Last news in Fakti

10 Април, 2024 10:19 1 357 0

Изключиха Международната боксова асоциация от АСОИФ

  • бокс-
  • бойни спортове-
  • международна боксова асоциация-
  • мок-
  • олимпийски игри

Международният олимпийски комитет е недоволен от управлението на Международната боксова асоциация

Изключиха Международната боксова асоциация от АСОИФ - 1
Снимка: Shutterstock

Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (АСОИФ) изключи Международната боксова асоциация (ИБА) и призова за нова организация, която да поеме глобалното ръководство на спорта.

Международният олимпийски комитет (МОК) през миналата година реши да отнеме признанието на ИБА заради неуспеха да извърши реформи в управлението, финансите и етичните въпроси. По-рано този месец пък Спортният арбитражен съд (КАС) отхвърли жалбата на организацията, информира БТА.

Оттогава МОК призова националните боксови федерации и националните олимпийски комитети да намерят партньорска международна федерация най-късно до следващата година, за да запазят бокса част от Олимпийските игри.

"След като изчакахме обжалването в КАС и решението на МОК беше потвърдено, нямахме избор, а да следваме нашата конституция", каза президентът на АСОИФ Франческо Ричи Бити на пресконференция и добави: "Сега чакаме някаква алтернативна организация. Боксът е много важен спорт."

Боксовите турнири на Игрите в Париж през 2024 година това лято се организират от МОК, но олимпийският орган многократно е казвал, че не може да продължи да прави това. Конкурентната организация "Световен Бокс", която ще търси признание от организаторите на Олимпийските игри, за да замени ИБА и да запази спорта в програмата за Игрите през 2028 година, заяви, че това трябва да бъде новата федерация, с която МОК си партнира.

"Това зависи от МОК. Надяваме се, че алтернативният орган, който ще се появи на сцената, ще бъде представителен за истинските спортни организации, които са националните федерации", коментира Ричи Бити.

От ИБА заявиха, че са разочаровани от решението на АСОИФ.

"Въпреки че този резултат е дълбоко разочароващ, ние искаме да подчертаем нашия непоколебим ангажимент към бокса и нашите забележителни спортисти и треньори по целия свят, докато ИБА започва своя път за признаване", казват в изявление от ИБА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА