Last news in Fakti

29 Ноември, 2013 18:28 1 259 0

Може ли А група да спаси кариерите на Манолев и Божинов

  • валери божинов-
  • станислав манолев-
  • левски

И двамат е време да решат играе ли им се, или им се търка скамейката за пари

Може ли А група да спаси кариерите на Манолев и Божинов - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


През последните часове множество медии гръмнаха с новината, че Станислав Манолев и Валери Божинов са на път да преминат в Левски. Дали това ще стане, или не е спорно, тъй като и двамата футболисти дават по-скоро уклончиви отговори. Истината е, че и на двамата страшно много им се иска да са част от някой добър европейски клуб, където да прибират солидни заплати, но в същото време имат ужасна нужда от игрова практика, за да реанимират залинелите си кариери.

Божинов бе детето чудо на българския футбол. И до днес е най-младият футболист, дебютирал в италианската Серия А. Когато започваше, футболните анализатори го определяха като една от бъдещите звезди на световния футбол заедно с футболисти като Уейн Рууни, Сеск Фабрегас и Лео Меси. Е, всички знаем къде са те сега и къде се намира той.

През цялата си кариера Валери получаваше шанс след шанс. Смени Лече с Фиорентина, след това отиде в Ювентус, макар тогава торинският гранд да играеше във втория ешелон на италианския футбол. Последваха престои в Манчестър Сити, Парма, отново Лече и Спортинг Лисабон. И на нито едно място Валери не успя да се наложи. Докара го дотам, че да е резерва при смъртен случай в отбори, изпадащи от Серия Б.

Естествено, това може да бъде извинено с поредицата от тежки контузии, които го сполетяха в един етап от кариерата му. Факт е, че той има футболни качества, но като че ли никога не е имал характер на шампион. За него футболът сякаш е по-скоро блясък, лъскави коли и манекенки, а не игра с топка.

Статутът на твърда резерва и липсата на игрова практика превърнаха Валери във фиктивен футболист. Води се играч, но реално не практикува професията си. Сега той трябва да вземе решение. Може да заиграе в А група, без значение дали за Левски. Тук, ако не друго, той ще има гарантирано титулярно място и шанс донякъде да възвърне формата си.

Ясно е, че нивото на родното първенство не е особенно високо и ако Божинов вземе на сериозно предоставения му шанс, ще може бързо да блесне и до една-две години да се върне поне в любимата си Италия. Ако реши отново да тръгне из Европа за пари, независимо в кое първенство, той е заплашен да продължи традицията да е скъпоплатена резерва и да остане в историята като една от най-големите издънки на световния футбол.

Станислав Манолев пък страда основно заради неразбирателството между него и ръководството на ПСВ Айндховен. Когато напусна Литекс през 2009 г., за да поеме към холандския гранд, Манолев беше провъзгласен за новата звезда на родния футбол. Първите му три сезона при „филипсите“ потвърдиха това, като още с дебюта си той се наложи като титуляр в бившия носител на КЕШ. Кариерата му вървеше нагоре, играеше все по-добре за националния отбор и така започнаха слухове, обвързващи бъдещето му с отбори като Рома, Валенсия и дори Ювентус. 

Внезапните му проблеми с ръководството на тима и решението на бившия треньор на клуба Дик Адвокаат да го държи твърда резерва, отнеха инерцията в кариерата на Манолев. Краткият му престой във Фулъм не промени нещата, тъй като Мартин Йол го взе като резерва на Саша Ритер, а и обществена тайна е, че това стана по-скоро по настояване на звездата на тима Бербатов.

В момента формата на Манолев е ужасно паднала и едно пребиваване в родната А група определено може да му се отрази добре. Ако сега напук отиде в чужбина, най-вероятно ще го третират отново като твърда резерва. С неговата класа, само за един сезон у нас, той ще може да блесне, а с доброто си CV - да поеме на запад, този път като евентуален титуляр.

Каквото и да си говорим, Валери Божинов и Станислав Манолев могат да са полезни за националния отбор на България. За да бъдат такива обаче, те трябва да играят в клубните си отбори. Към този момент подобни перспективи май им се предлагат само от клубовете от А група. Привидното даване на заден ход в кариерите им  може да им се отрази добре.

В крайна сметка, спомняме си как анонимник като Гара Дембеле, дошъл от второто ниво на гръцкия футбол, само след един силен сезон в Левски успя да отиде в Бундес лигата. ЦСКА направи нещо подобно с провалилия приличната си кариера със своя проблемен характер Елиот Гранден. Той само след 6 силни месеца у нас заигра във Висшата лига на Англия. Сега е време Манолев и Божинов да решат играе ли им се, или им се търка скамейката за пари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА