Last news in Fakti

24 Май, 2014 10:45 2 365 0

100-те години "синя" радост

  • левски-
  • юбилей-
  • любовта-
  • гунди-
  • легенди-
  • лацио-
  • гонзо-
  • "герена"-
  • феновете

Един юбилей даващ ново начало за Левски

100-те години "синя" радост - 1
Снимки: БТА

Началото

На тази дата преди точно 100 години , през 1914, група млади студенти основават футболен клуб и решават да го кръстят на големия българския революционер Васил Левски.

За цялото това време Левски се превръща в един от най-големите отбори в страната и единственият клуб, който никога не е изпадал от елита.

Успехите

"Синият отбор" е ставал шампион на България 26 пъти в историята си и точно толкова пъти е вдигал и Купата на страната. Тимът от "Герена" има и три Суперкупи на България във витрината си.

Освен това отборът има и доста успехи в еврутурнирите, като три пъти е играл четвъртфинал в турнира за Купата на националните купи (през сезони 1969/1970, 1976/1977, 1986/1987) и два пъти в турнира за Купата на УЕФА (1975/1976, 2005/2006). "Сините" са и единственият български отбор, който е играл в групите на най-престижния клубен футболен турнир в Европа - Шампионската лига (през сезон 2006/2007).

Юбилеят е връзката между старото и младото поколение футболисти

Вчера "сините" отпразнуваха вековния юбилей с грандиозно шоу и победа с 3:2 спещу Лацио на препълнения стадион "Васил Левски".

Клубът бе уважен от редица легенди в състава си в лицата на Георги Иванов, Станислав Ангелов, Даниел Боримиров, Христо Йовов, Димитър Телкийски, Елин Топузаков и Александър Александров. Голяма част от юношите, който са бъдещето на клуба също участваха в паметния ден.

Това може само да радва, защото в цялото събитие, организирано изцяло от привържениците на клуба, се видя някаква приемственост. "Старите пушки", предаващи факлата в ръцете на момчета като младият Станислав Иванов и Стефан Велев.

Час преди старта на юбилейната среща пред около 35 000 зрители на “Васил Левски” изпълнителния дирекор Константин Баждеков, председателят на спортния клуб Стоян Хранов и шефът на БФС Борислав Михайлов наградиха 160-те най-заслужилите живи състезатели, треньори и деятели на Левски - 80 от тях са свързани с футболния клуб, а останалите 80 с другите спортове.

Те сториха това по азбзучен ред, като се стартира със седемте футболисти, които бяха в стартовия състав на “сините” срещу Лацио.

Любовта на "сините" фенове е безгранична

Еуфорията покрай юбилеят е своеобразен начин за обръщането на една нова страница, която ще забрави последните няколко срамни години, в който Левски остана без трофей, в които Левски не протегна ръка към евротурнирите. Време, което имаше силата да разедини тима, да вбеси феновете и да унищожи нещо, градено в продължение на столетие. Това обаче не стана!

Вчера "синя" България доказа любовта си към тима, вярата си в едно по светло бъдеще.

Точно в полунощ камбаните на храм-паметника "Александър Невски" огласиха центъра на София и ознаменуваха 100-ия рожден ден на "синия" клуб. Това бе поредната изненада, приготвена от организаторите на празника. Веднага след края на мача срещу Лацио феновете на стадион "Васил Левски" се спуснаха на терена, а деца в сини фланелки образуваха буквата "Л".

Последва акапелно изпълнение на химна на Левски, а ефектно пирошоу зарадва още повече привържениците на тима. Хиляди факли направиха атмосферта на стадиона незабравима и дариха усещането на феновете, че са присъствали на историческо събитие.

Обещанията

Собственикът на Левски Тодор Батков се обърна към публиката на сините, на която даде сериозни обещания за бъдещето на клуба.

"Честит празник на всички левскари! Честит празник на всички българи! Честит празник на всички, които обичат футбола! Тази атмосфера ми напомня на онази от 2006-а година. Левскари, обещавам ви, че отново ще играем европейски мачове пред пълни трибуни! Обещавам, че съвсем скоро Левски ще изглежда по съвсем различен начин!", заяви Батков явно въодушевен от 35-те хиляди зрители по трибуните на стадион "Васил Левски".

"Гонзо започна да реже до кокал. Ще останат двама-трима чужденци, но не искам да говоря на тази тема. Питайте Гонзо", допълни адвокатът.

