Last news in Fakti

14 Юни, 2014 09:00 10 669 5

Холандия играе потресаващ футбол

  • холандия-
  • футбол-
  • световно първенство

С победата си над Испания те върнаха романтиката във футбола

Холандия играе потресаващ футбол - 1
Снимка: БТА/AP

Добрата стара Холандия отново се завърна. Бащите на тоталния футбол показаха защо ги наричат най-великата футболна нация, която никога не е печелила световната титла, буквално размазвайки световния шампион Испания с 5:1.

Каквото и да се каже за играта на „лалетата“ в този мач ще е малко. Те играха просто потресаващ футбол. Футбол, напомнящ на 70-те годни на миналия век, в който Йохан Кройф, Йохан Неескенс и  Ари Хаан шестваха по световните терени, оставяйки феновете без дъх. Холандия разгроми Испания, използвайки светкавични контра-атаки, физическо надмощие в средата на терена и фамозна защита. Една защита, съставена от момчета между 20 и 24 години, играещи в Аякс, Фейенорд и ПСВ Айндховен. Тези момчета буквално обезличиха великите Коща, Торес, Шави и Иниеста.

За холандците на терена играха точно трима футболисти, които могат да се нарекат звезди. Роби Ван Перси, Ариен Робен и вече залязващия Уесли Снайдер. Перси и Робен вкараха по два фамозни гола, а през второто полувреме Робен буквално се гавреше с испанската отбрана. Снайдер пък се раздаде до край, покривайки халфовата линия, помагайки на защитниците и организирайки атаките на своя отбор. Тези тримата играха за своята родина като обезумели, затваряйки устите на всички критици. А какво да кажем за левия бег Дейли Блинд, който правеше фамозни пробиви по крилото, превръщайки се в най-острия футболист на „лалетата“. След този мач цената му определено е скочила до небето, като неговия Аякс сигурно вече потрива ръце за предстоящите милиони, които европейските грандове ще платят за  играча.

Само до вчера всички специалисти отписваха холандците, защото те пристигнаха в Бразилия с един много млад и неопитен състав, воден от много малък брой звезди. Е, сега разбираме защо холандската школа е най-великата в света, бълвайки безброй таланти. Луис Ван Гаал пък е гениален тактик, който знае как да превръща тези таланти в звезди. Всичко това вече кара Аржентина, Германия и Бразилия да гледат с голям страх към холандците и вече да изчисляват какви са шансовете, евентуално да се срещнат с тях в елиминациите.

Оставете всичко на страна, ние пак гледаме Холандия на тоталния футбол. Онази Холандия, оставена ни от Ринус Микелс. Това е отборът, който атакува на две вълни. В който защитниците атакуват заедно с нападателите, а нападателите покриват беговете  и наказателното поле. Тази Холандия, която  е способна да просълзи от удоволствие, човека който я гледа. Не знам дали холандците могат да станат световни шампиони, но знам, че искам да ги гледам. Искам да гледам техния тотален футбол и да се наслаждавам, защото те върнаха романтиката във футбола. Не мислете до къде ще стигнат Робен и компания, просто ги гледайте и им се радвайте, защото те играят потресаващ футбол.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    2 0 Отговор
  • 2 триста итридесети

    3 0 Отговор
    Ами така ще да е, другите държави ще играят, ние ще гледаме, по-лошото е скоро няма да ни бъде.
  • 3 Georgi Andonov

    2 0 Отговор
    Фамозно
  • 4 мечока

    1 0 Отговор
    Време беше да се спука испанския балон
  • 5 Иван Господинов

    0 0 Отговор
    Да за Испания това беше наистина потресаващ футбол.