Last news in Fakti

11 Април, 2024 07:00 1 089 15

Нургюл Салимова допусна загуба от рускиня в шестия кръг на Турнира на претендентките

  • нургюл салимова-
  • александра горячкина-
  • шах-
  • шахмат-
  • торонто-
  • спорт

За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 точки, които и отреждат пето място в класирането

Нургюл Салимова допусна загуба от рускиня в шестия кръг на Турнира на претендентките - 1
Снимка:


Нургюл Салимова допусна загуба от рускинята Александра Горячкина в шестия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто.

За българката поражението бе второ и тя остава с 2,5 точки, които и отреждат пето място в класирането.

Днешната партия бе първата класическа между двете от финала за Световната купа през август миналата година, който Горячкина спечели след тайбрек.

Богата история на съперничеството помежду им сякаш повлия на 20-годишната българка. След като двете разиграха Каталонско начало, Салимова получи доста безперспективна позиция. Материално тя не изоставаше от Горячкина, но нямаше никакъв ясен план как да води атака и трябваше да позволи на рускинята да диктува темпото на игра.

За да активизира играта си, Салимова пожертва пешка на 27-мия ход. Това накара Горячкина да направи няколко неточности, но позицията на рускинята, която е номер 3 в световната ранглиста, остана по-добра. С напредването на партията възможностите за маневриране по дъската пред българката продължаваха да намаляват и на 60-ия ход тя се предаде.

В утрешния седми кръг, с който приключва първото от двете завъртания в турнира, Салимова ще играе с черните фигури с другата руска представителка - Катерина Лагно. В шестия кръг тя записа първата си победа след успех с черните над индийката Вайшали Рамешбабу.

В класирането начело с 4,5 точки е китайката Тан Чжони. Бившата световна шампионка постигна третата си победа в Торонто, след като надигра с белите фигури украинката Анна Музичук. Втора с четири точки е Горячкина, а на трета позиция е Лагно с 3,5 точки. Следва китайката Лей Тинцзие с 3 точки, пред Салимова и Вайшали с по 2,5. На последните две места с по две точки са индийката Хумпи Конеру и Музичук.

Победителката в турнира ще получи правото да играе за световната титла в края на тази година срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахо

    4 6 Отговор
    Продължаваме напреТ
  • 3 ТаУмВзе

    6 4 Отговор
    РЕСПЕКТ!
  • 4 73727828181

    9 3 Отговор
    Няма такова като допусна загуба или победа.Или губиш или печелиш.Тъй че заглавието на статията не отговаря на истината и реалността.Правилното заглавие е" Нургюл Салимова загуби от рускиня в шестия кръг на Турнира на претендентките".
    В спорта не се допуска ,там има загуба или победа.Само във вашите глави допускат.
  • 5 Пецата

    5 15 Отговор
    Кво ме занимавате с тва турче и глупавата игра дето играе 😂

    Коментиран от #11

  • 6 Мими Кучева

    6 13 Отговор
    Слаба е Сюргюн.💨💨💨🥳🤡👍
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    5 10 Отговор
    Руснаците са №1! Поклон от българския народ!
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Митко Илиев":

    Играч ,който може да изиграе ход ,като 13...д4!!! в партията и с китайката показва едно:::За мен тя разбира шахмата.Това,че компа ви направи донякъде шахматисти не означава ,че разбирате нещо от тази сложна за 99% от вас игра.Вчера единственият залог ,който загубих е на нейната партия,като имам ОЛ-ин на Джокович и Руни и чакам.Знам,че пак фуражката от ,факти ще изтрие коментар на 2 кратен Шампион на Народна България, И гросмайстор не за .....а истински,но това е живота.За мен Нюргюл Играе Мъжки шах,Поклон за партията и от предишният кръг ,а вчера за мен показа Психо-умора в края на партията.Този ендшпил С пешка повече не вярвам да се печели при правилна игра от бели!ПС.Чакам мачове преди вчера 2862%,.....малко да позавиждате........
  • 10 не се абете, граждани

    3 1 Отговор
    Всичко е под контрол. Сега я чакат 5-6 ремита и 2-3 загуби, 5-5,5 т. и 17-20 000 € официално плюс още малко безотчетни. Берекет версин.
  • 11 Кой е по глупав

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пецата":

    Тя или стотина даула като тебе дето ще ви бие и с вързани очи 🤣🤣🤣
  • 12 много се радвам

    1 3 Отговор
    винаги когато руснаци бият турци. Тази туркиня да си отива в Анадола.
  • 13 Браво на момичето

    2 1 Отговор
    Да имаш шанса да играеш с втората и третата в класирането е истински шанс и лична победа, изхода на играта вече е въпрос на нерви, стратегия и късмет. Успех!
  • 14 Кадир

    1 1 Отговор
    Ами нормално, рускиня е все пак. Голяма страна ражда големи таланти. Пък и държавата е зад гърба й, не е като при нас, само тарикати, а за спорта нищо.
  • 15 волан

    1 0 Отговор
    Не е толкова голям проблем тази загуба,да ни е жива и здрава момата,а другото ще се нареди. Нургюл ще има още победи,талантлива е много.