Last news in Fakti

3 Януари, 2024 19:44 1 984 6

Поезия на терена: Един от най-великите моменти на България (ВИДЕО)

  • футбол

С Георги Аспарухов и Димитър Якимов България е била световна сила

На 29-и декември 1965 г. България изиграва един от най-великите си мачове по футбол. Побеждаваме на неутрален терен в Италия, тимът на Белгия.

Резултатът е 2:1 за "лъвовете". Георги Аспарухов бележи и двата гола за България.

Отборът на България сега се намира в упадък спрямо показваното от Гунди и съотборниците му.

Може да се насладите на архивни кадри на БНТ в YouTube от плейофа с Белгия и как България се класира за Световното през 1966 година, когато участниците на Мондиала са 16.

От 1:22 минута на видеото до 1:29 Димитър Якимов лидер на ЦСКА и Георги Аспарухов лидер на Левски правят една от най-великите комбинации в историята на българския футбол. Митата разсича защитата на белгийците с ювелирен пас, Гунди пък овладява топката по начин, който сякаш в модерния футбол не може да се види, завършващият удар пък е класика бърза топка по земята.

Състав на България за мача: Георги Найденов, Александър Шаламанов, Иван Вуцов, Борис Гаганелов, Димитър Ларгов – капитан, Добромир Жечев, Петър Жеков, Стефан Абаджиев, Георги Аспарухов, Димитър Якимов, Иван Колев.

В началото на 2024 година, може да си пожелаем един ден футболна България пак да е толкова силна:


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    5 26 Отговор
    Гунди от ДС освен футболист е бил и добър шофьор.

    Коментиран от #4

  • 2 Пловдив

    7 2 Отговор
    Велик мач, без съмнение! Но половин година по-късно се проваляме с гръм и трясък на СП в Англия с три загуби и голова разлика 1:8.
  • 3 добър

    4 9 Отговор
    завършек на атаката за футболист средно ниво.
  • 4 Личи си

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Че си Чорбарче .

    Червен Чаршаф си .

    Но така е ,продажник си

    Сега викаш за Литекс

    Хаха


    ЦСКА Умре .

    Коментиран от #6

  • 5 Помак

    2 9 Отговор
    АФторе ...великия момент е явно само за теп и хората от клипа ...Вие се храните с храна истинска ,а ние само душата !....и тези и от 1994 г си ги дръжте за вас ...ние и гладувахме през тези "епохални" моменти за българите...пу пу
  • 6 И те самите

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Личи си":

    не знаят кои са! Селското рАководство вика, че билЕ ЦСКА - София, УЕФА - та знае, че са Литекс, Кюстендилеца вика, че били" л@нарщина".... оди ги рАзбери!