Last news in Fakti

17 Август, 2023 23:14 3 140 6

Лудогорец разпиля Астана, „орлите“ ще спорят за групи на ЛЕ с Аякс

  • лудогорец-
  • лига европа-
  • астана

Шампионите биха с 5:1 в Разград

Лудогорец разпиля Астана, „орлите“ ще спорят за групи на ЛЕ с Аякс - 1

Шампионът на България – Лудогорец Разград, изигра фантастичен мач срещу Астана и направи на „пух и прах“ казахстанския шампион, побеждавайки го с 5:1 на реванша в Разград и така си гарантира със сигурност групи на европейски турнири през новия сезон.

„Орлите“ трябваше да наваксват пасив, след като загубиха с 1:2 визитата си преди седмица в Нур-Султан, но след изключително второ полувреме и фантастични голове в хода на срещата елиминираха водения някога от Станимир Стоилов казахстански първенец.

Бърнард Текпетей даде аванс на разградчани с много красив гол в 25-ата минута, но Дембо Дарбо изравни резултата на „Хювефарма Арена“ три минути по-късно.

През втората част обаче Лудогорец „награби“ напълно своя опонент и реализира четири безответни гола, за да си гарантира плейофна елиминация за групите на Лига Европа срещу четирикратния европейски клубен шампион – Аякс Амстердам.

Иначе, Якуб Пьотровски прониза съперника с мощен шут в 47-ата минута, а три по-късно Текпетей „копира“ колегата си и с нов изумителен шут покачи за 3:1.

Шоуто на двамата продължи, а полякът направи 4:1, след като миг преди това Ноа Сонко Сундберг нацели гредата на казахстанците, а в 68-ата капитанът Кирил Десподов също се записа сред голмайсторите, вкарвайки за 5:1.

Така, Лудогорец със сигурност ще играе в турнирите на УЕФА поне до декември, след като ще участва или в групите на Лига Европа или в тези от Лигата на конференциите при разочароващ развой на елиминацията с 36-кратния шампион на Нидерландия.

В 76-ата минута от двубоя пък Йованчич от гостите беше изгонен от английския рефер Антъни Тейлър.

В третата минута Текпетей проби със "запазена марка" от ганаеца отляво и нахлу в наказателното поле на казахстанците. №37 не понечи този път да шутира по диагонала и потърси Кирил Десподов, който беше сам, но капитанът на "орлите' не успя да укроти топката, след което да шутира.

В шестата Якуб Пьотровски намери с отличен пас вляво Текпетей, но Душан Йованович с крак опита да изчисти топката, но фаулира грубо крилото на Лудогорец. Антъни Тейлър не декорира десния бранител на "жълтите", а Десподов центрира добре от фала.

След него се получи суматоха пред вратата на Чондрич, като накрая Текпетей шутира от легнало положение, но неточно. След осем минути игра Пьотровски шутира с левия крак от средно разстояние, но право в ръцете на Чондрич. В 13-ата минута Десподов беше видян отлично пред наказателното поле на Астана и капитанът шутира с десния крак, ала стражът на казахстанците с една ръка изби удара му.

След корнера се откри отличе шанс пред Оливие Вердон след разбъркване в наказателното поле на госта, но ударът на бенинеца беше блокиран от Чондрич с тяло. В 16-ат шут на Клод Гонсалвеш дойде над напречната греда на казахстанския първенец. По-малко от две минути след това Десподов за пореден път опита удар към вратата на Астана, но неточно.

Натискът на "орлите" логично даде резултат в 25-ата минута. Бърнард Текпетей овладя пред наказателното поле на Астана. Последва финтиране спрямо бранител на гостите, за да отправи изключително мощен удар с левия крак, който не остави никакъв шанс на Чондрич да се намеси - 1:0.

Радостта след гола на "орлите" трая четири минути, след като казахстанският шампион изравни. Топката беше центрирана в наказателното поле пред Симон Слуга, а Дембо Дарбо се извиси с глава пред Вердон и я насочи във вратата на хърватския страж на разградчани.


Осем преди края на първата част Руан Секо пресира добре стража на Астана, който сбърка и подаде към Десподов. Звездата на родния шампион отправи удар, но право в ръцете на стража на съперника. Следващите минути в североизточната част от страната ни бяха малко по-спокойни, а в заключителните секунди на първата част Текпетей даде подканващо центриране в полето на Астана към Секо и Десподов, но двамата не тръгнаха да атакуват топката и тя излезе аут.

На почивката Ивайло Петев реши да извади Оливие Вердон, а на неговото място се появи Игор Пластун. Втората част започна магически за "орлите", които дръпнаха отново напред в резултата. Халфът Якуб Пьотровски получи в половината на Астана и имаше огромно пространство пред себе си. Полякът напредна и шутира много силно в долния ляв ъгъл на Чондрич, като вратарят на Астана нямаше шанс да се намеси - 2:1.

Красивите голове в Разград продължиха, а в 50-ата минута Лудогорец пое контрола в общия резултат срещу Астана. Бърнард Текпетей се освободи отляво и напредна по диагонала, след което отправи зверски мощен изстрел с левия крак, а топката финишира в сглобката на Чондрич за 3:1.

В 53-ата минута пък дойде ред на Марсел Хайстер да опита силен шут от дистанция, но опитът на крайния бранител, дошъл през лятото в Разград, отиде над напречната греда на Астана. Tри минути по-късно Десподов направи добър рейд по десния фланг и видя в наказателното поле включилия се в нападение Аслак Фон Витри. Нидерландецът стреля с десния крак, но вратарят на гостите този път се намеси.

Настроението в играта на домакините продължи да бъде на изключително ниво, а в 58-ата минута Якуб Пьотровски също заби втория си гол в срещата. Ноа Сонко Сундберг засече с глава след корнер, а топката се отби в напречната греда на Астана след лека намеса на Чондрич. Тя се върна у Пьотровски, а полякът отблизо нямаше как да сбърка - 4:1.

След час игра пък Руан Секо се понесе през средата на терена и сви вляво за Текпетей. Ганаецът се озова сам диагонално срещу Чондрич и можеше да оформи своя хеттрик в срещата, ала този път стражът на Астана реагира добре и изби в ъглов удар. В 61-ата минута и Иван Йорданов се включи в канонадата от изстрели към казахстанската врата, но опитът на юношата на "орлите" отиде встрани.

В 68-ата минута от двубоя дойде моментът и за капитана на българския тим - Кирил Десподов. Лидерът на "орлите' беше изведен вдясно след отлично виждане на Руан Секо. Българският флангови футболист загърби бранител на Астана и с премерен удар с левия крак прати топката за пети път в мрежата на казахстанския тим.

В 72-ата минута диагонален шут на Кирил Десподов беше париран от човека под рамката на вратата на Астана. Минута по-късно Дарбо опита с гръб и пета да премине топката край Симон Слуга, но хърватинът действа внимателно и спаси удара на нападателя на Астана.

В 76-ата минута от двубоя Йованчич задържа Кирил Десподов вляво, който се откъсваше напред и реферът Антъни Тейлър му показа втори жълт картон, за да доиграе Астана мача с 10 души.

Две преди края Пьотровски с пета прати топката между краката на противников бранител и изведе Спас Делев в наказателното поле на Астана. Българинът не понечи да стреля, а потърси Кайо Видал вляво, но бразилецът закъсня да тръгне и ситуацията не продължи да бъде опасна за госта от Нур-Султан.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин 🇧🇬

    1 14 Отговор
    Браво на Бешкташ с Аякс обаче няма да им върже.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор
    Честито на Лудогорец
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.