Last news in Fakti

8 Юни, 2014 20:31 1 441 1

Мондиал 2014: Холандия

  • холандия-
  • мондиал-
  • футбол

Холандия разчита на колектив и тактическа дисциплина

Мондиал 2014: Холандия - 1
Снимка: БТА/AP

Холандия е считана за най-великата футболна нация, която никога не е триумфирала на Световно първенство. Преди четири години „лалетата“ играха третия си финала за световната титла, който загубиха от Испания.  Тогава обаче те разполагаха с изключителен състав от световни звезди, повечето от които се намираха в пика на кариерите си. Сега нещата са доста по-различни и повечето герои от ЮАР вече не играят в отбора, а тези, които са останали не са в най-върхова форма.  В Бразилия холандците ще разчитат на много млади и сравнително неизвестни момчета, които  ще трябва да запазят своята чест, заедно с по-опитните си съотборници. Отборът на Холандия далеч не е звезден, като ще разчита основно на здравия си колектив и тактическа дисциплина.

Нападението

Това е силната зона на холандците, в която играят доказани футболисти, които застанаха в основата на успеха на тима по африканските терени. Естествено голямата звезда в нападение е Роби Ван Перси, който през последните години се утвърди като един от най-добрите централни  нападатели в света, два поредни сезона ставайки голмайстор на Английската висша лига. Последния сезон на неговия Манчестър Юнайтед обаче бе разочароващ, а самият Ван Перси бе измъчван от непрестанни контузии. Все пак когато можеше да играе по терена той отново показваше силния изяви и класа. Неговото изключително качество е това, че освен страхотен борец в противниковото наказателно поле и голмайстор, той е и много добър комбинатор, като може да помага на халфовете в организирането на нападенията. Много от холандските фенове обаче го критикуват за това, че никога не е успявал да се представи силно в международните шампионати, а в големите мачове сякаш се покрива. Сега е неговият последен шанс да се докаже на национално ниво, като е много важно дали ще намери силната си форма с течението на мондиала.

Вариант за върха на нападението е и Клаас Янс Хунтелаар.  В началото на неговата кариера специалистите му предричаха триумфална кариера, в някой от европейските колоси. Опитите му за пробив в Реал Мадрид и Милан обаче се провалиха, като той намери себе си в германския Шалке 04, където от няколко години е основен голмайстор. През последния сезон той не игра чак толкова редовно, но все пак успя да отбележи 12 гола в Германия. За Холандия обаче винаги е бил постоянен, като успява да намери своята форма точно за големите мачове. Сериозен фактор ще е и присъствието на Дирк Кайт, който може да играе както по крилото, така и като лек нападател, зад централния. Силните му години в Ливърпул вече са минало, но все още поддържа добра форма в турския Фенрбахче, където е неизменен титуляр, а през последния сезон има 10 гола. Естествено неговите 33 години отнемат от динамиката и бързината в неговата игра, които го направиха звезда на времето. Въпреки това той е изключително опитен и може да поведе холандците в решителните моменти.

Останалите играчи са основно млади надежди, като впечатление прави 20-годишният Мемфис Лепай, който през последните години прави силно впечатление в отбора на ПСВ Айндховен, а по лявото крило може да е изключително остър и продуктивен. Холандците ще разчитат и на Жереми Ленс, който може да действа както по крилото, така и в центъра на атаката. Той правеше силни игри в холандското първенство, но имаше труден последен сезон в Динамо Киев, където играеше рядко и отбеляза само 3 гола.

Халфовата линия

Тук блести Ариен Робен, който към момента е най-голямата звезда в състава на Холандия. Той е експлозивно крило, разполагащо с прекрасна техника и скорост. Може да изостря играта в атака още с поемането на топката в своите крака, като стига да има малко празно пространство пред себе си, е способен да пробие цялата защитна линия на противника. Добрата физика му позволява и да се бори за високи топки в халфовата линия, както и да помага в защита. Робен бе основен фактор за доминацията в Европа на Байерн Мюнхен през последните години, като през последния сезон има отбелязани 11 гола в Германия и е човекът, на който холандицте възлагат най-голяма надежда.

