Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 15:20 3 143 6

Историческо: Златна българска дама игра ключова партия с 40 градуса температура, в крайна сметка баща ѝ...

  • спорт

Виктория Радева е героиня на българския спорт

Историческо: Златна българска дама игра ключова партия с 40 градуса температура, в крайна сметка баща ѝ... - 1
Снимка: БГНЕС


Състезателката по шахмат Виктория Радева, която бе част от националния отбор, спечелил историческа първа европейска титла за България на шампионата на Стария континент в Будва, бе приета от кмета на Пловдив Костадин Димитров.

"Много съм щастлива да се прибера в Пловдив. Това е моят роден град, обичам си го много. Благодарна съм за подкрепата през годините.

Имахме мач с Азербайджан в шестия кръг, който се наложи да играя с 40 градуса температура и повръщане, но получих подкрепа от останалите момичета и успях да го изиграя. След срещата ме заведоха в бърза помощ.

Искам да отправя призив - имаме нужда от здрави семейства, които да изграждат млади и хубави хора", заяви Радева.

Бащата на Виктория - Славей Радев не скри емоциите си и призна, че за него е било сбъдната мечта да чуе българския химн в чест на своето дете, съобщи БТА.

Тимът на Азербайджан спечели сребърните медали на шампионата. Виктория Радева записа реми на трета дъска срещу представителка на този отбор. С ремита се отчетоха и Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на четвърта. Нургюл Салимова пък победи на втора дъска и пътят на България към златото се откри.

Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева - това са модерните героини на българския шахмат. Отборният шампион при дамите на ЕП 2023.

*На снимката са Антоанета Стефанова, която записа победа шедьовър на първа дъска в последния кръг на шампионата и Виктория Радева.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гориил

    15 1 Отговор
    Българската шахматна школа винаги е заемала челни места в международните шахматни ранглисти. Към постиженията на българската шахматна школа винаги са се отнасяли с преклонение и уважение. Дано в България все още има силни и волеви шахматисти. способен да преобърне световната шахматна дъска.
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Браво и Похвално
  • 3 Сандо

    10 1 Отговор
    Тъжното е,че след месец ще ги забравят.Дано да успеят дотогава да осигурят някакво финансиране за шахмата.Дано!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 5 Отговор
    Шахмата създаде компа и изкуственият интелект.Но компа и ИИ унищожиха шаха.
  • 5 редник

    5 0 Отговор
    Браво!
    Здраве и още много успехи!
  • 6 Кольо,

    1 2 Отговор
    Хайде сега някой да ми каже какво в личен план го топли,мен абсолютно нищо...
    Аз си получавам пенсията която съм я заработил честно и с труд,а шах играя доста добре за развлечение!