Last news in Fakti

16 Март, 2024 17:30 738 0

Христос Воликакис с нова положителна допинг проба, най-вероятно ще пропусне Игрите в Париж

  • христос воликакис-
  • допинг-
  • проба-
  • париж

Той е участник на четири Олимпиади

Христос Воликакис с нова положителна допинг проба, най-вероятно ще пропусне Игрите в Париж   - 1
Снимка: БГНЕС

Участникът на четири Олимпиади по колоездене на писта Христос Воликакис е дал положителна допинг проба при повторно отваряне на тестовете от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 г., съобщи Международният съюз по колоездене. Воликакис спечели медали за Гърция в колоезденето на писта на световни и европейски първенства, но не и на Олимпиадата, където участва във всяко издание от Пекин през 2008 г. до Игрите в Токио през 2021 г., предава БТА.

От Международния колоездачен съюз обясниха, че Воликакис е дал положителна проба за анаболния стероид лигандрол в проба, взета на 16 август 2016 г. в Рио, където се класира на 12-о място в дисциплината кейрин. Воликакис е временно отстранен, като окончателното му наказание ще стане ясно на по-късен етап, но най-вероятно ще бъде дисквалифициран от Олимпиадата в Париж това лято.

Пробите от всяка олимпиада се съхраняват до 10 години и се анализират рутинно отново като част от програма, изготвена от Международния олимпийски комитет за тестване на спортисти, които все още са активни преди предстоящи игри.

"Програмата за повторен анализ позволява извършването на по-нататъшни тестове въз основа на актуализирана информация, особено благодарение на разследвания или когато методите за откриване се развиват в резултат на напредъка в научните технологии“, казаха от Международния колоездачен съюз. Воликакис, който сега е на 35 години, е сред първите положителни случаи от повторните тестове в Рио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА