузпи.

Срещата на стадион "Банк ъф Калифорния" не започна с особено високо темпо, но до почивката първенецът от редовния сезон в Западната конференция взе преднина. Точен за домакините в 28-ата минута бе халфът Килин Акоста. Той изпълни пряк свободен удар, при който топката се отклони от стената и излъга вратаря на Филаделфия Андре за 1:0.

Шампионът на Източната конференция отговори след точно час игра. Унгарецът Даниел Газдаг пресече далечен удар на свой съотборник и останал очи в очи с вратаря на домакините Максим Крепо не сбърка за 1:1.

Лос Анджелис отново поведе в 83-ата минута на мача, когато колумбиецът Хесус Мурийо вкара с глава след центриране от корнер, но само две минути след това англичанинът Джак Елиът възстанови равенството след сходно изпълнение.

В началото на допълнителните 30 минути в игра за домакините се появиха две от трите големи звезди на тима - бившите играчи на Барселона и Реал Мадрид - Кристиан Тейо и Гарет Бейл. Опитният бранител на калифорнийци Джорджо Киелини обаче остана на пейката и така и не влезе на терена до края.

Най-любопитният момент в срещата дойде в 110-ата минута, когато нескопосано връщане към вратаря Максим Крепо позволи на нападателя на Филаделфия Кори Бърк да открадне топката. Крепо излезе извън наказателното си поле и препъна ямайския таран на гостите, който се откъсваше сам срещу празната врата. И двамата футболисти получиха контузии, което доведе до забавяне на играта с девет минути, а на Крепо бе показан и червен картон.

Неговото място под рамката на вратата бе заето от родения във Филаделфия и бивш играч на Юниън Джон МакКарти.

В 124-тата минута на двубоя обаче МакКарти трябваше да извади топката от вратата си, след като централният защитник на гостите Джак Елиът вкара втория си гол в мача.

Юниън вече се виждаха с титлата, когато в 128-мата минута настъпи моментът на Бейл. Макар и с човек по-малко домакините упражниха натиск и след едно центриране от левия фланг Бейл надскочи по-високия от него Елиът, за да прати с глава топката във вратата на Блейк за 3:3.

Драмата обаче предстоеше при дузпите, които започнаха с кошмарен пропуск на Тейо за Лос Анджелис. Халфът стреля изключително слабо и Андре Блейк улови топката без проблеми.

Веднага след това обаче Даниел Газдаг се подхлъзна при изпълнението си и прати топката над вратата. Последваха две успешни изпълнения за Лос Анджелис, докато футболистите на Филаделфия на два пъти не успяха да преодолеят МакКарти. Така дойде ред и на капитана на Лос Анджелис Илие Санчес, който бе безгрешен, за да донесе най-ценния трофей в сокър шампионата на САЩ и Канада на клуба си.

За "Най-полезен играч" на финала бе определен вратарят на домакините Джон МакКарти за хванатите от него дузпи на Хосе Мартинес и Кай Вагнер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА