Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 13:30 866 0

Жоан Лапорта: Барса се бори със социологически мадридизъм, който изстрада много

  • барселона-
  • жоан лапорта-
  • футбол-
  • реал мадрид-
  • ла лига

Колкото повече се опитват да ме затруднят, толкова повече обичам Барса

Жоан Лапорта: Барса се бори със социологически мадридизъм, който изстрада много - 1

Президентът на Барселона Жоан Лапорта е категоричен, че обвиненията към него и клуба по случая “Негреира” са неоснователни и са плод на реваншизъм от страна на поддръжници на Реал Мадрид. Босът на каталунците вече официално е проверяван по подозрения за подкуп в мащабно разследване, обхващащо две десетилетия дейности на Съдийската комисия на Испания.

“Няма за какво да се хванат, феновете трябва да спокойни. Няма никаква продължителна корупция”, заяви Лапорта в интервю за “Радио Каталуня”.

“Свидетели сме на кампания срещу Барса, защото като цяло е налице един социологически мадридизъм, който изстрада много по време на първия ми период в клуба. Те не искат това да се повтаря, защото тогава много ги болеше. Готови са на всичко”, продължи президентът на “лос кулес”.

Лапорта беше начело на Барселона и в периода 2003 - 2010 г.

“Свикнали сме да се борим срещу това. Мадридизмът е в медиите и в спортния свят като цяло. Трябва да го приемем за нещо нормално. Колкото повече се опитват да ме затруднят, толкова повече обичам Барса. Така само ме предизвикват”, надъхан е директорът.

През март тази година прокурорите започнаха разследване за предполагаеми плащания на повече от 7,3 милиона евро в период на 17 години към фирми, собственост на Хосе Мария Енрикес Негреира – заместник-председател на Съдийската комисия на испанската футболна федерация в периода от 1993 до 2018 година.

През миналия месец съдия-следователят Хоакин Агире Лопес каза, че Барселона може и да се е облагодетелствала от подкупи и постави клуба под разследване по подозрение за „активна корупция”. Сега Агире постави като заподозрени Лапорта и „всички онези, които са били членове на Борда на директорите на клуба по време на неговия мандат или които са имали реална власт при вземането на решения за предполагаемо извършване на незаконни плащания“ на Негреира и неговия син, които са били титуляри на въпросните фирми.

“Няма никакви подкупи, защото Негреира не е официално лице, контрира Лапорта днес. - Доколкото знам, синът му е този, който движеше нещата. Просто сме използвали услуги, свързани с изготвянето на съдийски доклади. Имаме разписки за всички плащания, като сме получили 629 доклада и 42 диска с информация. Хипотезата на съдията е, че сме купували реферите, но те не са го доказали. И няма да могат, защото просто не е вярно”.

“Познавайки миналото на този съдия, знам, че се е стигало дотам, че да разследват самия него. Знам, че няма и за какво да ме обвиняват конкретно мен”, спокоен е Лапорта.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА