Last news in Fakti

29 Март, 2024 16:24 736 4

Пирин обърна Етър, "болярите" вече стягат багажа за Втора лига

  • етър-
  • пирин благоевград-
  • футбол

Трите точки се оказаха още по-сладки заради начина, по който бяха постигнати в Благоевград

Пирин обърна Етър, "болярите" вече стягат багажа за Втора лига - 1

Отборът на Пирин постигна шестата си победа от началото на сезона. "Орлетата" направиха много важна крачка към оставането си в елита след триумф с 2:1 над последния Етър. Трите точки се оказаха още по-сладки заради начина, по който бяха постигнати в Благоевград.

Мачът не започна никак добре за хората на Олександър Бабич, които рано се оказаха догонващи в резултата след чудесно попадение на Карсела-Гонзалес. Домакините намериха сили и бързо възстановиха паритета чрез Иван Тасев. През втората част гостите от Велико Търново бяха далеч по-настоятелни в офанзивните си действия, но пък късметът бе за "зелено-белите", нанесели своя удар 120 секунди преди последния съдийски сигнал. Тогава младокът Мартин Георгиев се възползва от пас на Комано, превръщайки се в герой за цял Благоевград.

Така Пирин вече диша доста по-леко в efbet Лига. Клубът е под №14 в таблицата с 25 точки. Етър е последен с 15 пункта по-малко и изпадане във Втора лига изглежда най-възможният сценарии за селекцията на Светльо Петров.

Гостите от Велико Търново бяха тези, които стартираха идея по-активно този откриващ двубой от 26-ия кръг. Последният в таблицата "натисна" "орлетата" с няколко статични положения още до петата минута. Така се стигна и до първия реален голов шанс в мача. Георги Александров издебна лошо изчистване след центриране и с ефектна странична ножица беше близо до фамозен гол. Страничната греда обаче се оказа верен съюзник на Ковальов.

Юго Комано можеше да бързо да прехвърли "жегата" в наказателното поле на етърци. Нападателят се нуждаеше от един успешен финт, за да си осигури отлична възможност за удар от няма и пет метра. Таранът на домакините обаче се провали и така тази добра атака не бе завършена от селекцията на Олександър Бабич.

Добрият старт даде своя позитив за "виолетовите", които поведоха в 11-ата минута. Йоахим Карсела-Гонзалес спечели топка в центъра, където елегантно се измъкна от Аюб Абу. Последва силен пробив, завършил с изстрел от над 20 метра, който намери долния десен ъгъл на Максим Ковальов.

Оказали се в ролята на догонващи, футболистите на Пирин бързо искаха да възстановят паритета. Това можеше да се случи след само 120 секунди. Тогава националът Андрей Йорданов шутира силно по диагонал. Мартин Величков направи необходимото на своя пост и с върха на пръстите си отклони кълбото в корнер.

На "Христо Ботев" ремито изглеждаше съвсем логичен развой на събитията, когато в 20-ата минута "орлетата" имаха чиста голова ситуация. Андрей Йорданов пак бе константа по фланга, а подаването му около дузпата първоначално не бе засечено от Бенгюзов. Топката все пак продължи своя път, за да стигне до Иван Тасев. Бъдещото попълнение на ЦСКА стреля светкавично, но Мартин Величков блесна със страхотна намеса въпреки това, че бе хванат в крачка.

От Етър така и не си научиха урока, като в 24-ата минута, атака-близнак на тази отпреди 180 секунди, този път се превърна в изравнително попадение. Йорданов пак пробва колебливата отбрана на "болярите" с пас около невралгична зона, а там отново непокритият Тасев този път не беше настроен за прошка и уверено по земя стреля за 1:1.

Пирин можеше да достигне до пълен обрат след само 30 минути футбол в Благоевград. Абу наказа грешка при изнасянето на опонента и изведе Комано сам срещу стража на Етър. Таранът на "орлетата" обаче демонстрира старата си слабост и не успя да отбележи от тази изключително добра ситуация.

До края на полувремето Пирин не спря да "дава" газ на своите атаки, а опасните положения пред Величков следваха едно след друго. На вратаря се наложи да показва класа в 41-ата минута, но пък тогава беше вдигнал и флагът за засада, който остави цялата тази интересна ситуация извън официалната статистика.

Гостите от Велико Търново все пак имаха последната дума за първата част. "Болярите" сътвориха меле след центриране, при което Иван Василев беше много близо до това да вкара за 1:2. Ковальов и Бодуров някак си успяха да реагират в точния миг и така всичко остана да се реши през вторите 45 минути.

Петнадесетте минути пауза не бяха охладили горещите амбиции на Етър отново да води в резултата. Пресата на "болярите" даде ефект и в 50-ата минута Арно Лузайадио сбърка малко пред собственото си наказателно поле. Светкавичната контра трябваше да бъде завършена от Иван Василев, но залпът му бе отразен с вещина от Ковальов.

Публиката в Благоевград изхаби доста нерви в 55-ата минута, след като главният съдия Ивелин Занев не счете за нужно да отсъди дузпа в полза на Пирин. Тогава Килиян Гюсъм закъсня с действията си срещу Полонский. Украинецът падна в наказателното поле, но наказателен удар нямаше. Подканваща реакция от ВАР - също.

След няколко атаки Етър също пожела наказателен удар, но Ивелин Занев действа с еднакъв аршин и не отсъди дузпа.

Големият момент в Благоевград настъпи 120 секунди преди края на редовното време. По-малко от няколко минути след появата си на терена, младият халф Мартин Георгиев се превърна в големия герой за "орлетата" с победен гол за 2:1. Талантът се възползва от подаване по земя на Юго Комано, което отново хвана в крачка неориентираната защита на Етър. Георгиев не чакаше втора покана и бързо прокара кълбото под плонжа на опиталия се да го блокира Величков.

В следващия кръг на Пирин има трудно гостуване на Славия. Етър ще търси трите точки у дома срещу Арда.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Етър Шампион!

    2 1 Отговор
    Най- великият отбор, който България е имала.
    Най- доброто постижение на българският футбол беше световното в САЩ 94та и половината от отбора бяха от Етър.
    Жалко че това беше преди толкова много време и още по- жалко че няма шанс да се повтори...

    Коментиран от #2

  • 2 БеГемот

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Етър Шампион!":

    Градът на ГЕРБ селяниния и мизерия какъв футбол...че то там няма една нормална фирма...

    Коментиран от #3

  • 3 тизе

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "БеГемот":

    Без значение за какво става дума в новината, ако не първият, то вторият коментар ще е политическо тролене
    Третият е този, но предполагам пък ччетвъртият ще е нещо за Uкрайна или Пoтин

    Коментиран от #4

  • 4 БеГемот

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "тизе":

    Ми то всичко еполитика бе младеж от ГЕРБ когато крадливи некадърници задушават един град толкова години това рефлектира във всички свери...там няма една силна фирма която може да спонсорира отбора...всичкото е на хранилка при гербеюгите...тоя град се е превърнал в пропаднало село а комунистите го оставиха като културен и индустриален център...