Last news in Fakti

7 Април, 2024 08:18 1 221 25

Нургюл Салимова с първа загуба в Торонто

  • нюргюл-
  • салимова-
  • канада-
  • торонто-
  • загуба

Българката участва в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова с първа загуба в Торонто - 1
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова допусна първа загуба на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто, предава БТА. В партия от третия кръг българката загуби с черните фигури от индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра. По този начин 20-годишната Салимова остава с една точка в актива си.

22-годишната Вайшали и Салимова, които са двете най-млади участнички при дамите, разиграха класическия вариант на Руска партия. Срещата се движеше изключително бавно, като за първите три часа от нея двете изиграха само 18 хода. Вайшали обаче първа се реши на по-смели действия, а това и донесе дивиденти.

На 14-ия ход индийката жертва коня си на f7. Жертвата не беше некоректна, но и не даде позиционно предимство на Вайшали. Салимова обаче не разчете ситуацията и направи два последователни слаби хода, които превърнаха позицията и от напълно равна в загубена. Вайшали остана с четири пешки в повече на дъската в навлизането в ендшпила и българката не видя никакъв смисъл да се съпротивлява повече. Днес е четвъртият кръг на Турнира на претендентките. В него Салимова ще играе с белите фигури с другата индийка - Хумпи Конеру. До момента 37-годишната Конеру има три ремита и 1,5 точки в актива си.

Лидер в класирането е китайката Тан Чжони, която е с 2,5 точки. Победителката в турнира ще играе за световната титла с китайката Цзю Вънцзюн.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнооого

    8 4 Отговор
    Много е хубава!
  • 2 Здрасти

    12 4 Отговор
    Нищо няма. От тук на татък ще ги смели. Напред България!
  • 3 Немо

    9 8 Отговор
    Нормално предвид досегашния и рейтинг и опит. Ще се бори да не е на последно място. Само най невежите в шахмата може да имат някакви свръх очаквания към нея на този етап
  • 4 Дано падне

    5 19 Отговор
    Че ми писна само за нея да слушам

    Коментиран от #15

  • 5 РЕАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Абе, кой ги пише тези глупости. Шах играл ли в някога. "Жертвата на коня не беше некоректна, но не даде предимство" Калине, намери си по-полезна работа. Търсят продавачи на пазара.

    Коментиран от #7

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор
    Явно не искате ,качествен коментар,а да си пишете глупостите,които ви идат безотечно.Ако не триете като вчера бих ви написал.За пръв път вчера свалих процента си на залагане.Днес започвам с 2372,6% плюс......Каро кан усещаше по добре от тази измъчена руска партия,която не и пасва на стила!Буквално се оплете като риба в мрежа.......10ход мисли над 20минути.Тръгнала е по пътя на загубата с тази игра ,която .........вчера показа ще завърши по бг......
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Ако ще говорим за шах,се говори с Шахматна нотация.Все пак колкото и да плюете съм бил 2 шампион ,когатоиграеха вси гросмайстори,и многократен призьор.та14. К:ф7 е коректен ход,но и даваше нищо повече от пешка,което е много и доста разменени фигуриДлъжна бе да играе на 16.Дд3 Оф6 и да играе без пешка,но ........с шансове за реми.За мен тя е готвена много и неправилно и в момента е уморена .Предишната и партия с бели,където трихте яко,бе .......Вчера основната и грешка бе делюта,който неи пасва.Получи безперспективна позиция по рождение.Зря думал над 20минути и двата и хода особенно 11...Те8 за мен са грешки!Трябваше при11.Н4 да забоде 11...Кг4! и белите нямат нищо!Явно бе уморена и не оцени правилно позицията!Поне да стеиграли шах на някакво ниво за да коментирате.......

    Коментиран от #9, #20

  • 8 От напрежение

    0 1 Отговор
    Загуби заради цайтнота..гледах до към 20 ход и още държеше равна позиция но беше с 15 минути..много малко време за намиране на единствен ход..после слабите пешки направо се изпариха

    Коментиран от #10

  • 9 РЕАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Стига глупости. Хайде да не се хвалим. Къде си бил шампион на пейката в махалата ли? Когато съм играл шах състезателно, не си бил роден. Малинова направи такива глупави ходове, които не са за първенство от такъв ранг . Толкова им силицата на жените. Обикновено се счита, че шансът да успееш в спорт при жените спрямо мъжете е 3:1. В шаха в 10:1. Тоест 10 пъти по лесно е да се кичиш с успех. Като тренирах шах заведох една съученичка с мен в залата. Научих я да играе шах. Аз се отказах, щото ми беше скучно, въпреки, че ме смятаха за най-големият талант в Пловдив и баща ми ме наби. Та това момиче след няколко години стана трета при жените в България .

    Коментиран от #11, #16

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "От напрежение":

    от какво иде цайтнота???От неувереност,от невъзможност да вземе решение,от умора.Неграмотни сте шахматно!Грозно е да не знаете шахматна нотация и да коментирате!!!Мен ме боли повече,не защото загубих пари,а защото тя е много силна,но........не може да прояви силата си!

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 От напрежение

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Не ми се отваря сега архива..снощи прегледах няколко пъти първата линия на енджина..помня цялата позиция добре..просто с малко време и само единствени ходове така става
  • 14 индийско орехче

    2 3 Отговор
    Не бе, свършва Рамазана
    и сама бе размазана .
    Гладна, жадна, даже ядна,
    Казано накратко-падна.
    Шум в индийския бивак,
    днес срещу Конеру пак.
    Тя е нашият човек.
    Ще заслужи малък чек.
  • 15 нннн

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дано падне":

    За успехите на Боко във футбола и тениса ли да пишат?
  • 16 да не се джафкаме

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Може да е малко дръпнат, но и Вие Сте чували за гросмайстор Крум Георгиев. А довечера ще проличи дали Нургюл е приела офертата на индийците.

    Коментиран от #17

  • 17 РЕАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "да не се джафкаме":

    Не разбрах, ти ли си Крум Георгиев или дълбоко виждащият. Само уважение имам към Крум. Знам , че има победа на Каспаров . Баща ми го уважаваше много. Колкото до партията. Блестяща жертва на коня от страна на индийката. Оголи царското поле и с биещи фигури:царица и два офицера нашата беше вече обречена. Салимова сгреши с офицера на G5 . Толкова.
  • 18 Град Козлодуй

    4 1 Отговор
    госпожице Салимова не губи Кураж Смело напред и Успехи
  • 19 Раданч Татлъту🐵🐵🐵

    2 4 Отговор
    Слабичка е нащо Сургюн.🤢👩🤢
  • 20 Абе

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Той и Крамник е велик шампион, ама гледай го как се излага в днешно време
  • 21 Масонска ложа "Ориент НАТО"

    0 2 Отговор
    Турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто. първа загуба в Торонто

    Някой май си прави ексзурзии само.
  • 22 джедай

    2 1 Отговор
    Желая на нашето красиво момиче още много шахматни победи!
  • 23 Пецата

    1 2 Отговор
    Кво ме занимавате с тва турче и глупавата игра дето играе 😆

    Коментиран от #24

  • 24 Занимават те защото

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пецата":

    Няма българче което да играе по-умно 🤭🤭🤭
  • 25 Баба Гошка

    1 3 Отговор
    Българката на първо четене трябва да е с българско име. Иначе я пишете по име. Защото си има и втора първа родина, а нас ни смятат за рааяя, стадооо. И уважението им към нас е като към млеконадойно живот но. Т.е. колватт по празници, доят по делници. И така 500 години изкуствен подбор!