Last news in Fakti

5 Април, 2024 17:40 956 11

Голямата звезда на българския шахмат: Искам да съм сред най-силните

  • нургюл салимова-
  • шахмат-
  • шах-
  • спорт

Салимова изрази увереността си, че накрая на надпреварата ще бъде сред водещите играчи, а това е нещо, за което цяла България се надяваме

Голямата звезда на българския шахмат: Искам да съм сред най-силните - 1
Снимка: БГНЕС

Голямата звезда на българския шахмат - Нургюл Салимова, говори веднага след ремито ѝ срещу Анна Музичук по време на Турнира за претендентите. Салимова изрази увереността си, че накрая на надпреварата ще бъде сред водещите играчи, а това е нещо, за което цяла България се надяваме.

"Партията с Музичук беше спокойна и не мисля, че се случи нещо значимо. Трябва да видя отново как премина дебюта, но бих определила играта като спокойна. Смятам, че това е добро начало за мен", каза Салимова в интервю за сайта на Световната федерация по шахмат (ФИДЕ).

"За първи път играя на Турнира на претендентите, така че се уча в движение. От всички участнички аз съм тази с най-малко опит. Щастлива съм, че успях да се справя с напрежението от първата партия. Не знам как ще протекат другите партии, но винаги е плашещо преди първата. Сега се чувствам малко по-спокойна, защото вече съм тук, играя шах, започнах да свиквам със залата", добави българката, която е и най-младата участничка при дамите.

"Целта ми преди всеки турнир винаги е една и съща: да играя добър шахмат и да науча нещо ново. Голямата ми цел е да бъда сред водещите и най-силни играчи. Вярвам, че има време това да се случи. Сега се уча, набирам опит, опитвам се да играя добре и останалото не зависи от мен", добави тя.

"Моята най-голяма опора винаги са моите родители, но те не са тук с мен. Тук съм с гросмайстор Иван Чепаринов и с гросмайстор Джем Каан Гьокеркан, който беше с мен и на Световната купа, от която успях да се класирам за този турнир. Щастлива съм, че те двамата са тук, защото смятам, че работим добре, вярваме си и сме добър екип. За пръв път съм в Канада и затова бях изненадана колко е студено тук. Лично аз предпочитам по-топлите места", завърши българката.

От 21:30 българско време тази вечер Салимова ще играе с белите фигури с китайката Лей Тиндзие във втория кръг на турнира.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сър

    6 1 Отговор
    България с какво и е помогнала, че да е голямата звезда на българския шахмат? Тя сама си е извоювала постиженията.

    Коментиран от #2, #3, #7, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Рая Ботева

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сър":

    Как с какво?
    Изградили са е хората ангажирани с шахмата е Бг. От треньори , до спортен календар, конкуренция и израстване. Много труд и от нея плюс капка талант
  • 4 Жоро от Враца

    2 0 Отговор
    Нургюл е българската истинска звезда на шахмата при жените.
    Другата, Ант Ст е като цяло дама за консумация
  • 5 Бъди!

    2 0 Отговор
    Бъди! Ти това можеш да го направиш! Тук си сама! С мозъка си и шах-матната дъска! И никой не може да дърпа ръката ти назад!
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Преди малко гледах париите на жени и мъже........Ако някой ми бе казал,че ще гледам женски партии.......Това,което забелязвам,Селимова играе мъжки шах и макар да има най ниско ело с играта си ще покаже ,че е най достойна за 1во място на този турнир.Нямаше партия ,която да кажа .....да Той е!Днес очаквам , Селемова да работи и мачка,тя с бели особенно в каталонско и подобни построения е ....много опасна!Очаквам да получа от нея бонусче към пенсията!!!Не ми харесва,че има няколко от една страна.........Стават шашми и шаха макар и благородна игра за джентълмени не е застрахован....особенно когато има руснаци или от републиките...Сега китайци!

    Коментиран от #11

  • 7 Това , че има Българско Гражданство!

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сър":

    Това , че има Българско Гражданство! И се гордее, че е Българка! - Т.е. Никакъв принос от страна на Държавата! Собствени усилия и хората които я Падкрепят!
  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Селимова играе силно,може да залагате спокойно за нея !!Естественно дръжте и ремито!Това са ви пари намерени на улицата!
  • 9 БгТопИдиот🇧🇬

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сър":

    Сладуранка е кадънчето !
  • 10 Госあ

    1 0 Отговор
    Започва много да ми харесва това момиче ! Евала ! Успех и само напред
  • 11 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Че кога не имало руснаци в шаха ве омбре ? Аз те питам, който от шах не се интересувам, освен да прасна некоя друга партия в хижата. Китайците играят на Го, но няма проблем да извадят топ играчи,ако решат, както във всичко останало