Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 10:10 1 726 2

Резултатите на Хамилтън и Льокрел от Гран При на САЩ бяха анулирани

  • люис хамилтън-
  • шарл льокрел-
  • гран при на сащ-
  • формула 1-
  • спорт

Двамата бяха дисквалифицирани, тъй като болидите им не са издържали проведената след състезанието техническа проверка

Резултатите на Хамилтън и Льокрел от Гран При на САЩ бяха анулирани - 1

Резултатите на Люис Хамилтън и Шарл Льокрел от Гран При на САЩ бяха анулирани. Двамата бяха дисквалифицирани, тъй като болидите им не са издържали проведената след състезанието техническа проверка. Победата спечели световния шампион Макс Верстапен от Red Bull.

Нарушението при двата болида на Mercedes и Ferrari е еднакво - по-тънка дървена планка на пода, което се счита за сериозно нарушение да правилника и се наказва с дисквалификация.

Решението на съдиите е взето, след като първоначално са изслушани представители на двата отбора. Според тях дървената плоскост се е износила прекалено заради неравната писта и проведеното в събота спринтово състезание, което пък е намалило броя на тренировките и възможността за по-прецизна настройка на колите.

Поставянето на дървена планка на пода на болидите става задължително след Гран При на Сан Марино през 1994 г., когато в рамките на състезателни уикенд загиват Роланд Раценбергер и Айртон Сена.

Преди настоящата двойна дисквалификация в историята на Формула 1 има само едно наказание за нарушение на правилото за дебелината на дървената планка на пода. Това се случва още през 1994 г., когато е анулирана победата на Михаел Шумахер в Гран При на Белгия. Тогава от Бенетон (отборът на Шуми) обясняват прекаленото износване на пластината с агресивно преминаване през един от шиканите.

В Гран При на САЩ Люис Хамилтън завърши на второ място, а Шарл Льоклер финишира шести. Анулирането на техните резултати налага пренареждане на позициите, даващи право на точки за класирането.

След двойната дисквалификация след победителя Макс Верстапен се нареждат Серхио Перес (Red Bull), Джордж Ръсел (Mercedes), Пиер Гасли (Alpine), Ланс Строл (Aston Martin), Юки Цунода (AlphaTauri), Алекс Албон (Williams) и Логан Сарджънт (Williams).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 попара

    0 1 Отговор
    И какво от това?