Last news in Fakti

10 Декември, 2022 19:07 2 645 42

Мароко шокира Португалия и е първият африкански отбор на ½-финал на Световно

  • мароко-
  • португалия-
  • световно първенство-
  • мондиал 2022-
  • катар 2022-
  • футбол

Единственото и победно попадение реализира Юсеф Ен-Несири в 42-ата минута.

Мароко шокира Португалия и е първият африкански отбор на ½-финал на Световно - 1

Мароко не спира да изумяват с представянето си, след като станаха първият африкански отбор, който ще играе на ½-финал на Световно първенство, след като постигна една от най-големите изненади на Мондиал 2022 в Катар и отстрани един от фаворитите за трофея – Португалия с минималното 1:0. Единственото и победно попадение реализира Юсеф Ен-Несири в 42-ата минута.

Португалците стартираха силно срещата и още в четвъртата минута имаха отличен шанс да открият резултата. Топката беше центрирана от свободен удар в наказателното поле на Мароко, където Жоао Феликс беше изпуснат на първа греда и засече с глава, но вратарят Буну се намеси решително и изби в ъглов удар.

Мароко опита да отговори на предизвикателството само две минути след това. Тогава Юсуф Ен-Несири засече топката и стреля с глава след корнер, но над напречната греда на Диого Коща.

В следващите минути африканците се върнаха в свята половина и предоставиха инициативата на Португалия. При една от редките си атаки обаче стигнаха до нов удар към вратата на Коща. В 18-ата минута Хаким Зиеш получи отдясно, след което влезе навътре и шутира в близкия ъгъл, но топката премина встрани от лявата греда на иберийците.

Изведнъж обаче мароканците се активизираха и в 26-ата минута отново Ен-Несири беше на точното място и засече с глава центриране от свободен удар в наказателното поле, но и този път стреля в аут.

Атакатите започнаха да следват една след друга и пет минути по-късно португалците имаха най-чистата ситуация за гол до момента. Защитник на африканците опита да изчисти с глава в наказателното поле дълго подаване, но свали топката точно за Жоао Феликс, който стреля от около 20 метра. Кълбото рикошира в тялото на Ел Ямик и се насочи към вратата му, но излезе на сантиметри в корнер.

Ред беше отново на Мароко, които в 35-ата минута имаха две добри възможности за попадение. Първо Селим Амала беше забравен в наказателното поле на първа греда при центриране отляно, но стреля доста неточно. Още преди да е изтекла същата минута Софиан Буфал пробва удар от дистанция, който бе точен, но слаб и право в ръцете на Коща.

Мароко обаче удари първи в 42-ата минута, когато поведе след грешка в защитата на Португалия. Яхия Атиат-Алах центрира отлично отляво около границата на вратарското поле, където вратарят Диого Коща и Рубен Диаш се сблъскаха и Ен-Несири засече с глава и от третия опит реализира за радост на хилядите фенове на африканците по трибуните – 1:0.

В последната минута от редовното време на първата част "мореплавателите" можеха да изравнят, но удариха греда. Диого Далот свали с глава отдясно за Бруно Фернандеш, който изненадващо стреля от воле от малък ъгъл, а топката разтресе напречната греда на Буну.


Секунди след това те настояваха да получат наказателен удар за нарушение на Ашраф Хакими срещу Бруно Фернандеш, но съдията подмина ситуацията. Повторенията пък показаха, че футболистът на Манчестър Юнайтед е симулирал.

Малко преди изтичането на двумитното продължение на първото полувреме Мароко изпусна златен шанс за второ попадение. Африканците организираха бърза контраатака, при която Азедин Унахи напредна в половината на Португалия и изведе отляво в наказателното поле Атиат-Алах, който беше забравен, а левия бек стреля в близкия ъгъл, но неточно.

Четири минути след старта на втората част Зиеш центрира от свободен удар отдясно в наказателното поле, където на първа греда Джауад Ел Ямик опита да засече топката, а вратарят Коща я изби право в него и след това излезе на сантиметри покрай лявата греда.

В 51-ата минута пък на терена влезе Кристиано Роналдо, който замени Рубен Невеш. По този начин капитанът на Португалия изравни световния рекорд за най-много мачове в националния тим - 196, който досега се държеше еднолично от Бадер Ал-Мутава от Кувейт. 4

Португалците натиснаха и в 58-ата минута разиграха отлично отдясно на наказателното поле, а Отавио центрира вътре в него, където Гонсало Рамош се извиси и стреля с глава, но покрай лявата греда на Буну.

Шест минути по-късно Диаш спря атака на мароканците, след това напредна отляво и подаде за Бруно Фернандеш пред наказателното поле, който стреля силно, но много малко над напречната греда на стража на Севиля.

В 71-ата минута иберийците опитаха да разиграят хитро след свободен удар, когато Бруно центрира ниско в наказателното поле за непокрития Бернардо Силва, който обаче не успя да достигне навреме до топката и да я засече точно към вратата.

Осем минути преди края на редовното време "мореплавателите" отново бяха близо до изравняването. Мароканците сбъркаха при изчистването на топката, което позволи на Рикардо Орта да отнеме отдясно и да комбинира с Бруно в наказателното, а той остави с едно докосване за Жоа Феликс. Нападателят нанесе моментално страхотен и силен удар с левия крак, но Буну отново беше последна преграда и изби с една ръка над гредата в корнер.

В първата минута от добавеното време Роналдо беше изведен чудесно отдясно точно на границата на наказателното поле и моментално шутира с десния крак, но отново Буну спаси, а след това и улови топката.

Две минути по-късно "атласките лъвове" останаха с човек по-малко, след като в рамките на няколко секунди резервата Уалид Кедира си изкара два бързи жълти картона и беше изгонен с червен такъв.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    47 27 Отговор
    Браво Мароко! Фаворити са ми на това Световно!

    Коментиран от #27

  • 2 Ники

    70 26 Отговор
    Голямо БРАВО на мароканския отбор.Съвсем заслужено продължават напред в турнира.Уникална защита и колектив.Вратаря им е може би най-добрия на този турнир ,с този на Хърватия ще спорят за приза.Мароко имат 1 допуснат гол през целия турнир и то автогол.Поздравления!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тренер

    45 17 Отговор
    Заслужиха си победата!
    Интересно дали новите белгийци пак, ще палят колите на старите белгийци в Брюксел, а и други ЕС градове?

    Коментиран от #16

  • 5 Гост

    47 8 Отговор
    Остана ли европейски отбор на това световно, освен братята Хървати?

    Коментиран от #10, #40

  • 6 явертъ

    12 25 Отговор
    Очаквам момента когато ще наритат тези фесове с пискюли.

    Коментиран от #34

  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    35 8 Отговор
    Много здрава защита,много технични играчи, отличен вратар.......Мароко ,ако стане Шампион букмейкърите ще се нахранят яко!!!!
  • 8 марокански Москвич

    27 20 Отговор
    Заслужена победа!

    Жалко за Кристиано, това му беше последното световно. Отбеляза само един гол, и то дузпа. Тренера Фернандо Сантош е пврерас.

    Коментиран от #33

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 15 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Споре мен вечерния мач ще бъде Финал,който ще опреели ШАМПИОНА!

    Коментиран от #14, #39

  • 11 Пешо

    23 8 Отговор
    Голямо браво на черното тото ,много съм възхитен от цялото световно първенство ,нямам думи
  • 12 Aлфа Bълкът

    29 22 Отговор
    Имали дузпа, няма ли, никой не ти показва? Пък голът им беше чисто вратарски – викам, тоя е пробит.
    Някой ако ми беше казал, че тия палячовци ще са на полуфинал щях да му се изсмея.
    Бутат ги всякакви това световно.

    Коментиран от #18, #21, #24

  • 13 Да, да

    13 4 Отговор
    Като не вкарваш ще ти вкарат! Сори!
  • 14 Aлфа Bълкът

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Шшшш, не ми копирай мнението! Ще се изкараш после големия познавач!
  • 15 ХА ХА ХА

    27 7 Отговор
    А НАШИТЕ НАКЪДРЕНИ , НАШАРЕНИ , ТАУЙРАНИ ВИСОКО ПЛАТЕНИ ФУТБОЛИСТИ КОГА ЩЕ СИ ДЪДЪТ МАЛКО ЗОР ЗА ДА ОТИДАТ НА ТАКОВА ПЪРВИНСТВО ??????????

    Коментиран от #20

  • 16 Урсула

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "тренер":

    Слизам в бункера.
  • 17 Хихи

    21 3 Отговор
    Извикал Роналдо да го държи резерва на световното 🤣🤣🤣
  • 18 Ми то........

