Last news in Fakti

27 Февруари, 2014 10:56 1 084 0

Българите на Олимпиадата в Сочи (част I)

  • представяне-
  • българия-
  • сочи-
  • олимпиада

Идва време за равносметка

Българите на Олимпиадата в Сочи (част I) - 1
Снимка: bgolympic.org

Дни след края на Зимната Олимпиада в Сочи, класиранията са ясни, медалите са раздадени, видя се кой победи и кой загуби на Игрите. Българското участие на "бялата" Олимпиада няма да се запомни с нищо кой знае какво. Единственият светъл лъч бе представянето на Сани Жекова, която завърши на 5-то място в своята дисциплина. Нито един от нашите представители не успя да влезе в Топ 20 на своята дисциплина. Нека да направим равносметката: 

Биатлон 

България изпрати 6 спортиста, които трябваше да гонят добри класирания. Това бяха Красимир Анев, Владимир Илиев, Михаил Клечеров, Мирослав Кенанов, Иван Златев и Десислава Стоянова. Най-доброто място, което бе заето от наш спортист бе 36-ото на Анев в дисциплината 20км индивидуален старт. Общото представяне на биатлонистите ни може спокойно да се опише като "незадоволително". 

Ето и мнението на шефа на БФ Биатлон Екатерина Дафовска: Представянето ни на Игрите в Сочи не бе задоволително. Не мога да кажа, че очаквахме подобни ниски резултати. Имахме надежди за много по-добро класиране в края на спринта. Показахме добри бегови възможности, но не можахме да реализираме въобще стрелбата и всичко приключи с това. С такава стрелба няма никакви шансове въобще да си в челните позиции.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ски спускане

Тук България бе представена от Георги Георгиев, Никола Чонгаров, Стефан Присадов и Мария Киркова. И докато Чонгаров успя да направи едно добро класиране (23-ти на суперкомбинацията), то другите ни участници се задоволяваха или с някое от крайните места, или с отпадане. Въпреки слабото представяне, треньорът на националите ни Раст Азнох, все пак успя да намери позитиви в състезанията: 

"„Мисля, че момчетата дадоха своя максимум и представиха достойно страната си според техните възможности. Искам да подчертая, че дойдохме добре тренирани, БФ Ски и БОК направиха всичко възможно да се подготвим както трябва за тази Олимпиада. Много позитивно съм настроен за организацията, която имате. Това, което ме боли е представянето в слалома. Там бяхме съсредоточили много усилия и определено можехме повече. Но – това е голямото състезание, понякога нямаш ден, не се получава. Пак казвам - имате добра генерация, талантливи момчета и трябва да инвестираме, да надграждаме в тяхното развитие за следващия олимпийски цикъл. Още веднъж благодаря на БФ Ски, на спонсорите, на БОК, всички, които помагаха при спечелването на квоти и представянето ни на Игрите в Сочи.”

Ски скок 

Тук дойде може би най-голямото разочарование за българите. Владимир Зографски, който допреди година бе част от световния елит в този спорт, не успя да направи абсолютно нищо на Олимпиадата в Сочи. Българинът тръгна с "голямата кошница" след като заяви, че ще се бори за влизане в топ 20 на Игрите. Но след като отпадна още в квалификацията на малката шанца, а на голямата остана едва на 47-мо място, плочата се обърна. И както повечето български спортисти, Влади и баща му - Емил, започнаха с оправданията - от обувки през психика до вятър - всичко пречеше на младия ни скачач. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шейни

В тази дисциплина България бе представена само от един спортист - Станислав Беньов. Българският състезател в едноместната шейна остана на предпоследното 38-мо място, изпреварвайки единствено представителя на Китайско Тайпе Те-Ан Лиен. Това е и най-добрият резултат в кариерата на Беньов, който преди това имаше на сметката си 39-то място на Световното първенство в Канада миналата година. Тук можем да оправдаем българския спортист, защото както той сам казва "в България няма улеи".

"В България нямаме много добра подготовка, поради тази причина, че нямаме улеи тук. Но аз и другите състезатели, които са първите в националния отбор, тренираме в чужбина, предимно в Германия.", заяви Беньов.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА