Last news in Fakti

26 Септември, 2023 11:40 1 231 7

Започна делото за допинг срещу Камила Валиева

  • камила валиева-
  • фигурно пързаляне-
  • допинг-
  • дело-
  • спорт

Валиева може да бъде лишена от доста от титлите си, включително олимпийското злато в отборната надпревара от Игрите в Пекин 2022

Започна делото за допинг срещу Камила Валиева - 1

Спортният арбитражен съд (КАС) ще започне днес изслушване по делото за допинг срещу руската фигуристка Камила Валиева. Заседанията ще продължат три-четири дни, а решението ще бъде обявено след няколко седмици или месеци, съобщава ТАСС.

Валиева може да бъде лишена от доста от титлите си, включително олимпийското злато в отборната надпревара от Игрите в Пекин 2022.

Изслушванията ще се проведат при закрити врати в Лозана (Швейцария), от 26 до 28 септември, като още един ден е посочен като резервен.

В делото участват Световната антидопингова агенция (УАДА), Международният кънки съюз (ИСУ) и Руската антидопингова агенция (РУСАДА). И трите организации не са съгласни с януарското решение на Дисциплинарната антидопингова комисия на РУСАДА по случая Валиева. Тогава фигуристката беше призната за виновна в нарушаване на антидопинговите правила, но избегна сериозно наказание, тъй като от комисията не намериха умисъл в действията ѝ, а решиха, че забраненото вещество триметазидин е попаднал в тялото ѝ не по нейна вина.

Валиева беше лишена само от титлата шампионка на Русия, спечелена през декември 2021 година, тъй като тя даде положителния тест именно на това състезание.

17-годишната рускиня даде положителен тест за забраненото вещество "триметазидин". То беше открито в пробата ѝ от 25 декември 2021 година, но резултатът от теста беше обявен едва през февруари по време на игрите в Пекин. По това време тя вече беше спечелила злато в отборния турнир.

Камила Валиева беше допусната до участие в индивидуалния турнир в Пекин 2022, в който зае четвърто място. Фигуристката е европейска шампионка от 2022-а и държи световните рекорди за най-високи оценки в кратката, във волната програма и в общия сбор.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандо

    11 4 Отговор
    По презумпция на Запада всяка рускиня е или виновна,или много виновна.Край!

    Коментиран от #3

  • 2 Олимп

    11 3 Отговор
    Освен Армстронг в колоезденето, няма нито един американски спортист хванат с допинг, нито братята Уилямс, нито плувци и лекоатлети, нито никой на никоя олимпиада. Почти всички топ спортисти взимат някакви видове лекарства за възстановяване, някои привилегировани изобщо не ги проверяват.

    Коментиран от #4

  • 3 Западът никога

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сандо":

    Не греши!
  • 4 Има и други

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Олимп":

    Много известни лекоатлети и лекоатлетки.
    Валиева я следя в Русия, пораснала и понъпълняла и не изпълнява нито един четворен скок в новата си програма. Медикаментът е подобен на мелдония на Шарапова и помага на физическата издържливост чрез сърдечната дейност. Тутберидзе има нова порция от 14-15 годишни, които са леки и изпълняват четворни скокове. Щом излязат от пубертета, вече са само на тройни. За мен проблем са тези с медицински изключения- сестри Уилямс, Рафаел Надал, някои британски колоездачи, "астматици"
  • 5 Авеее

    5 0 Отговор
    Някой може нарочно да е скроил номер на Камила Валиева,за да не участва в състезания и да отнеме всичките златни медали. Това е. Но...... ще дойде времето,г-ца Валиева отново да се върне на леда и да ни радва!
  • 6 това избирателно

    2 0 Отговор
    отношение към руските спортисти ни е известно 70% от западняците са асматици и за тях не важат допинг тестовете всичко им е позволено рускиняра да е ползвала и крем за нос с енфидрем ще я заключат кво да се прави различен стандарт в спорта към РУСКИТЕ спортисти да странно е отношението на международната допинг полиция и там парите играят...има недосегаеми!
  • 7 факти само истински

    2 0 Отговор
    така де да се научат и руснаците да си плащат на международната допинг полиция и нямат грижи!