Last news in Fakti

11 Февруари, 2014 18:33 1 025 0

Норвежци спечелиха спринта при мъжете и жените

  • спринта-
  • норвежци-
  • българите

Българите влизат в 60-цата

Норвежци спечелиха спринта при мъжете и жените - 1
Снимка: БТА

Норвежецът Ола Виген Хатестад спечели спринта в ски-бягането свободен стил на Олимпиадата в Сочи 2014.

Световният шампион в дисциплината от Либерец 2009 бе най-бърз на финала по 1,8-километровото трасе и завърши за 3:38.39 минути.

На второ място на 1.22 секунди се нареди Теодор Петерсон (Швеция), а трети остана Емил Йонсон (Швеция). Финалът беше белязан от падане на трима от участниците в края на спускане в средата на дистанцията.  Андерс Глоеерсен (Норвегия), Сергей Устюгов (Русия) и Маркус Хелнер (Швеция) паднаха по трасето. Освен първите двама, от изоставането се възползва най-много бронзовият медалист от световното първенство в Осло 2011 Йонсон и въпреки че завърши на 19.74 секунди след победителя, остана 3-ти. След финала обаче шведът колабира и беше изнесен от пистата от служебни лица от отбора му.

Четвърти с изоставане от 23.66 секунди финишира Андрес Гльоерсен (Норвегия), а надеждата на домакините Сергей Устюгов остана пети на 54.09 секунди.

Състезаващият се за България, Андрей Гридин отпадна в квалификациите. Натурализираният казахстанец се класира на 64-о място от 85 финиширали.

При жените, 23-годишната норвежка Майкен Касперсен Фала беше най-бърза и в четирите елиминационни състезания в дисциплината по 1,3 километровото трасе днес и заслужено стигна до златното отличия с време 2:35,49 минути. Норвежката е бронзова медалистка от световното първенство във Вал Ди Фиеме 2013, макар и в класическия стил.

Втора остана друга норвежка Ингвилд Флугстад Йостберг, която изастана на 0,38 секунди. Бронзовото отличие остана за словенката Весна Фабиан, която бе изпреварена в последния метър от Йостберг с 2 стотни от секундата.

Олимпийската и световна шампионка Марит Бьорген (Норвегия) отпадна на полуфиналите. Бьорген, която взе титлите в класическия стил, падна на финалната права в последната 5-а серия и финишира с най-слабо време.

Българките Теодора Малчева и Антония Григорова-Бургова отпаднаха още в квалификациите. Малчева завърши на 54-о място, а Григорова-Бургова остана 60-а от 67 стартирали.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА