Last news in Fakti

4 Юни, 2014 14:29 1 475 0

Мондиал 2014 : Белгия

  • белгия-
  • мондиал-
  • футбол

Белгийците са футболният феномен през последните няколко години

Мондиал 2014 : Белгия - 1
Снимка: БТА/AP


Белгия е феноменът на световния футбол през последните няколко години. Следвайки една изключително стройна програма за развитие на младите таланти, тази страна успя да произведе едни от най-силните футболисти в света. Страната все още помни четвъртото място от Мондиала през 1986 г., но сега разполага със селекция, която дори може да надмине това постижение. Много хора гледат на Белгия, като на скрития фаворит в Бразилия, а отборът от млади и изключително класни таланти може и да потвърди това.

Нападението

Голямата звезда в нападението на белгийците се казва Ромелу Лукаку. Нападателят е собственост на Челси, но през последните две години бе даван под наем на Уест Бромич и Евертън, където се утвърди като един от най-успешните реализатори в Английската висша лига. През последния сезон той успя да отбележи 15 гола, като много хора го определят като една по-млада версия на Дидие Дрогба. Лукаку е физически мощен и бърз, умеещ да се пласира и бори в наказателното поле, което го прави изключително качествен нападател.

Нападението на Белгия можеше да е наистина взривно, но тежката контузия на Кристиан Бентеке, извади голамйстора на Астън Въла от сметките за шампионата. Липсата му обаче може да бъде компенсирана от атакуващото крило Дрис Мертенс, което през този сезон блестя за италианския Наполи, отбелязвайки 11 гола. Той може да действа и като лек нападател, като ще подпомага Лукаку. Кевин Миралас също може да се похвали със силен сезон в Евертън, където като атакуващо крило отбеляза 8 гола, а и вече има изработено взаимодействие с Лукаку, с когото издърпаха „карамелите“ до петото място в Англия. В нападение белгийците могат да разчитат и на 19-годишния Дивок Ориги, който е една от младите надежди на френския Лил, където през този сезон игра сравнително редовно и има отбелязани вече 5 гола.

Халфовата линия

В средата на терена Белгия разполага със световна класа, която може не само да се мери, но и да победи най-силните отбори в света. Голямата звезда на този отбор се казва Еден Азар. Крилото на Челси има феноменални футболни качества, притежавайки комбинацията между бързина и техника. Той е полезен във всяка една фаза на играта. В нападение е способен съвсем сам да пробива противниковите отбрани. Азар е изключително комбинативен, като без проблем може да бъде използван като хибрид между плеймейкър и нападател. През този сезон има отбелязани 14 гола в Англия и бе обявен за футболист на сезона от феновете на Челси.

Диригентът на офанзивните действия на белгийците е Кевин Де Брюйн. Той направи солидно име в Германия, но през този сезон така и не можа да се наложи в Челси. В крайна сметка футболистът бе купен от Волфсбург, където много бързо си върна формата. През пролетта той има 3 гола и 6 асистенции, а умението му да разиграва и да разпределя действията на прекрасните халфове, които играят около него, го правят ключовата фигура в белгийския отбор. Зад нападателя може да действа и младата звезда на Манчестър Юнайтед Аднан Янузай. 19-годишното крило е определяно като следващата голяма звезда на английския гранд, като през този сезон има отбелязани 4 гола. Той е изключително бърз и поврътлив, а и има прекрасен поглед върху играта като цяло, което може да помогне в атакуващите действия на белгийците. В офанзивен план полезен ще бъде и Насер Чадли, който през този сезон се утвърди в отбора на Ливъпрул.

До скоро Маруан Фелайни беше голямата звезда на Белгия. В Евертън опорният халф се отличаваше с уменията си да покрива защитата и прекрасните комбинативни качества, които му позволяваха да играе като втори плеймейкър. Той обаче имаше много тежък сезон в Манчестър Юнайтед, където така и не успя да намери добрата си форма, а за капак го измъчваха и контузии. 26-годишният футболист игра рядко за клуба си, но много хора го определят като лидера в белгийския състав, като с опита си ще трябва да вдъхнови своите съотборници. Неговата слаба форма обаче може да бъде компенсирана от доброто състояние на Аксел Витсел, който е лидерът в халфовата линия на руския Зенит и може да върши мръсната работа в халфовата линия при единоборствата и отнемането на топката. Помощ с тази задача може да му окаже халфът на Порто Стивън Дефур. Халфовата линия се допълва от разиграващия халф на Тотнъм- Муса Дембеле. Той разпределя действията в халфовата линия на лондончани, като както  може да помага  в защита, така може и да влиза в ролята на втори плеймейкър. Това го прави и перфектният елемент, допълващ силния център на Белгия.

Защитата

Дефанзивният вал на белгийците се оглавява от Венсан Компани. Централният защитник е един от основните играчи на английския шампион Манчестър Сити, макар и през този сезон да не бе твърд титуляр. Въпреки това той има солиден опит, който определено може да помогне на неговите съотборници в националния отбор. Подобно е и положението с Томас Вермален, който през през последните години бе твърд титуляр за Арсенал, но през тази година трябваше да се примири със значително по-малко мачове. Той обаче си е наложено име и определено може да играе на големи форуми.

Като цяло точно защитата е несигурната зона за белгийците. На тази линия те имат доказани и звездни имена, които обаче не са направили най-бляскавите сезони за своите клубове. Такъв е и случаят с Даниел Ван Буйтен, който през този сезон игра в само 12 мача за Байерн Мюнхен, макар и до скоро да беше един от стълбовете на този отбор. Тоби Айдервелд получаваше шансове в своя първи сезон в Атлетико Мадрид, но изглежда, че плановете са той тепърва да бъде налаган там.

Вярно е, че футболистите в защитата на белгийците може и да не се намират в своята най-върхова форма, но всички те са утвърдени звезди, играещи в едни от най-големите клубове в Европа. Опитът и принципната им калса могат да са много сериозен фактор за Белгия, стига да си върнат кондицията до мачовете в Бразилия.

На вратата ще застане Тибо Куртоа, за който спокойно може да се каже, че през този сезон се утвърди като един от най-силните вратари в света. Той беше един от основните фактори, помогнали на Атлетико Мадрид да достигне финал на Шампионската лига и да спечели титлата на Испания. В някои мачове Куртоа буквално отчайваше противниковите нападатели с намесите си, като вече е твърде вероятно да премине в държащия правата му Челси. Неговата алтернатива пък се казва Симон Миноле, който е титулярният вратар на отбора на Ливърпул, който през този сезон за малко щеше да спечели титлата на Англия. Така, че на вратарският пост белгийците са се осигурили с неоспорима класа.

Треньорът

Марк Вилмотс не е сред утвърдените треньорски имена в Европа. През 2004 г. бе на чело на Шалке 04, но този период продължи само няколко месеца. Той е печелил титлата и купата на Белгия , но големите му постижения са именно с националния отбор. Вилмотс успя да сплоти младите белгийски звезди в един прекрасен колектив, който на базата на страст и тактическа дисциплина постига успех след успех. Неговите футболисти практикуват комбинативен футбол, насочен към атаката. Могат да владеят топката в дълги периоди от време, но чрез бързите си крила са изключително опасни на контратака, стига да им се оставят свободни пространства.

Белгия е млад отбор, разполагащ с изключително качествени футболисти, повечето от които са достигнали зенита на своите кариери. Отборът има известни проблеми с формата на играчите си в защита, които обаче са изключително доказани имена и определено ще отстояват имената си в Бразилия. В халфовата линия потенциалът на този отбор е безграничен, като той ще е неизвестната величина на този шампионат. Неизвестна, която е в състояние да опари доста от фаворитите, а защо не и да достигне до нечуван триумф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА