Last news in Fakti

25 Септември, 2023 09:17 1 655 1

Карл Люис, Христо Стоичков и Богдан Паташев дариха уникати на Историческия музей в Пазарджик ВИДЕО

  • карл люис-
  • ватикана-
  • богдан паташев-
  • христо стоичков-
  • дарение-
  • уникати

Изложбата "Личности и събития в българския спорт" беше обогатена с ценни експонати

Карл Люис, Христо Стоичков и Богдан Паташев дариха уникати на Историческия музей в Пазарджик ВИДЕО - 1

Изложбата "Личности и събития в българския спорт" беше обогатена с експонати, дарени от Карл Люис и Ватикана, предаде БТА.

Носителят на девет златни олимпийски медала и на званието "Почетен факлоносец на мира" Карл Люис лично предостави за експозицията щафетна палка от негово участие в световно състезание. "Тя е от времето, когато САЩ винаги финишираха първи", обясни американският атлет. Той добави също, че олимпийските му медали са в музея "Смитсониън", тъй като по думите му "всички постижения трябва да се споделят с хората".

Карл Люис е гост на Пазарджик по покана на общината, организацията „Пробег на мира“, Асоциация „Докосни дъгата“ и Сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“.

От името на папа Франциск досегашният извънреден и пълномощен посланик на Република България при Светия престол във Ватикана Богдан Паташев обогати колекцията с малка топка на ватиканския тим с логото на Ватикана, с подпис и снимка на папата от 25 август т.г. Папата е един от човеците в момента, които се стараят да вдъхновяват за мир, посочи посланик Паташев. Той сподели, че папа Франциск е откликнал с радост за каузата, която вдъхновява. В новооткритата „Градина на света“ в Пазарджик Ватикана има свой кът със засадено маслиново дръвче, предоставено от Светия престол.

Пред посетителите на изложбата кметът на Пазарджик Тодор Попов каза, че „от малък Пазарджик и малка България ние дадохме едно ясно послание - искаме да живеем в мир“. Той добави, че Регионалният исторически музей в Пазарджик е единственият в страната, който има експозиция, представяща българските спортни успехи. „Най-добрият посланик на света е успешният спортист. Когато човек има мечти и кауза, той може да ги постигне. Имаме нужда от добрият пример и съм горд, че ние го показваме“, добави още Попов.

Изложбата „Личности и събития в българския спорт“ включва дарения от известни български спортисти и е предоставена от д-р Денислава Ангелова, председател на Асоциация „Докосни дъгата“. Експозицията може да бъде разгледана в Пазарджик през следващите шест месеца, като се предвижда след това да се превърне в пътуваща. Сред представените в изложбата са тенисистът Григор Димитров, олимпийският и двукратен европейски шампион в бокса Петър Лесов, шампионите по борба Станка Златева и Армен Назарян, златният медалист от младежките олимпийски игри и европейски шампион по вдигане на тежести за мъже Божидар Андреев и гимнастичката Ренета Камберова.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 плюс минус

    0 0 Отговор
    Не разбирам от футбол, но уважавам българския отбор на Световното 94 г.
    Но.....защо Стоичков се вихри в рекламите на чужда стокова верига?
    За пари? Може би има достатъчно.
    За слава? И това си има предостатъчно.