Last news in Fakti

12 Април, 2024 08:30 1 315 17

Нургюл Салимова с реми при седмата ѝ партия в Торонто

  • нургюл салимова-
  • катерина лагно-
  • световна титла по шахмат-
  • шахмат-
  • шах-
  • спорт-
  • торонто

Салимова допусна втората си загуба в турнира в предишната шеста партия срещу Александра Горячкина, от която записа поражение и на финала в Световната купа през септември 2023-та

Нургюл Салимова с реми при седмата ѝ партия в Торонто - 1
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с рускинята Катерина Лагно в седмия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат.

Салимова допусна втората си загуба в турнира в предишната шеста партия срещу Александра Горячкина, от която записа поражение и на финала в Световната купа през септември 2023-та.

Сега в последната партия от първото от двете завъртания в Торонто 20-годишната Салимова подели точките с 34-годишната Лагно след 41 хода игра. По този начин българката събра актив от три точки, докато Лагно е с четири.

Салимова, която демонстрира пасивна игра при загубата от Горячкина, днес избра да бъде агресивна още от дебюта. Българката избра да атакува директно скрития с рокада цар на белите, но Лагно успя сравнително лесно да парира нападението на съперничката си.

Рускинята успя да остане и с пешка в повече на 16-ия ход, точно след като двете бяха разменили и дамите си. Според компютърната програма, анализираща партията, Лагно имаше леко предимство, но с блестяща игра до края на партията Салимова заслужи ремито.

С добавената половин точка Салимова запазва петото си място в класирането, без значение от резултата в останалите партии, които продължават и в момента.

Начело с 5 точки е китайката Тан Чжони, която завърши реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

Днешният 12-ти април (петък) е почивен ден за участничките в турнира, а второто завъртане стартира в утрешния 13-ти април (събота). В осмия кръг Салимова ще играе с белите срещу Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете завършиха реми. Музичук е с 2,5 точки.

Победителката в Турнира на претендентките ще играе с китайката Цзю Вънцзюн за световната титла при жените. Мачът вероятно ще бъде през есента тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Меги

    11 0 Отговор
    Бравооо, на Нургюл
  • 2 рррр

    7 4 Отговор
    От предишния кръг играе вече само за здраве. никакъв шанс за първото място. То беше ясно и преди първенството, но тук някои мисирки надуваха фанфари нонстоп. Реално самото и участие там е неин личен връх в кариерата
  • 3 Русия пак победи!

    7 1 Отговор
    Защо в заглавието не пишете,че е паднала от рускиня.Ааа сетих се за Русия само лошо и колко е слаба.

    Коментиран от #4, #8, #15, #16

  • 4 Витанов

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русия пак победи!":

    Защо просто не я поздравиш за мястото, до което е стигнала, или просто да замълчиш. Някакво национално самосъзнание останало ли е у теб или злобата ти го е изпила?

    Коментиран от #7

  • 5 Али

    6 1 Отговор
    Туркинята е най-добрата!
  • 6 Алфредо Торес

    0 0 Отговор
    Много добре, Падре мио, мно-о-го добре. В играта и вече има много повече ханш.
  • 7 Кадир

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Витанов":

    То ако имахте национално съзнание нямаше да ви клати който където види в международен план. Даже и подарената свобода не можахте да оцените, затова малко по малко всичко се връща на мястото си. Скоро пак ще сте под скиптъра на падишаха, бавно и полека, с демократични мерки. До 20г. ще сте малцинство.

    Коментиран от #14, #17

  • 8 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Русия пак победи!":

    Вчера,100%-Проо-ЗЗтако русия едва се оърва от китай.........Колкото до Нюргюл игра с Лека ръка прекрасно.зарадва ме и с резулта.единственно Трябваше на 15---си ход да играе а5!! и пей сърце!Играе със сила на мъжки Гросмайстор!Още няма достатъчно партии с таква като тези .Ще ги отнесе!Ас Залагам само на Атове,а на нея Залагам!пс.3067,8% плюс,100%-ни Прооззтако!

    Коментиран от #10, #12

  • 9 браво на рускинята

    0 2 Отговор
    Няма изненади.
  • 10 Олеле Боже

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Оти не одиш да й.станеш треньор, ти два пъти републиканският шампион от селските първенства по времето на соца и за когото никой не е чувал не само в България, да не говорим за световния шахмат.
  • 11 какви спортове са шах и стрелба

    0 0 Отговор
    няма футбол , тенис , конен спорт, а и малцинствата нямат голяма агитка .
  • 12 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Евала ! Като не разсъждаваш за вируси и не плюеш по най голямата страна в света, световна сила в шахмата и не само, ме кефиш. Иначе, китайците са силни в абсолютно всичко за което се сети човек. Нормално, древна, културна и огромна държава с голямо население.
  • 13 ЧАКАЙ.да прочета КАКВО ПИШЕ в папката

    0 2 Отговор
    А ДА. ..русия би туркие....на ШАХ И мат
  • 14 Евалакис..

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Кадир":

    Нас ВИНАГИ ни влече към вас
  • 15 Победи победи

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русия пак победи!":

    Ама Китай пак е над нея 🤣🤣🤣
  • 16 Ротор

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русия пак победи!":

    Момичето е Ураган и тепърва ще ставаме свидетели!
    Твойтомразимора означава,че и никой не те обича нещастник!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.