Ключовият играч в центъра на холандците си остава Уесли Снайдер. Той бе една от големите звезди на мондиала в ЮАР, когато много хора го определяха като най-добрия плеймейкър в света. От тогава насам формата на Снайдер неизменно спада, като той трябваше да напусне Интер  и да се присъедини към турския Галатасарай.  В Турция той направи много силен последен сезон, като отбеляза 12 гола и даде 7 асистенции, напомняйки за силните си дни. Когато е във форма Снайдер може да върти играта на целия отбор. Той може да комбинира в центъра, да печели единоборства и да бъде моторът, организиращ цялостната игра на холандския тим. Важно е в каква форма се намира към този момент той и до колко мобилизиран ще е за мачовете в Бразилия.

Защитата ще подсигурява Найджъл де Йонг. Неговият Милан премина през много слаб сезон, но все пак той беше неизменен титуляр и един от лидерите на тима. Де Йонг  е борбен и разполага с прилична техника, чрез която ще може да помага и в изграждането на цялостната игра. Зад нападателите ще може да действа и Джонатан де Гузман. За него далеч не може да се каже, че е някаква световна звезда, но все пак е основен играч за Суонзи, който се представя доста прилично в английския шампионат. Притежава прилични технически качества и може да е полезен при организирането на играта в нападение.  Останалите халфове не са особено популярни и вероятно ще помагат от резервната скамейка. Жоржиньо Вийньлдум може да заема позициите по крилата и зад нападателя, като играе сравнително постоянно за ПСВ Айндховен. Жорди Класи пък е една от младите надежди на новото холандско поколение, като от още 18-годишен играе като твърд титуляр в холандското първенство. Сега е на 22 и  една от звездите на Фейенорд, като е много добър в разиграванията в централната зона. Сериозни надежди може да бъдат възложени на Лирой Фер, който със солидния си ръст от 1.88 м може да е много солиден при печеленето на единоборства в центъра и подсигуряването на защитата. Той е полезен и при статични ситуации в нападение, като за своя Норич има 3 гола през сезона.

Защитата

Защитният вал е проблемната зона за холандците, като там те реално не разполагат с нито едно по-сериозно име. На десният бек ще се разчита на Пол Верхаег. 30-годишният бранител е титуляр за германския Аусбург и с опита си може да подсигурява крилата при нападение. В центъра на отбраната „лалетата“ ще разчитат на младата надежда Стефан де Врий, който е твърд титлуяр за Фейенорд, а с размерите си от 1.88 е полезен при подсигуряването на втория етаж.
Като звездата в задни позиции на холандския отбор може да бъде определен Рон Влаар, който е основен бранител на английския Астън Вила. Неговите 29 години пък му дават опитът, нужен за игра на най-високо ниво. На десния бек можем да видим Дарил Жанмаат, който прави силни игри за своя Феянорд. Алтернатива за тази зона е и Жоел Велтман, който е продукт на школата на Аякс и вече е твърдо налаган в състава на холандските шампиони. Полезен може и да е Дейли Блинд, който в Аякс играе на позициите на левия бек и дефанзивния халф. Това може и да го превърне в играча, който ще изнася топката в предни позиции и ще свързва защитата с халфовете.
На вратата ще пази вече утвърденият Тим Крул, който е неизменен титуляр в своя Нюкасъл и е стабилен при важните мачове.

Треньорът

Луис Ван Гаал е легенда в треньорската професия, като успя да спечели Шампионската лига с Аякс през 1995 г. Той положи и основите на фамозния Байерн Мюнхен, който доминира Европа през последните години, а след края на мондиала ще поеме Манчестър Юнайтед. Той е известен с това, че обича  да налага млади футболисти в своите отбори и не е изненадващо, че за две години напълно подмлади холандския национален отбор. Ван Гаал обича прагматичният футбол, опрян на бързи разигравания в централната зона и остри атаки в празните пространства на противника. Рязкото подмладяване доста ограничи качеството холандския тим, но Ван Гаал е доказвал, че може да постига резултати с млади състави.

Холандия не е сред фаворитите на Мондиал 2014. Нейният отбор е съставен от доста млади и неопитни играчи, които ще бъдат подпомагания от застаряващи звезди, формата на повечето, от които не е от най-добрите. Все пак холандците имат солиден потенциал в нападение, а силната им колективна игра в задни линии може да им донесе добро представяне. При тях най-важно  е качеството на колективната игра, като ако тя се получи, може и Холандия да напомни за силните си години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dragozow

    0 0 Отговор
    Феянорд?!?!
    Не думай?