Last news in Fakti

27 Декември, 2023 21:29 1 458 2

Фамилия Глейзър са спечелили 1,3 милиарда паунда от Ман Юнайтед

  • глейзър-
  • манчестър юнайтед-
  • продажба-
  • акции

Американците купиха клуба през 2005 година за около 800 милиона паунда

Фамилия Глейзър са спечелили 1,3 милиарда паунда от Ман Юнайтед - 1
Снимка: Факти.бг/Архив

Семейство Глейзър ще прибере около 715 милиона паунда след завършване на сделката със сър Джим Ратклиф, която бе обявена вечерта на 24 декември, информира вестник “Телеграф”. Така печалбите на американците ще достигнат около 1,3 милиарда паунда печалби от клуба в продължение на тяхното 18-годишно управление на отбора от “Олд Трафорд”.

Фамилия Глейзър са осъществили предишни продажби на по-малки пакети акции през годините, които са им донесли 465 милиона паунда, а също така са получили дивиденти на стойност около 150 милиона паунда. Шестимата братя и сестри от американското семейство притежават малко над 110 милиона акции клас Б, а продажбата на 25% от тях на договорената цена от 33 долара ще им донесе печалба от около 909 милиона долара (715 млн. паунда).

Самата сделка с британския милиардер Ратклиф ще бъде на стойност около 1,3 милиарда паунда, но само 715 млн. от тях ще отидат по сметките на американците за техните акции клас Б, останалите ще са за толкова акции от клас А на миноритарни акционери, които са с по-малко право на глас. Самата сделка ще бъде официално завършена след няколко седмици, когато получи официално разрешение от Премиър лийг след преминаване на определени тестове. След това Ратклиф ще поеме оперативното ръководство на Манчестър Юнайтед, макар че ще е миноритарен акционер в сравнение с цялото семейство Глейзър, но не и спрямо всеки един от братята и сестрите по отделно.

Закупуването на Манчестър Юнайтед от Малкълм Глейзър през 2005 година за около 800 милиона паунда се случи основно със заеми, а впоследствие той прехвърли около 500 млн. на самия клуб, като по този начин "червените дяволи" сами трябваше да изплащат заемите по собственото си закупуване от американеца.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    3 1 Отговор
    Е па,малко ли мачове уговориха евреите за толкова години в Манчо? А балъците залагат.После ,що имало кинти и за Рачков (Храчков)?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.