Last news in Fakti

30 Юли, 2023 20:46 1 191 4

Верстапен триумфира на "Спа"

  • верстапен-
  • формула 1-
  • алонсо-
  • хамилтън-
  • спа-
  • белгия

Спечели десета победа през сезона

Верстапен триумфира на "Спа" - 1
Снимка: БГНЕС

Нидерландският пилот на "Ред Бул" Макс Верстапен спечели Гран при на Белгия във Формула 1 и постигна десетата си победа в 12 старта от началото на сезон 2023.

На пистата "Спа“ световният шампион потегли от шеста позиция на стартовата решетка, но успя да поведе колоната в 17-ата обиколка и до края не изтърва лидерската позиция за осмия си пореден успех.

Верстапен бе улеснен от факта, че потегли с меките гуми, а над пистата така и не заваля, което му спести поне едно влизане в бокса. Губещите от това, че времето над Белгия остана слънчево, бяха пилотите, заложили на среднотвърдите гуми.

Още на старта британецът Люис Хамилтън (Мерцедес), испанецът Карлос Сайнс-младши (Ферари) и австралиецът Оскар Пиастри (МакЛарън), които тръгнаха от трета, четвърта и пета позиция, влязоха в колизия при подхода към първия завой. От нея пострадаха Сайнс и Пиастри, като австралиецът удари и стената и още преди края на първата обиколка отпадна. Малко по-късно Сайнс също приключи участието си в състезание и единствено Хамилтън остана на пистата.

Сблъсъкът на старта между Хамилтън, Сайнс и Пиастри позволи на Верстапен да спечели две позиции в колоната веднага след появата на зелените светлини. Нидерландецът имаше много по-добро темпо от конкурентите си. След като преодоля Хамилтън и Льоклер, се оказа точно зад гърба на Перес.

Мексиканецът успяваше да задържи позицията си няколко обиколки, но в 17-ата бе задминат на една от правите и до края нямаше как да се бори с устремилия се към трета поредна световна титла Верстапен.

Нидерландецът финишира с време от 1 час, 22 минути и 30.450 секунди. Единственото, което раздели Верстапен от перфектния уикенд, бе загубената точка за най-бърза обиколка. Тя отиде на сметката на Люис Хамилтън, който три обиколки преди края влезе в бокса за смяна на гумите, за да може да направи най-бързия тур на пистата - 1:47.305 минути.

Перес финишира втори на 22.305 секунди зад Верстапен, а трети на 32.259 секунди остана Льоклер. Хамилтън завърши на 49.671 секунди зад победителя, а 42-годишният Алонсо допълни петицата с изоставане от 56.184 секунди от победителя. Шестият Джордж Ръсел вече бе на повече от минута от победителя.

В генералното класиране Верстапен води с 314 точки, следван от Перес със 189, Алонсо със 149 и Хамилтън със 148. Льоклер и Ръсел са пети и шести с по 99 точки.

При конструкторите води Ред Бул с 503 точки, пред Мерцедес с 247 и Астън Мартин със 196. Ферари е на четвърто място със 191

За пилотите във Формула 1 предстои триседмичната лятна пауза, а сезонът се възобновява с Гран при на Нидерландия на 27 август.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    12 4 Отговор
    Който от пилотите да седне в набаралите ваксата коли от "Ред Бул" , ще печели победи!

    Коментиран от #3

  • 2 Леля Гошо

    10 4 Отговор
    Уж най великият, най бързият, най небеличкият за нищо не става, ако не е с най добрата кола
    .
  • 3 РЕАЛИСТ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "дядо поп":

    Не който и да било. Трябва да е правилният човек от Белгия. Измислената държава е пред разпад и трябва с победи във Формула 1 да я стимулираме. Това е буферна държава и ние англосаксонците държим на нея. Нищо, че едните мислят, че да холандци, а другите французи. Имах приятелско семейство от Белгия и ми казаха, че никой не смята себе си за белгиец. Ама Верстапен бил белгиец.

    Коментиран от #4

  • 4 Леля Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    При тях е ясно, по името се познава кой е валонец ( французин) и кой е фламандец (холандец)