Last news in Fakti

19 Август, 2023 11:30 3 082 17

Треньорът на Салимова: Играта й трябва да влезе в учебниците

  • нургюл салимова-
  • живко жеков-
  • шахмат-
  • спорт

Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система

Треньорът на Салимова: Играта й трябва да влезе в учебниците - 1

Живко Жеков от години е треньор на Нургюл Салимова в шахматен клуб Бургас 64. 20-годишната българка постигна огромен успех, класирайки се за финала на Световната купа, а в интервю за "Телеграф" наставникът ѝ заяви, че тя тя вече е част от елита на професионалния женски шах.

- Г-н Жеков, честито класиране на Нургюл на финала на Световната купа! Като гледахте днешните партии, какво си мислехте?
- Ако трябва да съм честен, не ги гледах онлайн, пазя си нервната система (смее се). Чаках да ми кажат резултата и тогава проследявах ходовете. Но от това, което видях, Нургюл показа стабилна психика и много смела и талантлива игра! Коментарите, които вървят на живо от гросмайсторите, които следят партиите, са изпълнени със суперлативи за нея. Победата, която направи в първата партия с контрола от 10 минути, трябва да влезе във всички учебници за атакуваща игра, с жертвата на топа и с хода на офицера и последвалия неспасяем мат. Направо велико! При това Нургюл би Музичук, която е три пъти световна шампионка именно на бързия шах, така че е още по-сладко! Да я победиш на нейна територия, с целия ѝ щаб там, с всичкия ѝ опит, направо нямам думи!

- А Нургюл е сама в Баку...
- Да, сам сама е там. Комуникираме си само по скайпа. Говорим главно, когато ѝ е тежко. Когато бие, не се обажда.

- Кога за последно я чухте и какво ѝ казахте?
- Вечерта преди решителните партии. Казах ѝ, че всичко е постигнато и оттук нататък да играе спокойно и смело напред!

- С това класиране за финала тя влиза и в турнира на претендентките за световната титла...
- Да, точно така. Класира се и за веригата Гран при при жените за следващите 2 години и всъщност тя влиза в топ професионалния женски шах. Нейното име ще се спряга оттук нататък в световния женски шах, особено след днешния успех и без значение какво ще стане на финала. Защото победата ѝ над Музичук не бе все едно се е промъкнала, а напротив – показа игра, която заслужава уважение и прави впечатление. Излезе от тежки психологически и игрови позиции, така че само уважение!

- Какви са шансовете на Нургюл срещу рускинята Александра Горячкина на финала?
- Познаваме я отдавна, тя е топ състезател. Макар да е от младото поколение, Нургюл не е играла досега с нея на класически шах. Регламентът ще е същият като на полуфинала, но рускинята да се страхува – тя има какво да защитава. Ние излизаме да бием, ако можем! Но и това, което Нургюл направи до този момент, е велико!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    23 5 Отговор
    като нищо може да заиграе за Турция / нашите не се научиха , че всичко , дори и в шаха става с пари
  • 2 Браво на

    36 2 Отговор
    момичето!
  • 3 Голата истина

    9 5 Отговор
    Има силни мускули яка е

    Коментиран от #5, #8

  • 4 Браво

    37 2 Отговор
    Това е талант даден от природата..... Толкова плюха,че Наим Сюлейманоглу е избягал ,а български треньор го обучил. Защо тогава този треньор не обучи за цялата си кариера друг като Наим Сюлейманоглу?

    Коментиран от #17

  • 5 гост

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Голата истина":

    Подритваш си здравната книжка
  • 6 зреене

    30 3 Отговор
    Айде,малко повече кОлтура! Играе момичето,красавица е,всичко й е шест.
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    19 1 Отговор
    Шахмата в бг,а дори и в Народна Република България е винаги 49спорт.по Време на социализма,можеше да се живее,ако си Силен играч от Шахмат.В демокрацията и след компютърното чудовище ,което 2000г започна да унищожава шахмата е невъзможно да се изхранваш само от участие по турнири.В бг,няма пари,не само за шах.В бг има пари за определена прислойка към Държавата.Нюргюл Селимова играе качествен шах за,което като Грошмайстор и Двукратен шампион на Народна Република България ,я Поздравявам!БРаво!Браво!Браво!

    Коментиран от #13

  • 8 Вярно е ,

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "Голата истина":

    но мускулите ѝ са в мозъка . Да е жива , здрава и щастлива , където и да е !
  • 9 Сандо

    17 2 Отговор
    Поздравления за треньора и.Интересно ми еда чуя какво е мнението му за бавната и игра в дебюта,заради което тя изпада в цайтнот?Но пък оттам нататък е наистина великолепна и наваксва загубата на време.
  • 10 Немо

    29 0 Отговор
    Много голям успех на момичето, поздравления за семейството и най вече, за дългите години лишения в името на дъщеря им. Дано само хвалбите сега да не и дойдат в повече и да продължава все така. Шахматът е доста встрани от прожекторите и големите пари, за съжаление, и ако не се намери адекватно финансиране за нея и треньорът и, много скоро тя вероятно ще замине да се състезава за друга държава. Няма да я упрекна за това, но би било жалко, такива таланти не се раждат всеки ден
  • 11 един

    27 0 Отговор
    Браво момиче! На фона на негативните новини свързани с България през тази седмица,мисля че твоят успех частично ни отсрами пред света,още веднъж браво!
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 0 Отговор
    БРАВО
  • 13 шааа

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Това "грошмайстор" е случайно или нарочно така написано?

    Коментиран от #15

  • 14 разбихте ли кода

    3 3 Отговор
    Глозга ме мисъл такава,
    кажете какво тука става?
    Защо няма негриатянки
    плувкини, шахматки
    или поне тънки фиданки?
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "шааа":

    това е каламбур.Аз съм истински Гросмайстор.Едно време Спиро за вас Гросмайстор Спиридонов..Мисля,че почина ,той пускаше този каламбур.Лична аз съм изкарвал добри пари от шаха ,но никога парите не са били водещи.не съм сигурен но Спиридонов май почина някъде във Франция.Всичко ,което става в спорта,въпреки Държавата ,всъщност има много здрава причинна основа.Включая и шахмата.Финалите ,които съм играл бяха повече от 2/3 силно титуловани повечето гросмайстори и то от старата школа!
  • 16 Битката при Черномен

    4 0 Отговор
    Била е сама в Баку. Турчинът е най-опасен когато е сам срещу всички.
  • 17 Сандо

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Не бъркай нещата - Наим е уникално явление,такива се раждат веднъж на сто години.Това не ти е да излезеш на улицата,да хванеш някой за ушите и да го направиш ШАМПИОН.