Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 06:20 1 809 12

България близо до спечелването на първа титла в историята по шахмат за жени

  • шах-
  • шахмат-
  • жени-
  • спорт-
  • нургюл салимова-
  • белослава кръстева

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша

България близо до спечелването на първа титла в историята по шахмат за жени - 1

Националният отбор на България по шахмат за жени постигна пета поредна победа на европейското отборно първенство в Будва и с 14 мач-точки се доближи максимално до спечелването на първа титла в историята.

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша.

Успехът гарантира медал на българките, но те ще трябва да играят на същото ниво и в понеделник, за да грабнат трофея. Съперникът на България в утрешния девети кръг ще стане ясен по-късно днес.

Както и при вчерашната победа над Франция, България отново успя да поведе с 2:0 след победи над играещите с белите фигури Нургюл Салимова и Белослава Кръстева.

На втора дъска Салимова спечели за 39 хода срещу Оливия Киолбаса. Пътят към четвъртата поредна победа на българката в турнира бе постлан още в дебюта, в който тя успя да изненада съперничката си. Салимова имаше много по-добра позиция още на 18-ия ход и до края не отстъпи инициативата нито за момент.

На четвърта дъска Кръстева успя да матира Алиция Сливицка на 42-рия ход. И двете шахматистки направиха някои грешки след излизането от дебюта, но тези на Сливицка бяха много по-груби и в крайна сметка бяха наказани от Кръстева.

Така България трябваше да се пребори само за още половин точка в партиите между Моника Соцко и Антоанета Стефанова на първа маса и Йоланта Завадска и Гергана Пейчева на трета.

Соцко и Завадска, които бяха част от отбора на Полша, спечелил европейската титла през 2005 година, обаче дадоха максимален отпор. Дори и той обаче не стигна, за да бъде спрян българският тим, който в крайна сметка стигна до победата в мача.

Тя бе подпечатана от Стефанова, която в малко по-изгодна позиция реши да форсира трикратно повторение, което да донесе нужното реми.

В последната завършила партия Пейчева се бори до самия край, но в топовен ендшпил отстъпи пред Завадска, което обаче вече бе без значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азим

    19 0 Отговор
    Браво на българските шахматистки и успехи за спечелването на първенството!
  • 2 Анджо

    18 0 Отговор
    Дано докарат нещата до край.
  • 3 12343211

    14 0 Отговор
    УСПЕХ.
  • 4 всичко е от Лукаваго

    2 0 Отговор
    След 15 хода имаше нарисувано 2:0 за полякините. Пейчева разигра безнадежден Карокан и после напразно се абеше. Но гвоздеят беше при Кръстева. След дълъг размисъл нейната съперничка се отказа от печелившето 15 ...е:ф3 Тогава Белослава трябваше да избира между това да вземе две леки фигури и са попадне под разгромна атака или да даде дама за три фигури със същия ефект. Останалото е известно.

    Коментиран от #10

  • 5 Браво

    2 0 Отговор
    На тези симпатични момичета представят супер българия Не виждам кой може да ги спре Ще станат Европейски шампионки.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Последният кръг,бг играе с отборът на грузия.отборът на грузия е най квалифициран по ело на това европейско първенство.шансовете бг да не стане първа са само при победа на Азербайджан и загуба на българките.Да станат и двете вероятности е малко вероятно.вчера по дебют на 3та дъска стояхме зле, на вси други стояхме прилично и доста добре.Всички ,които играха от българките разбират шахмата,а това момиче Нюргюл има държане на голям шахматист.Антоанета можеше да играе на победа вместо Тф8 според мен Т8д6.получаваше се интересна позиция където разноцвета работи за нея ,а два топа на 7линия бият във въздуха.На 4та белослава кръстева игра с ....Лека ръка...За мен жребият в последният кръг е некоректно направен и е срещу бг....от човешки компютьр,но при тази игра са първи.При мъжете нашите другари от ,Германия водят и ще станат шампиони,защото уважават шахмата и го изучават в училища и университети,а плюс това и ни уважават!
  • 7 КПСС-БКП

    7 0 Отговор
    Браво на българките. Умни и красиви... Браво !
  • 8 България

    2 0 Отговор
    Браво
  • 9 Молба

    2 0 Отговор
    Не може ли да публикувате партиите, в които Нургюл и Белослава мачкат противничките си, заедно с коментар на известен шахматист?

    Коментиран от #12

  • 10 Втора молба

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "всичко е от Лукаваго":

    Е откъде ви е известно? Сподели. Къде можем да прочетем как са се развивали партиите?

    Коментиран от #11

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Втора молба":

    Гледам ги отчасти на ливе.на снеssгамеs.сом.нарочно така го пиша да не го изтрият ти го напиши на латиница това дето е с бг,алфабет.там също няма партии,от директното не можеш да се ориентираш.аз се ориентирам,но и на мен е трудно.не знам защо не могат да се отварят партиите.много интересен шах,на карлсен и немският младеж крамер.играят от 4,15следобяд наше време.
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Молба":

    Ако смяташ ,че двукратен шампион и многократен призьор не играл от 30г по турнири е достатъчно квалитетен за твоето желание да взема да ги коментирам.по миналата събота изнесох сеанс в хорбен...на 21дъски.ако познаеш резултата от три пъти ще ти коментирам това ,което дават по интернет.В неделя по миналата ФЦ Хорбен победи отбор,който не бяха побеждавали пълен с платени играчи .....дали не съм им помогнал макар ,а ...как мислиш.....Това е 5 лига на германия.Така и не разбрах само,защо като не им помага държавата в първенството им играе и карлсен и ананд и вси играчи????