Last news in Fakti

10 Април, 2024 08:17 986 13

Нургюл Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони на Турнира на претендентките

  • нургюл салимова-
  • шах-
  • реми-
  • торонто

Самото реми стана факт на 58-мия ход

Нургюл Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони на Турнира на претендентките - 1
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай в петия кръг от Турнира на претендентките, който се провежда в Торонто, предава БТА.

С черните фигури 20-годишната българка изигра много спокойно партията си срещу водачката във временното класиране и фиксира третото си равенство от началото на надпреварата. С него Салимова събра актив от 2,5 точки.

В предишните си две партии с черните фигури българката залагаше на Руската партия, но днес опита да изненада Тан със Защита Каро-Кан. Това даде резултат, тъй като китайката не успя по никакъв начин да използва предимството си на белите фигури. Двете бързо размениха почти всички фигури на дъската и на 37-мия ход вече бяха в топовен ендшпил с равен брой пешки.

Самото реми стана факт на 58-мия ход.

Останалите три партии от кръга при дамите също не излъчиха победител.

В класирането след пет кръга начело продължава да бъде Тан. Световната шампионка в периода 2017-2018 година има 3,5 точки и води с половин пред втората Александра Горячкина от Русия. Салимова разделя третата позиция с другата рускиня - Катерина Лагно, и с индийката Вайшали Рамешбабу с по 2,5 точки. В дъното с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

В следващия шести кръг Салимова ще играе с Горячкина. Двете играха една срещу друга и във финала на Световната купа миналата година, когато рускинята взе победата в мача след тайбрек.

Победителката в Турнира на претендентките ще получи право да играе за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    10 1 Отговор
    Браво на Нургюл ! Изведе България отново на нивото на Изтока. Поне в женския шахмат. Медалите на китайците и руснаците от олимпиади по математика и природни науки са Космос …
  • 2 Здрасти

    9 2 Отговор
    Браво! А някви дървени философи тук във форума твърдяха, че българчето била бавна, и неопитна. Разбрахте ли набеден шахматисти? Мачака!

    Коментиран от #6

  • 3 2399

    7 0 Отговор
    Време е всички да разберат, че
    Нургюл Салимова е гражданка на
    България, а по националност е туркиня.
    - Другарю Сталин, Вие какъв сте по
    нацитоналност ?
    - Как какъв ?! Разбира се, РУСНАК!
    -Другарю Сталин, Вие сте роден в Грузия,
    Вашите родители са грузинци, граждани
    на Грузинската ССР !
    - Значи, аз съм РУСНАК с грузински корени.
  • 4 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    РЕСПЕКТ!
  • 5 Роден в НРБ

    1 2 Отговор
    Кога ще отиде да се състезава за родината си Турция? Спрете да я наричате българка.
  • 6 Май ка ти да е, ба

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Здрасти":

    ква българка е тая бе, мармот?

    Коментиран от #9

  • 7 Роден в НРБ

    1 2 Отговор
    Отвратително име. Отвратително като езика им и религията им. Вечна му памет на бай Тодор, че ги прати в Анадола. Жалко, че им позволиха да се върнат. Нямаше да има ДПС и т.н.
  • 8 Хем красиво хем умно

    0 0 Отговор
    Туркофобите газ пикаят🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #12

  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Май ка ти да е, ба":

    Ганчоо,родиш ли се простак си умираш като РЛОзззтак!Партията ,която зигра Нюргюл с жертвата на пешка 13....д4!!! ще стане типова!Подобна позиция не съм срещал досега!вие сте.....не си заслужава да се хаби човек за вас!!
  • 10 интригата избледнява

    0 0 Отговор
    Договорът е осветлен. Укрепва дружбата между Крепча и Оренбургска губерния. В следващите два кръга Салимова предоставя 1, 5-2 т., а в последните два кръга 2т. и всичко е пито-платено.
  • 11 Бургазлия

    1 0 Отговор
    Нургюл е българска гражданка. Има и неазиатски черти. Не е кривокрака и тъмна азиатка. Колко пъти да напомням, че поту..рофесо..вете са дошли на Балканите без жени. И играе умно в защита Каро Кан. Китайката нямаше ни за миг инициативата.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Табаков

    1 0 Отговор
    Красивата Нургюл е българска гражданка. Тя е родена в България,говори отличен български език и се състезава за България. Точка по въпроса. А че името й е турско,не трябва да ни притеснява. И в Турция живеят много българи с български имена,но не съм чул някой да ги обвинява за това. Да е живо и здраво момичето и да има още шахматни успехи! Това е по-доброто.