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Когато краката ти пречат ......какво очакваш да стане ......и Господ помага .....ама до някъде !!!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ааааааааа не !

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "ХА ХА ХА":

    Нашите футболисти да не са прости като ония Будали дето бягат подир топката цели 90 минути , а може и повече !!!! Те туй си го взимат и без да си дават толкова зор !
  • 21 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 7 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Много грешки направих ...Не очаквах снощи такава слаба ,холандия и толкова силен Меси.Тази К....постъпка на испания опорочи това първенство.Франция има играч,който я откроява,но .....англичаните са много силен Колектив ,отлична защита и вратар.В нападение са по -слаби,нооо мач се печели със защита.Ще ми се Французите да станат,но......това,което на човек му се иска .....никога не става....да видим!

    Коментиран от #26

  • 22 Радостин

    10 3 Отговор
    Напълно заслужено, поздравления
  • 23 мъни, мъни

    19 9 Отговор
    Съдията шокира Португалия като отказа ВАР да разгледа 2 положения за дузпи.
    Някак очевидно стана, че продължаването на арабски отбор е част от харча по СП....
  • 24 не ти л истана ясно?

    11 8 Отговор

    До коментар #12 от "Aлфа Bълкът":

    Приказни стадиони насред пясъците на които няма кой да играе.
    камари с пари.....
    Колко му е част от сделката да е техни хора да продължат.
    Според пазарлъка, могат и на финал да ги пратят.
  • 25 БеГемот

    9 2 Отговор
    Милиардера плака като бебе без биберон...
  • 26 Виж по-дълбоко

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Бутат Меси за да вземе купата! И ще я вземе! Казах!

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 6 Отговор
    Това е ФУТБОЛНА БОНБА

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Виж по-дълбоко":

    Не мога да си преставя ,че аржентина може да победи Франция или Англия.дори и от Мароко е по -слаба аржентина.Трябва да се неутрализира Меси и ......отборът на аржентина няма и голово положение а има.
  • 31 Много съм доволен...

    6 2 Отговор
    ...но и много ми мирише на тото , това първенство.
    Мароко обаче си заслужиха победата с игра , а не като хърватите с рушене на играта и търкаляне на топката в очакване на дузпи.
    Искрени поздравления.
  • 32 Щепсел

    5 2 Отговор
    Шокирани са единствено черните евро-шенгенци. Нормалният и цивилизован свят се радва и празнува. Няам по-готино усещане от това, 80К на стадиона да освиркват евраци и да подкрепят истинските отбори - Мароко, Аржентина, Хърватска.
  • 33 Жена

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "марокански Москвич":

    Не знам, но преди малко го гледах Роналдо запис/на влизане в тунела и бях потресен от спокойствие му. Очите му се смееха, а и той изглеждаше доволен. Беши си закрила леко лицето, но не за да скрива сълзи както мисирките казаха, а да не се види усмивката му.
  • 34 Докато чакаш

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "явертъ":

    Те доста префърцуняжи наритаха 🤭🤭
  • 35 Колагенов Мозък

    4 0 Отговор
    Шенген ги вика обратно един по един евро пасмината! Остават истинските и автентични отбори - Аржентина, Мароко, Хърватска. Мелезите, черняците, LGBTMSDKLGFS++++++ и вся остальная си заминаха. Житните бегачи и френските танзанийци са без значение.
  • 36 Босс

    4 1 Отговор
    Най-накрая се намери съдия, който да използва очите си и да не се поддаде на ВАР фешън тренда. Поздравления за този аржентинец!
  • 37 Белите не могат да ритат

    3 2 Отговор
    Макар, че португалците не са съвсем бели
  • 38 Веролом

    5 1 Отговор
    Перфектен съдия. За разлика от останалите слепи марионетки, които вместо да отсъждат това, което виждат, чакат да им спуснат заповедите от стаичката с мониторите. Кви дузпи, кви фалове бе, я играйте малки мои португалски девойки!
  • 39 И призът, за най-грешна прогноза

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    отива разбира се при тебе!
  • 40 Ъхъ

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Пълен провал на страните от гейсъюза!

    Коментиран от #41

  • 41 ертъуи

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ъхъ":

    "провал" е за господарите им дето са очаквали нещо повече, а иначе това си е нормалното положение у футбола днес- "големите и великите" са само на крачка от "пълно посмешище", другият път и вашите некадърни футболисти може да се класират на световното...
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.