Last news in Fakti

19 Август, 2023 14:00 1 557 9

Сензацинно! Новият селекционер на Англия може да бъде жена

  • сарина вигман-
  • футбол-
  • англия

Той не изключи възможността старши треньорката на женския отбор Сарина Вигман да поеме същата роля, но в мъжкия тим

Сензацинно! Новият селекционер на Англия може да бъде жена - 1

Следващият селекционер на Англия може да е жена, разкри главният изпълнителен директор на Футболната асоциация в страната Марк Булингам. Той не изключи възможността старши треньорката на женския отбор Сарина Вигман да поеме същата роля, но в мъжкия тим. Това би могло да стане, когато Гарет Саутгейт отстъпи мениджърския пост. Договорът му изтича пред 2024 г.

Утре женският тим на Англия ще играе за титлата срещу Испания на Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия. Преди историческия мач за "лъвиците", Булингам заяви, че с удоволствие би предложил на Вигман да поеме мъжкия отбор и вярва, че тя може да направи „всичко, което поиска“ във футбола.

„Хората казват, че това трябва е най-добрият човек за тази работа или може би най-достойният. Но защо трябва да е мъж? Мисля, че нашият отговор винаги е бил, че мениджърът на „Трите лъва“ трябва да е точният човек за този пост“, заяви пред американските медии Булингам.

„Смятаме, че Сарина върши страхотна работа и се надяваме да продължи да го прави още дълго време. Мисля, че тя може да прави всичко, което пожелае във футбола. Ако в някакъв момент в бъдещето реши, че иска да стане треньор на мъжете, тогава ще се получи наистина интересна дискусия, не смятате ли така?
Ние търсим най-добрият човек за поста. А ако най-добрият човек е жена, тогава защо не? Сарина преобрази женската ни селекция и смятаме, че тя върши брилянтна работа.

Обсъждаме различни кандидатури за националните отбори. Имаме доста опции за избор на мъже или жени за треньорските постове. Мисля, че групата от кандидатурите за националните отбори винаги може да се промени. Но не харесвам мисленето, че трябва само мъж да е мениджър на Англия", категоричен беше Булингам.

53-годишната Вигман застана начело на женския отбор на Англия през август 2020 г., като замени на поста Фил Невил. Преди това треньорката изведе родната си Нидерландия до титлата на европейското първенство за жени през 2017 г., а две години по-късно "лалетата" стигнаха до финала на Световното първенство. Миналата година Вигман напари Англия европейски първенец на шампионата, който се проведе на Острова. Нидерландката е определяна три пъти за най-добрия треньор на FIFA за жени, избирана е и треньор и спортна личност на годината на британската телевизия BBC.

Към днешна дата единствената жена, която е ръководила професионален мъжки отбор в Англия, е Хана Дингли, която прекара 13 дни като временен мениджър на Форест Грийн Роувърс през юли, преди да бъде заменена от Дейвид Хорсман.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д. Иванков

    14 1 Отговор
    Прекалявате с тая смяна на пола... Знам, че може, ама... хайде не.
  • 2 Сандо

    7 0 Отговор
    Жената доказано разбира от футбол и оставя впечатление за доста твърд характер.Само не зная как ще им издържи на пиенето?

    Коментиран от #6

  • 3 Мдааа

    8 1 Отговор
    Може да е от някой неизвестен нам пол! Това много ще помогне на националния им обор!
  • 4 Найк

    4 1 Отговор
    Най добре Саутгейт да остане треньор,а тя да му бъде помощник,тъй като все пак сигурно има какво още да научи.
  • 5 разбира се

    11 5 Отговор
    Толкова жени има, които ръководят не 20 мъже,а поне 300 мъже и толкова жени.... След като си разбира от работата, какво пречи. Ние като имахме мъже за треньори колко успехи сме постигнали
  • 6 Те кат са напият

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сандо":

    Всички ще и се разпишат на фланелката! Щастлива дружина ще са, всички екстри на една ръка разстояние! А след победа, ми бе и всички заедно да и се разпишат та чак до сутринта!
  • 7 завод

    1 1 Отговор
    Сензацинно! Новата селекционерка на Англия ще бъде жена! НЕ "МОЖЕ",А ЩЕ Е. Щом са ни го подметнали,значи така ще стане. Казали са го, за да ни подготвят за взрива в общественното мнение. Сенсейшънъл! Хоп-троп.
  • 8 гост

    4 2 Отговор
    Като гледах женските отбори на Англия, Швеция, Испания какъв грамотен футбол играят, колко са технични и ВСЕОТДАЙНИ няма "мъжки" отбор от т.н. " ЕФБЕТ ЛИГА", който да не могат да бият !
  • 9 Дизи Лизи

    1 0 Отговор
    ЛГБТQ+ е щастливо да чуе това!