Историята

Легендарният централен нападател Георги Аспарухов бе избран за футболист номер 1 на Левски на тържествата по повод 100-годишния юбилей на "сините".

Величка Маркова-Аспарухова, съпруга на трагично загиналия при автомобилна катастрофа футболист на 30 юни 1971 година, каза по повод награждаването и признанието за нейния съпруг следното:

"Георги е един феномен. Освен гениални футболни качества, той притежаваше и много човешки качества. Беше чудесно момче. Ще ми се феновете да знаят какво е името Левски, да се гордеят с клуба и да пазят свято това име".

Легендите говорят...

Кривия: Тити направи това реалност

 "Чувството е невероятно. Радвам се, че феновете се обединиха и дойдоха на стадиона. В интерес на истината не очаквах такова нещо, но един мой приятел, който го мислят за луд, успя да направи това. Не мога да деля паметните двубои, всичките ми мачове са запомнящи се, независимо с кой екип съм играл. Навсякъде съм се раздавал и съм бил аплодиран. Апелът ми към феновете е винаги да поддържат отбора, ще има победи и загуби, но винаги трябва да са зад отбора", каза Александров.

Спортният директор на Левски Георги Иванов: Обичам Ви! Много съм горд!

"Много съм щастлив. Левски ще бъде вечен. В българия много хора обичат нашия клуб. Виждате каква атмосфера има днес на стадиона. Благодаря на феновете за подкрепата. И аз ги обичам", заяви Гонзо.

Бижутера: Това е един урок за всички ни

"В този мач фланелката не е синя, но я чувствам като синя. Върнах се доста години назад. Дано това е един урок за всички ни. Най-успешният сезон е този, когато стигнахме до 1/4-финалите в УЕФА. Голът срещу Марсилия е един от най-хубавите ми моменти. Всичко това е незаменимо. Днес се празнуват 100 години, това е най-важното", каза Йовов.

Пелето: Организацията е перфектна. Сбъднах мечтата си

"Този празник е невероятен. Организацията е перфектна. Благодаря на феновете за организацията. Сбъднах мечтата си, затова благодаря на Господ. Имах прекрасни моменти с екипа на Левски", заяви Пелето.

Боримиров: Всеки един мач със синята фланелка е заел място в сърцето ми

"Усещането е невероятно. Нека на всеки един мач да виждаме така стадиона. Всеки един мач със синята фланелка е заел място в сърцето ми. Мачовете в Лига Европа и Шампионска лига ще ги помня винаги. Тази публика, каквото е тази вечер, ни вдъхна кураж, че може да обърнем Удинезе", заяви Боримиров.

Топузаков: Радвам се, че съм оставил следа

„Това все пак е шоу мач за феновете. Започнахме със странен състав, припомнихме си стари емоции. Времето отминава, трябва да отворим пътя на младите. Може би чак сега осъзнавам какво съм постигнал с моите съотборници. Радвам се, че съм оставил следа и съм частица от този вековен отбор”, каза Топчо. „Характер и постоянство – това искам от младите най-вече. За мен е нормално да има доста кадри от школата. Искам всеки да се развива. Дай боже да успеят и в чужбина”, добави той.

Гаджев: За мен бе чест да съм част от Левски

Халфът на Левски Владимир Гаджев официално обяви след смяната си на мача с Лацио, че напуска синия клуб. "Всички ние които участваме в този спектакъл, този празник, сме истински късметлии. За мен е чест, че играя в Левски и участвам в този юбилей. Левски е религия. Това е второто ми семейство. Думите не трябва да излизат, те се чувстват. Играх пред най-великата публика, за мен е чест, че бях в този отбор, въпреки че нямах много успехи. Сега искам да приема ново предизвикателство, не знам къде ще отида. Надявам се, че през тези шест години хората са останали доволни от моята игра. Със сигурност един ден ще се върна и пак ще играя пред тази велика публика", каза Гаджев.

Бъдещето на клуба

Юношата на Левски Станислав Иванов впечатли цяла България с брилянтния победен гол, който вкара на Лацио навръх 100-годишния юбилей на сините.

"Сбъдна се една моя мечта и съм горд със себе си. Бих си пожелал да играя в мъжкия отбор на Левски, да спечеля много титли и да играя в шампионска лига. Искам да приличам на Георги Иванов. Искам да благодаря на моето семейство и моя треньор Викторио Павлов", каза 15-годишният талант от ДЮШ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА